Reünie Atheneum

Vanavond houden de leerlingen die in 1965 in de 3de Economische van het Koninklijk Atheneum zaten, een reünie in de Infirmerie. Het is de allereerste keer in een halve eeuw dat de klasgenoten een bijeenkomst houden.


Halloween animatie

Deze namiddag kan je in het centrum genieten van Halloween animatie:
Aan het Praetorium is er een schminkstand. Er loopt een man zonder hoofd door de winkelstraten en een Vampierenbandje zorgt voor muizek.
Shopping Julianus biedt zijn klanten pompoensoep aan.


Expo Valère

Rond Allerheiligen kan je Valère Maenhout steevast terugvinden in het Parochiecentrum tegenover de Basiliek. Al 36 jaar op rij houdt de kunstschilder er zijn jaarlijkse expo. Ditmaal kan je er 152 aquarellen bewonderen. N.a.v. zijn 80ste verjaardag heeft hij een poëziebundel gepubliceerd: ‘Het is wat het nu is’. Het boek omvat zijn beste gedachten van de afgelopen 50 jaar. Deze beperkte uitgave is te koop à 20 euro.


Droommachine

Vandaag gingen 250 lagere school kinderen aan de slag met het bedenken, tekenen en beschrijven van hun eigen ‘droommachine’ onder begeleiding van studenten Industrieel productontwerpen van Howest. Onder hen het 6de leerjaar van GBS De Herik in Henis met juf Katrien Baillien.
Kinderen uit het lager onderwijs bedenken een ‘machine’ (IDEE) die dan verder wordt uitgewerkt door hogeschoolstudenten (ONTWERP) om tenslotte te worden gerealiseerd door leerlingen uit het technisch onderwijs (MACHINE). Gedurende het hele traject kunnen kinderen en studenten beroep doen op de expertise en ondersteuning van diverse bedrijven en organisaties om zo de knapste machines te realiseren.
Eén droommachine per klas wordt volledig ontworpen door de studenten in het hoger onderwijs. Uiteindelijk zullen tien werkende prototypes effectief gebouwd worden door technisch secundaire scholen in heel Vlaanderen.
Hierbij de top 3 van de zesdejaars in De Herik:
1. Poppy potloodmachine ontworpen door ELine Hebrans
2. Octokamto: Een kam- en fohnmachine ontworpen door Febe Bobbaers
3. De superventilatiechillstoel ontworpen door Jasper Oosthuyse

 

 

Kunstveiling Nederheem

De Vriendenkring Nederheem bestaat 25 jaar en dat wordt gevierd met een benefietkunstveiling t.v.v. hun 40 gasten. De 70 werken worden van 8 t.e.m. 14 november tentoongesteld in de foyer van cc De VELINX. De veiling volgt op 15 november vanaf 17u.
Kunstenaar Ivo Konings heeft het peterschap op zich genomen. Hij zit sinds 1982 aan zijn rolstoel gekluisterd. Konings koos voor ‘Inclusie – Allemaal van vlees en bloed ‘ als thema. In totaal hebben 57 lokale kunstenaars één of zelfs meerdere werken gratis afgestaan voor het goede doel. Konings wist ook twee Limburgse prominenten te strikken: Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumens en gouverneur Herman Reynders werden bereid gevonden in ontbloot bovenlijf te poseren voor respectievelijk Jean-Marie Detré en Tejo Van den Broeck. De eerste maakte er een potloodtekening van en de tweede koos voor een aquarel. Beide politici zullen aanwezig zijn tijdens de veiling. De inzetprijs bedraagt 600 euro. De andere werken starten op 50 euro. Meer info: www.nederheem.be/kunstveiling.

Kerkhof Berg gedigitaliseerd

De stedelijke begraafplaats van Berg is voortaan van thuis digitaal raadpleegbaar. Via een interactieve website (www.gis3700.be) kan men op zoek naar de laatste rustplaats van een overledene. Als men de naam van de overledene ingeeft  wordt er automatisch doorverwezen naar de juiste plaats op het kerkhof.

