Gemeenteraadscommissie financiën

Tijdens de gemeenteraadscommissie heeft schepen Marc Hoogmartens (financiën) vanavond zijn agendapunten toegelicht. Hij liet zich bijstaan door stadsontvanger Rudi Diels:
De jaarrekening 2013 werd niet goedgekeurd door het agentschap Binnenlandse Zaken omwille van 4 punten: zo was er o.a. een opmerking over een bedrag van 186 euro en dat op een totaal van 40 miljoen euro.
De jaarrekening 2014 werd afgesloten met een batig saldo van 15,7 mio euro: dat is 3 mio euro meer dan het eindbudget.
Voor 2015 is er slechts 1 budgetwijziging: de exploitatie uitgaven en de exploitatie ontvangsten zijn elk met 800.000 euro gestegen. Het investeringsbudget is gestegen van 19,2 naar 20,3 mio euro.

Bromfietser tegen auto op Luikersteenweg

Op de Luikersteenweg is in de vooravond een scooter omvergereden door een auto. De bestuurster van de auto is voor de bromfietser in gedraad. De man op de scooter kwam hierbij ten val. Hij werd met lichte verwondingen overgebracht naar het a.z. Vesalius.
foto: Soffia Moës

Theatercursus

De jeugddienst en cc de VELINX organiseren samen met Villa Basta een theatercursus voor kinderen tussen 9 en 12 jaar. De cursus start volgende week woensdag en loopt over 20 woensdagen, van 14u tot 16u.
Voor de late beslissers: er zijn nog 3 plaatsen beschikbaar!


Langste eettafel

In het kader van de ‘Week van Verbondenheid tegen Eenzaamheid’ organiseren de dorpsrestaurants en restaurant De Piepel ook dit jaar weer een ‘langste eettafel’. Vandaag genieten de 350 deelnemers van een gezellige en gezonde maaltijd in De Semper: op hun bord krijgen ze aspergeroomsoep, wortelen en erwten met puree en varkensgebraad geserveerd. Als dessert volgt een stuk cake. Namiddag kunnen ze genieten van een optreden door Jos Roofthooft. “We hadden gemakkelijk 1.000 plaatsen kunnen vullen, maar van de brandweer mogen hier maar 350 personen binnen”, vertelde OCMW-voorzitter Johnny Vrancken. Hij dankte iedereen voor de wenskaart en de steun die hij mocht ontvangen n.a.v. zijn hartinfarct: “Vorig jaar was ik er niet bij, want toen heb ik 7 weken in een coma gelegen”.


Dolomietenpad in de Kevie

Vandaag is aannemer Jackers in de Kevie gestart met de aanleg van een pad voor personen met een beperking. Het kronkelende pad wordt gerealiseerd achter de beukenlaan en naast de onverharde weg. Het start t.h.v. het fietspad naar Nerem en sluit aan op de connectie met het fietspad naar de Oude Blaarstraat. “We hebben gekozen voor dolomiet, want dat is een natuurlijk materiaal”, vertelde Milieuschepen Patrick Jans. “De kostprijs bedraagt 30.000 euro vanuit het budget dat de stad jaarlijks investeert in de Kevie. De werken zullen een drietal weken duren en dan volgt de officiële inhuldiging”. Schepen Jos Schouterden (Welzijn) is, als voorzitter van de Stedelijke Adviesraad voor Personen met een Handicap (SAPH), tevreden met dit initiatief: “Dit kadert in het inclusief beleid dat het stadsbestuur wil voeren”.


