Digitale parkeergeleiding

Eind deze week is het nieuwe digitale parkeerbegeleidingssysteem actief. Dit moet ervoor zorgen dat bezoekers voortaan vlot één van de drie ondergrondse parkings met in totaal 678 plaatsen kunnen bereiken.
Het nieuwe parkeergeleidingssysteem vangt het autoverkeer op vanaf de belangrijkste steenwegen: Luikersteenweg, Sint-Truidersteenweg, Hasseltsesteenweg, Bilzersteenweg en Stationslaan (Maastrichtersteenweg). Op de Ring wordt de autogebruiker vervolgens doorverwezen naar de dichtstbijzijnde parkings. 

Dat gebeurt via 2 soorten P-borden: Statische borden met enkel de naam van de parking en een vaste pijl die de rijrichting aanduidt op de Ring. Daarnaast komen er dynamische borden met vaste tekst, maar waarvan de richting van de pijl van op afstand kan worden aangepast in geval van bijvoorbeeld werken, evenementen of verkeersdrukte.
Dezelfde borden zullen het aantal beschikbare plaatsen vermelden van de verschillende parkings en de vol/vrij-borden bij de parkingingangen. Deze borden staan op de vijf invalswegen.
“De volledig flexibele borden worden geplaatst op strategische plekken waar belangrijke verkeersstromen passeren. Onze mobiliteitsmedewerkers kunnen de informatie op deze borden (meer bepaald pijlen en full matrix bord) via een centraal systeem vooraf programmeren om mensen vooraf te informeren over naderende evenementen of in een periode van wegenwerken vlotte alternatieve parkeerroutes aan te geven”, verduidelijkt Eddy Manet, schepen van Mobiliteit. “De verkeerspolitie kan de borden bovendien op elk gewenst moment aanpassen en zo inspelen op actuele verkeersinformatie.
“Met dit nieuwe parkeergeleidingssysteem houden we Tongeren bereikbaar”, zegt burgemeester Patrick Dewael. “Het systeem doet dienst als een efficiënte parkeerhulp die het zoekverkeer zal doen dalen. Daarnaast zal de parkeergeleiding het verkeer vlot door de stad leiden tijdens wegenwerken en evenementen.”
Softwareleverancier FLOW zal de correcte werking van de borden 24 uur per dag, zeven dagen per week monitoren.
De firma Cofely Fabricom levert de palen en borden en staat in voor de snelle oplossing van mogelijke defecten en voor het technische onderhoud. Verder voorzien zij de palen en borden van een anti-graffitilaag.
Het parkeergeleidingssysteem betekent voor de stad en Q-Park een investering van om en bij de 580.000 euro voor een periode van 10 jaar. Dit bedrag omvat zowel de aankoop, alsook de monitoring, eventuele verplaatsing van de borden en het onderhoud.