B-Classic verhuist naar de VELINX

B-Classic, de Limburgse tak van het Festival van Vlaanderen verhuist van het Munthuis naar de VELINX. Het zogenoemde lokaal ‘Het Aquarium’ aan het einde van de galerij stond al enkele jaren leeg en werd onlangs gerenoveerd tot kantoorruimte voor de nieuwe collega’s. Zo krijgt ook B-Classic een vaste stek in de Tongerse cultuurtempel.
Deze verhuis betekent echter meer dan dat enkel kantoorruimte of een kopieermachine gedeeld zullen worden. Het wordt meteen ook een verdere stap in een nog nauwere samenwerking tussen de VELINX, Stad Tongeren en B-Classic. Zo zal B-Classic rechtstreeks betrokken worden bij de klassieke programmatie van de VELINX.
Achter de schermen worden nu al de hoofden bij elkaar gestoken om in het seizoen 2016-2017 uit te pakken met gezamenlijke en vernieuwende projecten. Zo zal o.a. in 2016 al een Festival-productie – tevens een samenwerking met de Tongerse Academie - in de VELINX te zien zijn tijdens het B-Classic festival dat plaatsvindt van 22 april t/m 1 mei 2016.

 

Sportinstuif

Voor de jaarlijkse Sportinstuif werd de KTA-2 sporthal vandaag omgetoverd tot één grote survivalbaan met hindernissen. Maar liefst 675 leerlingen (eerste en tweede leerjaar) uit alle Tongerse basisscholen waren present. Ze mochten zich uitleven op 10 circuits en om de 10 minuten werd er doorgeschoven. “Het thema voor dit jaar is het ‘Kasteel’. We hebben 30 begeleiders gerekruteerd bij de Sportraad, Sportdienst, Jeugddienst en de Seniorensport”, vertelde diensthoofd Stefan Rondags.

Nieuw PIBO-busje

Op de PIBO-campus werd namiddag het nieuwe busje voor leerlingenvervoer ingehuldigd. Zakelijk directeur Bart Bisschops van het Limburgs provinciaal onderwijs overhandigde de sleutels aan directeur Elly Vanspauwen.
“Het oude busje is ondertussen al 12 jaar oud en wordt heel intensief gebruikt”, weet directeur Elly Vanspauwen. “Omdat onze leerlingen vaak op verplaatsing gaan voor hun praktijklessen, moeten we beschikken over degelijk en veilig vervoer. Dit extra voertuig zal ons in staat stellen nog meer praktijken te laten plaatsvinden in agrarische bedrijven zodat onze leerlingen een realistisch beeld krijgen van een land-of tuinbouwbedrijf. Daarnaast gaan de leerlingen van onze natuurrichtingen ook vaak op werkbezoek naar natuurgebieden om daar de fauna en flora te bestuderen.” De Ford Transit Custom kost 28.500 euro. Er is plaats in voor 8 personen + de chauffeur.

Bazilik is overgenomen

De broers Meertens hebben hun brasserie Bazilik (Kloosterstraat) verkocht aan een Nederlands-Limburgse investeerder: Winfried Ackermans uit Lanaken. De horecazaak opende in 2003 de deuren in het voormalige warenhuis Alfa.
De twee broers die de hotels Caelus VII (Kloosterstraat) en Huys van Steyns (Henisstraat) uitbaten, hebben nog  investeringsplannen in de hotelsector, ditmaal buiten Tongeren.

Werken Hemelingenstraat

Maandag 2/11 starten er werken in de Hemelingenstraat: Hierbij zullen de verzakkingen in de bestrating (kasseien) hersteld worden en zal de voegvulling in de bestrating plaatselijk vervangen worden. De vermoedelijke einddatum is 19 november.
Normaal zou aannemer Jackers al op 26 oktober starten (tussen de huisnummers 39 en 55 aan de oneven zijde en aan de even zijde tussen de huisnummers 54 en 70). Volgens de laatste berichten zou hij morgen beginnen?
De periode en timing van de werken is in overleg gebeurd met de handelaars van de Hemelingenstraat.
Tijdens de werken zullen de Tieckenstraat en de Hemelingenstraat afgesloten zijn voor gemotoriseerd verkeer. Alle woningen en handelszaken blijven wel te voet bereikbaar. Garagehouders kunnen een tijdelijke parkeerkaart aanvragen bij de dienst mobiliteit in het AC Praetorium. Handelaars en bewoners van de Hemelingenstraat kunnen goederen laden en lossen via de kleine Hemelingenstraat (in en uit via Hasseltsepoort).
De bereikbaarheid van de Maastrichterstraat wordt verzekerd door de rijrichting gedurende de werken om te draaien: u rijdt de Maastrichterstraat dus in via Veemarkt en Hospitaalplein. Alle parkeerplaatsen en laad- en loszones in de Maastrichterstraat blijven blijkbaar.