Uitbreiding Klimopschool ingehuldigd

Vanmorgen heeft Vlaams minister Vandeurzen (Welzijn) de uitbreiding van de Klimopschoop (Kanjelstraat) ingehuldigd. Omdat hij in Brussel verwacht werd (zitting Parlement) mocht burgemeester Dewael het lint doorknippen. Dat gebeurde in aanwezigheid van de schooldirecties uit de regio. Aan het ene uiteinde (Beukenberg) zijn er 6 klaslokalen  bijgebouwd. Aan de andere zijde: een ontmoetingsruimte, computerlokaal, pedagogisch lokaal, gemeenschappelijke ruimte met refter en keuken, sanitair blok en burelen voor de directie. Tot slot werd ook de speelplaats heraangelegd en gedeeltelijk overdekt. De kostprijs bedraagt bijna 1,5 miljoen euro. Hiervan moet de school zelf 30% ophoesten. Gelukkig kunnen ze hiervoor terugvallen op hun spaarpot (spaghettidagen, …) serviceclub Lions en het Steunfonds Klimop dat al 30 jaar fondsen verzamelt.  

CityDepot

Op voorstel van gemeenteraadslid Ruben Stassen (Groen) gaat Tongeren binnenkort in zee met ‘CityDepot’, een bedrijf dat zich bezighoudt met stadsdistributie om zo vrachtwagens uit het centrum te verbannen. Om de aandacht hierop te vestigen wordt er deze week een elektrische cargobike opgesteld aan Ambiorix. ’s Nachts verhuist deze naar het Praetorium om op te laden.
Morgen zal een werknemer van CityDepot met de cargobike pakketjes verdelen in de stad (5 dienstenfiches, begeleidende brief en sticker). Bedoeling is dat handelaars de sticker van CityDepot op hun etalage hangen, een creatieve foto maken en die vervolgens delen op sociale media. De handelaar met de meeste likes of de meest creatieve foto kan dienstenpakketten van 500 euro, 250 euro, 100 euro, 50 euro en 6 van 25 euro winnen. Die worden verdeeld over de 4 Limburgse steden die deelnemen.

Leeronderneming Curl up

Leeronderneming Curl up
In Campus Plinius hebben de leerlingen van 7 Haartooi hun leeronderneming ‘Curl up’ voorgesteld. Hiermee willen ze leren hoe ze zelfstandig een zaak kunnen runnen. Iedereen kan er op woensdag tussen 12u30 en 16u terecht voor een nieuw kapsel, enkel op afspraak (012/23.24.26). Met de opbrengst willen ze hun reis naar de Wereldkappersbeurs in Bologna bekostigen.

Mobiliteitsplan

Mobiliteitsambtenaar Yannick Volont heeft tijdens de gemeenteraadscommissie het nieuwe Mobiliteitsplan toegelicht: Het vorige plan werd in 2000 opgesteld. Er wordt veel aandacht besteed aan fietsers en voetgangers: “Heel wat knelpunten zijn op korte termijn op te lossen met een verkeersbord of een pot verf”, volgens Volont. “De Maastrichtersteenweg wordt gecatalogeerd als ‘secundaire weg’, anders zijn er ‘ventwegen’ nodig en moet er worden onteigend. Nu komen er vrijliggende fietspaden met een breedte van 1,75m”. De werken die eerst zullen worden uitgevoerd zijn:
- De herinrichting van het afrittencomplex 32
- de herinrichting van de Luikersteenweg en de omgeving aan GBS Vreren
- de herinrichting van de Nieuwe Steenweg met fietstunnel
- de herinrichting van het zwart punt op Hasseltse Steenweg in Overrepen: is momenteel in  uitvoering: hier komt een veilige oversteek voor fietsers en voetgangers

Koe uit Jeker gered

Deze namiddag heeft de brandweer in Lauw een koe uit de Jeker gered. Het dier werd opgemerkt door buurtbewoners. De brandweer van Tongeren heeft de hulp ingeroepen van de collega’s uit Hasselt. Die zijn met een hijskraanvoertuig afgekomen. Er werd een brede gordel rond de buik van de koe gebonden en uiteindelijk kon men haar uit de rivier takelen. Het dier kwam er met de schrik van af.


