Teseum is naam voor twee musea

Naar aanleiding van de ontsluiting van het nieuwe schatkamermuseum en de archeologische site, organiseerde de Stad in september een publiekswedstrijd onder het motto:  'Wij hebben jou nodig voor een nieuwe naam'. Er werd beroep gedaan op de inwoners om een unieke en overkoepelende naam voor deze nieuwe museumlocaties aan de O.L.V. basiliek te vinden. Maar liefst 125 deelnemers hebben een creatief naamvoorstel ingestuurd. De jury koos voor: ‘Teseum’. De winnende inzending komt van de Tongerse advocaat Eric Jageneau. Hij bedacht de naam aan het zwembad in Capri. Het levert hem een Tongerse cadeaucheque op t.w.v. 285 euro.

Burgemeester Patrick Dewael verduidelijkt deze keuze: ‘Teseum is een eigentijdse en originele naam. De ‘T’ verwijst naar de kerkschat (thesaurum), de archeologische ondergrond (terra) en uiteraard ook de stad Tongeren. Het  internationale karakter van deze naam illustreert des te meer de hedendaagse manier om met het rijke verleden van onze stad om te gaan. In het begin klinkt het wat vreemd, maar na het tijdje ‘bekt’ het goed”.
“Nu de identiteit van de museumsite is bepaald, kunnen we van start gaan om het Teseum volop in de markt te zetten”, weet Marc Hoogmartens, schepen van Toerisme. Het schatkamermuseum opent in juni 2016 haar deuren en in 2018 onthult de stad de geheimen van de archeologische ondergrond van de basiliek. Op dit ogenblik is de procedure opgestart om het museumplein om te vormen tot het museumkwartier.
CommunicatiebureauHands’ uit Hasselt stond in voor het ontwerp van het logo. Ze kozen voor een strak en tijdloos lettertype dat zeker de tand des tijds kan doorstaan. De dubbele lijnen van de letters symboliseren duidelijk dat ‘Teseum’ uit twee componenten bestaat. Ook het kleurgebruik geeft dit weer. Het goud staat symbool voor de schatkamer. Het zwart voor het aardse, voor de archeologische site”, aldus Hoogmartens.  
De ruwbouwwerken van het schatkamermuseum lopen ten einde. “Het museumconcept krijgt in het historische decor van de basiliek stilaan vorm. Het ‘Teseum’ geeft binnenkort permanent onderdak aan maar liefst 250 waardevolle kunstobjecten, een topselectie uit de rijke kerkschat. De collectie is echter nog groter en zal zorgvuldig bewaard worden. “We kunnen ons enthousiasme nauwelijks verhullen over het inhoudelijke verhaal van het museum en kijken uit naar het resultaat. De lancering van de naam en het logo brengt ons alvast een stap dichterbij de opening in juni”, besluit schepen van Erfgoed, Gerard Stassen.