• Tijdens de donderdagmarkt zal er geen doorgang mogelijk zijn in de Maastrichterstraat.
• Tijdens de antiekmarkt wordt de bereikbaarheid van de Maastrichterstraat verzekerd via de Kielenstraat.

 

Ter Heide en Witgele Kruis

Ter Heide kan al 10 jaar terugvallen op de verpleging van het Witgele Kruis. Deze  samenwerking werd vandaag gevierd met een receptie en een feestmaal.

Onderzoek Test Aankoop

Test Aankoop heeft in september 100 webwinkels, waarvan 71 online apotheken onderzocht  die een webwinkel uitbaten. Hierbij werden enkele veiligheidslekken ontdekt. Ook Farmaline, de online apotheek van Apotheek Farmaline NV in Piringen, was erbij. Van hieruit vertrekken dagelijks 1.000 pakjes met voorschriftvrije geneesmiddelen en verzorgingsproducten. Volgens Test Aankoop werd hier een zeer ernstig lek vastgesteld met directe toegang tot de gegevens van de klanten. Ondertussen heeft Farmaline zijn problemen opgelost. Volgens de apotheker is er nooit gevaar voor de klanten geweest.
foto: Raf Vanmechelen

Ongeval aan T-Forum

Rond 13u zijn twee voertuigen tegen elkaar gebotst op de Luikersteenweg  t.h.v. de ingang van T-Forum. De bestuurder van een Fiat bestelwagen met aanhangwagen (volgeladen met chrysanten) reed richting Luik. Uit de tegenovergestelde richting komt een Opel Corsa aangereden. De bestuurder wil links afslaan  naar T-Forum. De bestuurder van de bestelwagen kan de Corsa niet meer ontwijken. In de Corsa raken de bestuurder en de passagier gewond.

2de Gemeenteraad

De 2de gemeenteraad van deze maand heeft niet veel langer dan een uur geduurd. Voorzitter Hugo Biets deelde bij aanvang mee dat Mark Vanherf en Kathleen Nelissen voortaan als onafhankelijken zullen zetelen. "We zijn het niet eens met de 'middelmatigheid' die er binnen N-VA Tongeren heerst", lieten ze weten. Biets liet ook weten dat de gouverneur de klacht van de N-VA over de toekenning van een bedrijfswagen heeft afgewezen: “Een geldelijk voordeel om de 2 jaar is niet hetzelfde als een permanente verhoging van de salarisschaal”, is zijn uitleg.
Schepen Patrick Jans legde de definitieve vaststelling van het RUP ‘Tongeren-Centrum’ ter stemming op tafel. Fractieleider Patrick Leenders (N-VA) vindt dat het dossier juridisch tegen de wet ingaat: “Volgens Ruimte Vlaanderen zijn jullie gebuisd”. Schepen Jans  reageerde: “Ge zijt weer niet in de les geweest. Ik heb hier 2 jaar voor gevochten en dat gaat ge nu niet kapotmaken. Of ge tegenstemt of niet, interesseert me niet”.

Laatste Halloween op de Dijk was succes

De 11de en laatste editie van Halloween op de Dijk was een succes: maar liefst 3.500 personen zijn het afgelopen weekend langsgekomen. Nico Vanherck en zijn ploeg willen iedereen bedanken: "Zowel de bezoekers als ook de mensen die altijd meegeholpen hebben met het organiseren van het Halloween evenement gedurende de 11 jaren", laat Nico weten.

 

Koningspaar naar Kroning

Burgemeester Patrick Dewael heeft zonet bijzonder nieuws ontvangen van het Koninklijk Paleis: Koning Filip en Koningin Mathilde zullen aanwezig zijn op de opening van de Tongerse Kroningsfeesten op zondag 3 juli 2016. Het is al de derde keer op rij dat Filip en Mathilde naar de Kroningsfeesten komen.