             

Kroningsmagazine 3

Morgen wordt in groot Tongeren het derde Kroningsmagazine bedeeld door de postbode. Hierin vind je o.a. het parcours van de vier ommegangen: het vertrek is steeds op het kruispunt van de Dijk met de Dirikenlaan.
Je kan nu al een tribuneplaats (12 euro) reserveren of een stoel (15 euro) voor het avondspel.
In december opent het Kroningssecretariaat de deuren in Julianus Shopping. Mensen die geen reclamefolders wensen in hun brievenbus, kunnen het Kroningsmagazine  afhalen in de Basiliek.

 

Ruimteweb in speeltuin

In de speeltuin van de Motten werd een nieuw ‘ruimteweb’ geplaatst. Het vorige klimrek dateerde uit 1992. De kostprijs bedraagt 19.000 euro (excl. BTW). “Dit initiatief kadert in de opwaardering van de speeltuin. De speeltuigen worden maandelijks onderhouden en jaarlijks gekeurd”, wist schepen An Christiaens (Openbare Werken). “Dit toestel komt uit Amerika. Het moest deze zomer geplaatst worden, maar dat bleek niet te kunnen vóór het bouwverlof. Dus hebben we het maar uitgesteld”, verduidelijkte schepen Gerard Stassen (Sport).

Dodelijk ongeval in Vliermaal

Op de Tongerse Steenweg in Vliermaal is om 07u een dodelijk ongeval gebeurd. Een auto is frontaal ingereden op een bestelwagen. De bestuurder van een bestelwagen Mercedes Vito raakte lichtgewond, maar voor de bestuurder van een Opel Astra kwam alle hulp te laat. De 30-jarige man uit Kortessem overleefde de klap niet. De steenweg zal nog een hele tijd afgesloten zijn voor alle verkeer.

Tongers koppel wint filmaward

Het Tongers Koppel Marina Kazakova en Anuschka Theunissen heeft een filmaward gewonnen op een festival in Moskou:  "To My Two Fs: France and Francoise" won de ‘BEST NARRATIVE SHORT’ Award tijdens het  ‘1st International Film Festival behalf Savva Morozov’ in Moscow. De opnames voor de kortfilm werden gemaakt in België en Rusland.


             

Mylène is weekwinnaar

Mylène Vincent (51) uit Lauw is de vierde en laatste weekwinnaar van de actie: ‘Win je Kermisbudget met de Ambi.pas’. Het levert haar 10.000 extra punten op, goed voor 1.000 euro. De uitreiking vond plaats bij Charis Fashion (Maastrichterstraat). Marylène kocht er vorige dinsdag deze broek en dit  jasje: “Het is de eerste keer dat ik mijn Ambi.pas gebruikte en dat op aandringen van de winkeleigenares Charis Piscicelli”, verklapte de winnares. Volgende maand kan je een ‘Halloweenbudget’ winnen met de Ambi.pas.

Superbloedmaan

Deze ochtend was er een bijzonder natuurfenomeen te zien in de lucht: de combinatie van een totale maansverduistering met een ‘supermaan’. Het resultaat was: een donkerrood gekleurde volle maan. De vorige keer dat een supermaan samenviel met een totale maansverduistering was in 1982. Voor de volgende is het wachten tot 2036.

Bewegingsschool

In Sportoase is vandaag het nieuwe seizoen van de ‘Bewegingsschool’ gestart. Iedere tweede en vierde zondag van de maand kunnen kinderen er terecht om hun sportieve interesse op te wekken. Op een speelse manier zetten ze er hun eerste sportieve stapjes. Via diverse parcours leren ze klimmen en klauteren, glijden, rollen en springen. Van 10.00 tot 11.20 uur lopen de sessie voor kinderen van 3 tot en met 5 jaar.  Hierbij is de actieve deelname van één ouder/begeleider per kind verplicht. Van 11.30 tot 13.00 uur komen de 6- tot 10-jarigen aan de beurt.
!!!Tijdens de schoolvakanties is er geen bewegingsschool.

 

‘De 9de Maand’

Vandaag valt het doek over ‘De 9de Maand’. Van 10.00u-18.00u kan je nog genieten van hedendaagse kunst in de openbare ruimte in de oudste (eerste) stad van het land:14 toonaangevende kunstenaars presenteren hun werk op 11 historische en/of verrassende locaties in het stadscentrum. De bezoeker wordt geconfronteerd met  unieke sculpturen, verrassend muraal werk en eigenzinnige installaties.
Startpunt route: Toerisme Tongeren (Hospitaalplein).

"Kunst in de Wolkjes"

Deze namiddag heeft gedeputeerde Igor Philtjens "Kunst in de Wolkjes" officieel geopend. Het is een project i.s.m. de provincie Limburg, de stad Tongeren en GO! Pentagoon Academies Borgloon, Hoeselt, Riemst en Tongeren  met de intentie kinderen aan te sporen een creatief pad te bewandelen. Een creatieve namiddag vol workshops, animatie en expo’s op de Grote markt en aan het Praetorium.
De denkwereld René Magritte werd gebruikt als uitgangspunt om samen met de kinderen nieuwe kunstwerkjes te creëren. Alle kunstvormen kwamen aan bod: beeld, nieuwe media, woord en muziek.
Zondag 4 oktober
om 15.30 uur vindt er een modeshow plaats door de Middelbare Graad van de Pentagoon Academies in het Centrum van Tongeren.


Dag van de Klant

Vandaag viert UNIZO de Dag van de Klant onder het thema: ‘Op je wenken bediend’. In Tongeren worden de klanten verwend met een roze meringue. Er worden 1.200 stuks uitgedeeld. Heel wat middenstanders hebben ook nog hun eigen verwennerijen voorzien: roosjes, chocolade of een glaasje bubbles.

Puuur zegt 17.000 maal dank

Ter gelegenheid van de 'Dag van de Klant' staan  de huishoudhulpen van Puuur erop hun klanten persoonlijk te bedanken. Met een originele 'Welkom thuis' deurhanger verwelkomt Puuur elke klant in zijn of haar pas gepoetst huis. Op de achterzijde kan de huishoudhulp nog een persoonlijke boodschap toevoegen. Op die manier bedankt Puuur haar 17.000 klanten.

Dikke cheque voor Jonas

Vanavond is bij Riposo het bedrag van de benefiet voor Jonas Van Dorsselaer bekendgemaakt. De jongen uit Piringen lijdt aan dystonie. Het dorpsfeest van 30 augustus heeft maar liefst 73.357,63 euro opgebracht!!! Dit bedrag is bestemd voor de verzorging van Jonas, de ziekenhuiskosten en de aanpassing van de woning. Op 8 oktober mag hij naar een arts in Groningen en wordt duidelijk of hij in aanmerking komt voor een operatie.

Ambiorixprijs voor Globachem

De Ambiorixprijs van VKW Limburg gaat dit jaar naar Globachem, een bedrijf in Sint-Truiden dat gewasbeschermingsmiddelen internationaal verdeelt. Het bedrijf van het echtpaar Koen Quaghebeur en Els Paesmans verdeelt sinds 2000 gewasbeschermingsmiddelen tegen onkruid, schimmels en insecten. Ze draaien een omzet van 100 miljoen euro en tellen 30 werknemers.


             

Brand Mac Queen

Rond 13u30 heeft het even gebrand bij discotheek Mac Queen. Arbeiders waren aan de achterzijde van het gebouw roofing aan ’t branden op een plat dak. Hierdoor is een houten balk beginnen te smeulen. De dakwerkers hebben de vlammen proberen te doven m.b.v. een poederblusser. De brandweerkorpsen van Tongeren en Sint-Truiden zijn ter plaatse gekomen. De schade is beperkt en de discotheek gaat dit weekend gewoon weer open.