Francis Picard bij NEOS

Vandaag werd, tijdens de viering van 35 jaar NEOS LIMBURG, in de feestzaal van Stayen in St Truiden de nieuwe raad van bestuur Limburg verkozen. Tongenaar Francis Picard (65) werd met glans en glorie verkozen voor een termijn van vier jaar. Francis is gepensioneerd na 42 jaar dienst bij PNB. “Vooral zijn inzet als vrijwilliger in de afdeling Cardiologie bij a.z. Vesalius, actief lid bij de Confrerie Tungrorum en reisverantwoordelijke bij Neos Tongeren hebben de doorslag gegeven”, weet voorzitter Georges Willemaers. “Francis wordt steeds gesteund door zijn echtgenote Ricky. Neos Tongeren is gelukkig bij deze keuze. Hierdoor zal de werking van Neos Tongeren op provinciaal en nationaal vlak een zekere werklust opwekken”.

Evi is weekwinnaar

Evi Martens (32) uit Tongeren is de vierde weekwinnaar van de actie ‘Win je Halloweenbudget met de Ambi.pas’. Het levert haar 10.000 extra punten op, goed voor 1.000 euro. De uitreiking vond plaats bij kledingzaak Quiksilver (Maastrichterstraat). Evi kocht er woensdag een hemd en een trui voor haar vriend. Ze gebruikt haar Ambi.pas al bijna een jaar.

Zonnepanelen

Limburg telt verhoudingsgewijs veel zonnepanelen, vooral veel (242.487) kleine installaties van particulieren. In Hasselt zijn er 14.000 installaties en in Genk 10.665. Tongeren telt 5479 installaties. 

 

 

Marc de Bel in de bieb

Vanochtend is Marc de Bel (61) te gast in de bibliotheek. De 50 aanwezige kinderen werden vooraf verwend met een lekker pannenkoekenontbijt. Tijdens zijn lezing vertelt Marc over zichzelf, over hoe hij zijn eerste boek legde en uitbroedde. Hij beantwoordt ook de vragen van de kinderen en achteraf zal Marc zijn boeken signeren.

Spaghettiavond van Groen

Groen Tongeren organiseerde zaterdagavond voor het eerst in haar bestaan een spaghettiavond. "Met meer dan 200 eters, mag het een overrompeling genoemd worden. Full house in PC Koninksem", weet Ruben Stassen.
De deelnemers konden kiezen tussen een vegetarische pasta of een spaghetti bolognese. Achteraf kon er nog worden nagekaart bij een lekker dessert en een tas koffie.
"De bezoekers konden ook wegdromen bij de droomwand van Groen Tongeren: 25 concrete ideeën die onmiddellijk zouden worden uitgevoerd als Groen het voor het zeggen had. Op de facebookpagina van Groen Tongeren kunnen deze concrete plannen nog nagelezen worden", aldus Ruben.

Winter-BBQ

Vanavond hebben meer dan 300 personen deelgenomen aan de winter-barbecue, een initiatief van de Verenigde Handelaars Tongeren in kader van de expo rond de Gladiatoren. Tijdens de actie van de VHT werden 160 tickets voor een gratis deelname aan de bbq uitgeloot onder de klanten, gekoppeld aan een gratis bezoek aan de expo.
"Vanavond hebben enkele handelaars tegelijkertijd ook de campagne 'Rode Neuzen' gepromoot door de rode neuzen te verkopen", wist Jef Vandamme, voorzitter Middenstandsraad.


Griezelen op de Dijk

Dit weekend kan je voor de laatste keer griezelen op de Dijk. Vanavond hebben meer dan 2.000 personen al hun opwachting gemaakt. Ze konden er onder meer genieten van levende uilen, straatanimatie en optredens van Dance Collective.Jo Claes heeft weer een elektronische lichtshow in elkaar geknutseld


RK Tongeren is verhuisd

Rode Kruis Tongeren heeft zijn intrek genomen in de vroegere kleuterschool van de Picpussen aan de Fonteindreef. De voorbije 6 jaar zaten ze achter de gebouwen van Syntra op Overhaem, maar dat terrein is verkocht.
Bij de overeenkomst zijn 5 partijen betrokken: het Bisdom (eigenaar van het gebouw), de kerkfabriek Sint-Gillis, KBT Picpussen, RK Vlaanderen en de stad Tongeren.
Op de benedenverdieping bevinden zich de volgende lokalen: klaslokaal, bureel hulpdienst, uitleendienst en hulpdienst magazijn.
Op de bovenverdieping is er een vergaderruimte voor de hulpdienst en een kantine met keukentje.
De vroegere speelplaats wordt gebruikt voor tentenopbouw en oefeningen met de brancard.
Voorzitter Steve Cutaia is tevreden met de nieuwe locatie: “Dit is ondertussen ook erkend als het rendez-vouspunt 'rampenparaatheid' voor Zuid-Limburg. De bloedcollectes vinden hier niet plaats”.