VELINX krijgt facelift

In cc de VELINX krijgt de infrastructuur een renovatiebeurt: na 20 jaar was de grote tribune aan vervanging toe. De kleine tribune wordt volgend jaar vervangen. De firma Bose zal de geluidsinstallatie aanpassen aan de nieuwe tribune. Verder werden alle burelen opgefrist: de muren kregen een nieuw kleurtje en de vloer een anti-allergisch tapijt.  Daarnaast werd ook de volledige verlichting van de cultuurtempel vervangen door een ecologisch verantwoord systeem. Dat levert een jaarlijkse besparing van 70% op. Tenslotte werd ook de ticketbalie gerenoveerd: de ruimte is vergroot en geschikt voor rolstoelgebruikers en aan de buitenzijde komt een info-tv. Dit najaar worden het sanitaire blok en het zinken dak nog vernieuwd.
De totale investering bedraagt bijna 1 miljoen euro.


             

Commerciële inspiratiesessie

In het Praetorium heeft gisteren een sessie Commerciële Inspiratie plaatsgevonden, een organisatie van de stad Tongeren i.s.m. Unizo.
De begroeting en het openingswoord werden gedaan door schepen Guy Schiepers en lokale voorzitter van Unizo, Sammy Rogmans.
Vervolgens hebben een 30-tal handelaars en afgevaardigden uit de dienst de sessie, gebracht door de heer Angelo Del Rio, over Commerciële Inspiratie gevolgd. “De bedoeling is zowel handelaars en groepen uit onze diensten aan te zetten, na te denken om hun zaak aan te passen aan de toekomst. In een persoonlijke trajectbegeleiding wordt, voor diegene die aan een bijzonder laag voordeeltarief instappen, het voordeel geboden om hun zaak grondig onder de loep te nemen, te kijken waar er kan verbeterd en/of vernieuwd worden om alzo meer gewapend te zijn tegen de uitdagingen van deze tijd”, verduidelijkt economieschepen Guy Schiepers.
Naast talrijke handelaars was ook de voorzitter van de Middenstandsraad, Jef Vandamme, aanwezig.

Charlie steunt Kroning

Marktkramer Charlie Truyen uit Tienen wil ook zijn steentje bijdragen aan de Kroningsfeesten. De man behaalde recentelijk de 2de prijs op de jaarmarkt. Volgens Charlie zou elke marktkramer een affiche of sticker van de Kroningsfeesten op zijn kraam moeten aanbrengen: “Voor zulke mooie ommegang en tevens ook de grootste processie van België, doe ik mijn hoedje af en vooral voor al die deelnemers. Het is de moeite waard”, volgens Charlie.
De kroningssticker kan je voorlopig aankopen in de Basiliek. Voorzitter Georges Willemaers dankt Madeleine Vanspouwen en ‘pikman’ Tony Achtergael die regelmatig de stickers verkopen. “Prachtig dat heel wat mensen zich inzetten voor onze Tongerse Kroningsfeesten”, weet Georges.

Theater op school

Het stadsbestuur biedt de leerlingen van het eerste en tweede leerjaar van alle Tongerse basisscholen een gratis theatervoorstelling aan over de biologische kringloop. ‘Asjemenou’ is een voorstelling voor 7 tot 9 -jarigen van verteller Raf Lust & percussionist Bart Braeken die met behulp van verhalen, poppenspel en muziek kinderen voeling geeft met kringlopen in het algemeen, en met de biologische kringloop in het bijzonder.
De première was weggelegd voor basisschool Merlijn. ”We vinden het belangrijk dat kinderen voldoende geïnformeerd zijn over deze problematiek”, vertelde milieuschepen Patrick Jans. “Dit theater kost 750 euro per voorstelling. Inclusief vervoerskosten en Sabam is de totaalprijs voor alle voorstellingen 8.380 euro", verduidelijkte onderwijssschepen Jos Schouterden.


             

Lees meer...

KVLV Overrepen steunt Kaat

KVLV Overrepen heeft de opbrengst (500 euro) van haar ShareFair (31 mei) geschonken aan Kaat Swartebroeckx, het meisje dat ’dromenvangers’ maakt voor kinderen met kanker.  Ze heeft er in anderhalf jaar al 650 opgestuurd of afgeleverd, zelfs tot in Brazilië. Kaat gaat ook regelmatig op bezoek in het ziekenhuis van Gent of Leuven.

Jeannine is terug (5)

De sponsortocht van Jeannine Mottart heeft 7.390 euro opgebracht t.v.v. het Kinderkankerfonds vzw en de dienst Oncologie van het a.z. Vesalius. De Vriendenkring van de stad Tongeren heeft hiervoor 1.000 ‘Tongerse smossen’ verkocht. Er werden steunkaarten verkocht in de scholen en het ziekenhuis en spaarpotjes gedeponeerd in de winkels.
Jeannine heeft beloofd dat ze volgend jaar opnieuw op pad gaat.
Binnenkort mag ze op audiëntie bij koning Albert en koningin Paola!

Jeannine is terug (4)

Kaat Swartebroeckx overhandigde een ‘dromenvanger’ aan Danny Baillien, hoofdverpleegkundige van 't Daghospitaal Oncologie in a.z. Vesalius, waar ook een gedeelte van de opbrengst naartoe gaat.

Jeannine is terug (3)

Dr. Yves Benoit, voorzitter van vzw Kinderkankerfonds, was ook present: “Dit is een zeer toffe actie, niet enkel omwille van de financiële hulp, maar vooral omwille van de morele steun die je geeft”.

Jeannine is terug (2)

Haar buurmeisje Irene Konings, het gezicht van de actie, bedankte peters en meter met een kaartje en een bloem: "Jij bent een schatje. Bedankt voor alles!"

Jeannine is terug (1)

Jeannine Mottart is terug thuis: de dame uit Sint-Huibrechts-Hern ondernam een voettocht van bijna700 km van Kussnacht naar Tongeren t.v.v. ‘Lienemientje’, het kinderkankerfonds. Ze stapte elke dag 30 km. In het Praetorium werd ze warm onthaald door o.a. ere-peter Ernst Stefels, peter Patrick Dewael en meter An Christiaens.


              

Café Metropole sluit de deuren

Vandaag wordt in café Metropole de laatste pint getapt! Luc Picard en Marijke Cornu stoppen ermee. Ze zijn in de bloemetjes gezet door hun klanten. Die hebben meer dan 1.000 euro samen gelegd voor een reis. Albert Knapen heeft in zijn speech de geschiedenis van het café geschetst, gekruid met enkele sappige anekdotes. ”Het café is in 1935 geopend door Jef Picard. De naam Metropole komt door Nora: zij is afkomstig uit Ekeren  (de Metropool). Dit café heeft 3 stadsprinsen geleverd: Luc Picard, Francis Picard en Mon Sauveur (die behoorde tot het meubilair). Luc en Marijke hebben in 1981 het café overgenomen”.
Het volledige interieur is verkocht. Morgen wordt het café ontruimd en na de verbouwing zal het verzekeringskantoor Rommens hier zijn intrek nemen.


              

Wijkagent onderuit met scooter

Vanmiddag is er opnieuw een agent betrokken geraakt in een verkeersongeval. Wijkagent P.C.  is met zijn scooter geslipt op het nat wegdek. Hij is uitgegleden op een kruispunt en gevallen. De man is overgebracht naar het a.z. Vesalius.

Asfaltwerken op de Dijk

Vandaag is aannemer Hoogmartens gestart met de heraanleg van de Dijk. Er is een omleiding voorzien. De Dijk is de eerste straat die nieuwe asfalt krijgt in kader van het plan ‘Asfaltwegen’ waarvoor de stad jaarlijks 250.000€ uittrekt, goed voor 1mio euro t.e.m. 2018. De werken duren ongeveer drie weken, vermoedelijke einddatum (behoudens onvoorziene omstandigheden) is 15 oktober. Vandaag is de aannemer gestart met het freezen van de oude toplaag.
Er komt nieuwe weg in asfalt, oppervlakte 3000 m². De kostprijs wordt geraamd op €100.000.
“Bij de voorbereidende werken is er vastgesteld dat er zich teer bevindt in de oorspronkelijke laag asfalt. Deze teerhoudende oude asfalt moet afgevoerd en verwerkt worden volgens speciale reglementering. Dit houdt een meerkost in van €30.000”, weet An Christiaens, schepen van Openbare Werken.