Ontbijtlezing van Marc de Bel

Morgenvroeg geeft auteur Marc de Bel een ontbijtlezing in de bibliotheek. Deze onderwijzer is momenteel zowat de populairste jeugdschrijver in Vlaanderen. In zijn boeken kiest hij altijd resoluut partij voor de kinderen. U kan zondagochtend vanaf 9.30 uur terecht in de bibliotheek voor een lekker pannenkoekenontbijt. De lezing start om 10.00 uur. Tijdens deze lezing – voor iedereen van 8 tot 108 jaar – vertelt Marc over zichzelf, over hoe hij zijn eerste boek legde en uitbroedde en beantwoordt de vragen van de kinderen. De lezing zal ongeveer één uur duren, achteraf zal Marc zijn boeken signeren. 

Tickets kosten € 3,50 en zijn te verkrijgen aan de balie van de bibliotheek. Meer info via 012 80 00 60. Ontbijt in samenwerking met Retro Velinx

Naar 'Wintertijd'

Deze nacht schakelen we terug over op de 'Wintertijd': Om 03u moeten we de klok één uur terugdraaien. Dus een uurtje extra slapen.

Premier Au Phare

Na zijn bezoek aan het GRM, had de premier ook nog een afspraak met de Open Vld-jongeren in café Au Phare. Hier werd hij ingeleid door burgemeester Patrick Dewael.

Gladiatoren (7)

Na de speeches werden er geschenken overhandigd. De premier kreeg een karikatuur en de directeur van het Colosseum werd bedacht met een zilveren dodecaëder. Na een gevecht tussen twee Gladiatoren mocht directeur Carmen alle prominenten rondleiden op de expo.


Gladiatoren (6)

Volgende week wordt er bij de Provincie onderhandeld over de toekomst van het GRM. Gedeputeerde Igor Philtjens is strijdvaardig: "We zijn zeker niet van plan er het bijltje bij neer te leggen. We gaan de rug rechten zoals echte Gladiatoren. Cultuur en musea brengen welzijn en welvaart. De bezoekers zwermen uit over heel Limburg". Hij kondigde ook aan dat er op 12 en 13 maart een Gladiatorenweekend komt.
Na de gedeputeerde was het de beurt aan dottoressa Rossela Rea, directeur van het Colosseum. Zij liet zich bijstaan door een Engelse tolk.


Gladiatoren (5)

Directeur Carmen Willems haalde haar beste Italiaans boven om haar partners uit Rome te verwelkomen: "Ik voel me als een Gladiator die net de arena is binnen gegaan. De deal werd 3 jaar geleden gesloten. We hebben het beste van België en Italië verenigd in dit project".

Gladiatoren (4)

Niemand minder dan premier Charles Michel heeft vanavond de expo rond Gladiatoren mogen openen. Er waren maar liefst 800 genodigden present in het GRM. 

Vrijwilligersfeest

In De Piepel vond het jaarlijkse vrijwilligersfeest plaats: OCMW-voorzitter Johnny Vrancken heette de 132 vrijwilligers welkom: 51 zijn actief bij De Piepel, 47 in wzc De Motten, 15 bij de Minder Mobielen Centrale en 19 bij de dorpsrestaurants. "Deze legislatuur hebben we een budget voor vrijwilligersbeleid in de begroting voorzien. Dit zal gebruikt worden voor het vrijwilligersfeest, het presentje bij Kerstmis en voor vormong en omkadering", vertelde de voorzitter.

Laatste Halloween op de Dijk

Dit weekend kan je weer komen griezelen op de Dijk. De 11de editie is meteen ook de laatste. Nico Vanherck en zijn ploeg houden het voor bekeken: ”Omdat we in 2009 al beslist hebben dat we verder zouden doen tot aan de kroningsfeesten van 2016”, weet Nico. “We hebben nog altijd onze jaarlijkse barbecue en rommelmarkt in ’t verschiet”.  
Vandaag werden er 30 pompoenen ‘uitgesneden’. Dit jaar is de immense spooktunnel vervangen door een mini exemplaar. Naast de talrijke versierde huizen is er ook nu weer randanimatie voorzien: o.a. een uilenshow, dansacts, straattheater “Paljasso” en voor de kinderen een schminkstand. Zaterdag zorgen 30 standhouders voor een heuse halloweenmarkt vanaf 17.00 uur. Eten en drinken wordt voorzien aan democratische prijzen.
Zaterdag en zondag van 17u tot 24u. De toegang bedraagt 2 euro.


Victor Lenaersdreef ingehuldigd

Deze voormiddag werd de Victor Lenaersdreef officieel ingehuldigd. Dat gebeurde in aanwezigheid van gewezen lokale wielergoden en aanverwanten van de ‘Caporal’. De dreef situeert zich op De Motten, tussen het atletiekstadion en de speeltuin.
Volgens cultuurschepen Guy Schiepers leest het leven van deze held als een roman: “Voor zijn zege in de Tour van 1921 legde hij 5.400 km af in 14 etappes en dat zonder ‘soigneur’, dokter of sportdirecteur”.
Ook sportschepen Gerard Stassen bewierookte deze wielerheld: “Sport is voor ons ook erfgoed, geen 2000 jaar oud, maar meer recente gebruiken kunnen even waardevol zijn”.
Tot slot  schetste Josy Deckers de carrière van Victor. Hij is de auteur van vier boekjes over de Tongerse renners. Het verhaal van Victor Lenaers is te lezen in deel 1.

Markt wordt hersteld

Vandaag heeft een aannemer herstellingen uitgevoerd op het Stadhuisplein: barsten tussen de kasseien werden ingewassen. Binnenkort wordt de teer tussen de uitzetvoegen verwijderd en vervangen door grijs product dat uit twee componenten bestaat.
Vanaf 1 november mag er weer tijdelijk geparkeerd worden op het Stadhuisplein.

Picknickplaats Dassenburcht in Kolmont

De stad heeft samen met het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren geïnvesteerd in de herinrichting van de picknickplaats t.h.v. de Dassenburcht in Kolmont (langs het zogenaamde ‘fruitspoor’ , gelegen aan het natuurreservaat de Herkvallei.
De uitkijktoren op de rustplek werd opgewaardeerd met duurzame materialen. Het landschapsteam van Arbeidscentrum De Wroeter hergebruikte een deel van de oude planken van de toren voor de houten wanden. Drie nieuwe informatieborden, een rustbank en een panoramafoto van het landschap aan de Herkwinning moeten de rustplek markeren en de passanten uitnodigen op het uitkijkplatform. “Deze picknickplaats is één van de 8 die werd heringericht in kader van het charter dat de stad ondertekende om in de toekomst te blijven investeren in het fietsroutenetwerk, maar ook om verschillende mooie locaties langs het netwerk om te vormen tot bijzondere sites die zicht geven op Haspengouw”, weet schepen van Toerisme, Marc Hoogmartens. De stad stelde € 2.485 ter beschikking. Het Regionaal Landschap richtte picknickplaatsen in op alle Greenspots met als doel het wandelaanbod in onze streek nog aantrekkelijker te maken. We konden hiervoor rekenen op extra steun van Haspengouwse gemeenten en Europese middelen”, aldus schepen van Milieu Patrick Jans.
foto: Henri Savenay

Gladiatoren (3)

Er wordt ook nu weer een typisch gerecht aangeboden. Hiervoor heeft Niels Willems beroep gedaan op Food Archeoloog Jeroen Van Vaerenbergh. Die reconstrueert menu’s op basis van ingrediënten die hij aantrof in eeuwenoude beerputten: De ‘Gladiatorenkost’ die op het menu staat omvat o.a. gersterisotto met peulvruchten en noten: “Het is een vegetarisch dieet, aangevuld met kip. Gladiatoren aten gerstepap”, volgens de food archeoloog.   

Gladiatoren (2)

Net als bij de expo rond de Vikingen is er opnieuw een speciaal bier gebrouwen: ‘Felix’, is vernoemd naar de Tongerse gladiator Marcus Ulpius Felix. Het is een blond bier, (6,5%) en gemaakt van witte wijn uit Borgloon. Deze creatie van Karel Tack  is enkel op fles te verkrijgen in het Museum Kafee. De slogan luidt: “Zij die gaan drinken, groeten u”.

Gladiatoren (1)

Vanavond wordt in het GRM de expo rond de Gladiatoren officieel geopend. De pers werd al toegelicht door directeur Carmen Willems: “Expona, een tentoonstellingsmaker uit Italië, zocht een geschikte partner voor dit project. We zijn de uitdaging graag aangegaan”.
Gedeputeerde Igor Philtjens vergeleek de Gladiatoren met hedendaagse profvoetballers en topwielrenners: “Dankzij onze partners kunnen we de wereld van de Gladiatoren op een wetenschappelijk juiste manier brengen. Hier zijn 200 topstukken uit 46 musea te bewonderen. De totale verzekeringswaarde bedraagt 19 miljoen euro”.

Dag van de Jeugdbeweging

Vandaag is het de ‘Dag van de Jeugdbeweging’. Op het Stadhuisplein heeft de Jeugddienst i.s.m. de Jeugdraad een gratis gezond ontbijt uitgedeeld aan alle jongeren die zich in het uniform van hun jeugdbeweging aanmeldden. Ze werden verwend met 1 croissant, 1 chocoladekoek, 1 mandarijn, 1 appel, 1 chocomelk en 1 sinaasappeldrankje. Jeugdschepen An Christiaens hielp bij de bedeling: “We hebben voldoende voorraad voor 250 personen. Voor de fuif in de Muziekodroom heeft de stad gezorgd voor gratis busvervoer en inkomtickets”.  

Boerderijbrand in Rutten

Rond 04u heeft een uitslaande brand aan de Motstraat in Rutten een schuur van hoeve Lenaerts in de as gelegd. De brandweer heeft de rest van de vierkantshoeve kunnen vrijwaren. Niemand raakte gewond en de koeien in de stallen bleven ongedeerd.


Faroek zoekt overvaller

In het programma Faroek op Vtm werd gisteren een oproep gelanceerd om een dader helpen op te sporen. De jongeman heeft het vooral gemunt op winkelbediendes die de dagopbrengsten naar een bankkantoor brengen. Hij wordt gelinkt aan minstens 11 dergelijke feiten. De man was ook in Tongeren actief: Zo probeerde hij op 13 juni 2014, even voor 09u op het kruispunt van de 18de Oogstwal met de Stationslaan, twee winkelbedienden van de Wibra in de Maastrichterstraat te overvallen. Ze waren op weg naar de ING-bank om er de dagopbrengsten te deponeren. De onbekende man probeerde hen langs achter de draagtas te ontfutselen. De twee dames verzetten zich hevig en beginnen luidkeels te schreeuwen. Hierop is de dader zonder buit gevlucht. 

Een maand griezelen op de Dijk?

Dit weekend organiseren de bewoners van de Dijk voor de laatste keer een halloweenweekend. Voor deze editie zal de befaamde 'griezeltunnel' niet meer kunnen bezocht worden. 
Leuk detail: als we de tijdelijke verkeersborden, die het parkeerverbod aangeven, mogen geloven, zal het halloweenweekend een hele maand duren!!!
foto: Albert Knapen

Volwassen vrouwen leren fietsen

Open School vzw, de stedelijke Sportdienst en het sociaal huis De Semper hebben de handen in elkaar geslagen om samen een fietscursus voor allochtone vrouwen in te richten. Vandaag mochten ze in het verkeerspark op De Motten hun rijexamen afleggen: 7 van de 9 zijn geslaagd! Ze kregen vooraf 2 theorielessen en 6 fietslessen. “Het gezicht van de vrouwen spreekt boekdelen. Door het fietsen is hun wereld verruimd”, weet OCMW-voorzitter Johnny Vrancken. De vrouwen betaalden 15 euro inschrijving voor de cursus, maar vandaag ontvingen ze een cheque t.w.v. 15 euro voor de aankoop van een fiets bij Kringwinkel De Koop.
Voor de mensen van de Sportdienst was het aanleren geen sinecure: “Omwille van hun cultuur mogen ze niet aangeraakt worden door een man. Dat maakte het niet eenvoudig, maar na enkele lessen hebben we hun vertrouwen kunnen winnen”, vertelde Johan Vanbuul.


Stad legt parking aan voor PC Vreren

De stad laat in Vreren een parking met 32 parkeerplaatsen en 2 plaatsen voor mindervaliden aanleggen voor 'PC Feria’. Het terrein werd voor 1 euro gekocht van de kerkfabriek.  De toegang naar de parking bevindt zich in de Allemandstraat. De parking wordt aangelegd in kiezel en de oprit in asfalt. Er worden ook groenaanplantingen voorzien. De einddatum is 16/11 (zonder weerverlet) en de kostprijs bedraagt  55.000€. De stad zal achteraf ook instaan voor het onderhoud.  “PC Feria is een zeer druk bezocht centrum dat zowel verenigingen en families de ruimte geeft om samen te komen.  Het succes brengt ook parkeerproblemen en hinder voor de buurt met zich mee. Door de aanleg van deze parking, voorziet de stad een oplossing hiervoor. De moderne en gerieflijke accommodatie is een meerwaarde niet alleen voor Vreren, maar voor heel Tongeren en je kan hier gratis parkeren”, weet An Christiaens, schepen van Openbare Werken.

Chocolade voor MS-Liga

Vandaag staat MS-Liga Vlaanderen weer met een stand in de inkomhal van a.z. Vesalius. Nog tot 17u kan iedereen bij hen terecht voor een pakje met 4 chocoladerepen dat verkocht wordt à 6 euro. Toon Caubergh, hoofdverpleegkundige dienst Neurologie poseert hier met de twee nieuwe neurologen: Dr. E. Wouters (MS-experte) en Dr. L. Schoolderman.

Stad laat 20.000 gele narcissen planten

De stad laat 20.000 wilde gele narcissen aanplanten op een 20-tal locaties in Tongeren. De stad doet hiervoor beroep op de mensen van ‘De Wroeter’. De eerste bollen werden vanochtend op het grasveldje naast Syntra (Overhaemlaan) in de grond gestoken. “Het is de bedoeling dat deze voorjaarsbloeiers achteraf in de grond blijven steken om te verwilderen en zich te verspreiden. Ze zijn een prima nectarleverancier voor hommels en bijen”, weet milieuschepen Patrick Jans. Het project kost 4000 euro.  

De Piepel is ‘Hartveilig’

Bij aanvang van de OCMW-raad werd in het sociaal huis De Semper het logo ‘Hartveilige organisatie’ uitgereikt aan het dienstencentrum De Piepel:  Om hiervoor in aanmerking te komen werden de eerste hulpcapaciteiten bij het dienstencentrum verhoogd. Het RK organiseerde er 2 opleidingen: een cursus EHBO en een cursus Reanimatie, telkens door een 30-tal deelnemers bijgewoond. RK-voorzitter Steve Cutaia mocht het logo overhandigen.  OCMW-voorzitter Johnny Vrancken is tevreden: “Een jaar geleden werd ik getroffen door een hartinfarct. Gelukkig was er in mijn kantoor een medewerker aanwezig die deze cursus heeft gevolgd. Hij heeft me gereanimeerd en zo mijn leven gered. We gaan dit logo een mooie plek geven in De Piepel".

LOP-deskundige

Op vraag van schepen Jos Schouterden (Onderwijs en Welzijn) heeft LOP-deskundige Marleen Lombaert vanavond tijdens de commissie de LOP-Omgevingsanalyse 2014 toegelicht. Uit de cijfers van het Lokaal Overlegplatform (LOP) blijkt nogmaals dat Tongeren niet goed scoort t.o.v. Limburg en Vlaanderen op vlak van kansarmoede: “Deze sociale foto van Tongeren is gefocust op kinderen en jongeren. Het onderwijs moet rekening houden met deze factoren”, vertelde Lombaert.
Enkele vaststellingen:
- Tongeren telt meer werkzoekenden en werkloze gezinshoofden dan de andere gemeenten
- Tongeren telt meer ouderen dan het gemiddelde in Limburg
- 14,3% van de jongeren geniet een voorkeurtarief bij de ziekteverzekering
- 16,2% is bestaansonzeker
- de maatschappelijke kwetsbaarheid bedraagt 86,9%
- 11,48% van de kinderen wordt hier geboren in een kansarm gezin
- 122 kinderen maken deel uit van een precaire gezinssituatie