Falingen

De rechtbank van Koophandel in Antwerpen heeft twee Tongerse bedrijven failliet verklaard: Trudopack (Wijkstraat), gespecialiseerd in de verkoop van verpakkingsmateriaal voor de horeca en Schepers Vandenbroeck & Partners (Nieuwe Steenweg).  

Voordelig tanken

Vandaag kan je goedkoop tanken bij een onbemand tankstation langs de Elfde Novemberwal. Tot middernacht geldt er een korting van 20 eurocent per liter.

Jeannine ontmoet koning Filip

Jeannine Mottart heeft koning Filip mogen begroeten tijdens de herdenking van het overlijden van koningen Astrid in Küssnacht.
Morgen wordt ze in het Praetorium ontvangen n.a.v. de voettocht die ze heeft ondernomen t.v.v. Lienemientje.

Boekje over fabriek Rosmeulen

Naar aanleiding van Open Monumentendag maakte Flor Hansen een publicatie over de geschiedenis van de voormalige chocolade- en tinfabriek in Nerem. 
Deze uitgave is te koop in het Stadsarchief en vanaf nu ook in café ‘In De Klok’ aan de prijs van 5 €.

 

Kroningsappels

Ook in het PIBO is men bezig met de voorbereiding voor de nakende Kroningsfeesten 2016:  Net als vorige keer hebben leerlingen ook nu weer stickers met het logo van de Kroning op de appels in de plantage gekleefd. Hierdoor zal het kroningslogo in de appel kleuren. "In 2016 kan er dus gesmuld worden van kroningsappels", weet directeur Elly Vanspauwen.

Tongenaar bij geselecteerden [18-28]

JCI pakt opnieuw uit met een wedstrijd voor jonge ondernemers. Via [18-28] Community wil JCI jonge Limburgse ondernemers een serieuze duw in de rug geven: de laureaat ontvangt naast 375.000 euro risicokapitaal, ook professioneel advies, heel wat uren begeleiding en een plaats in de spotlight. Tussen de 25 geselecteerde kandidaten is er één Tongenaar: Jonas Van de Winkel maakt optimaal gebruik van de nieuwste populaire technologieën. Aan de hand van ‘drones’ wil hij windmolenparken coveren en er zo autonome inspecties op uitvoeren. Het idee kadert in ‘drones-as-a-service’ op lange termijn. Jonas deed eerst een half jaar onderzoek naar composietmaterialen. In 2013 maakte hij voor het eerst kennis met een ‘drone’. Hij zag er, mede door zijn achtergrond als industrieel ingenieur, meteen het potentieel van in. Wat later richtte hij zijn evba Argus Vision op.

Agent omgereden

Rond 08u is op de Sint-Maternuswal een politieagent omvergereden. Het ongeval gebeurde t.h.v. de brandweerkazerne.

Week van de sportclub bij TMV

De Tongerse Modelvleugels hebben gisteren ‘De week van de sportclub’ met succes afgesloten. “Al in de vroege namiddag waren veel van onze leden aanwezig samen met hun modelvliegtuigen: zweeftoestellen, motormodellen, elektrisch aangedreven toestellen quadkopters en helikopters. De ganse namiddag was het luchtruim  boven Henis een spektakel van allerlei vliegende modellen. Ook waren de supporters van de partij. Zij konden genieten van dit tafereel onder een zonovergoten vliegterrein. Iedereen is met voldoening en een smile op het gezicht terug naar huis gekeerd. Hopelijk doen we dit volgend jaar nog eens over”, aldus Henri Horion.

Isabeau is weekwinnaar

Isabeau Petitjean uit Tongeren is de derde weekwinnaar van de actie: ‘Win je kermisbudget met de Ambi.pas’. Het levert haar 10.000 extra punten op, goed voor 1.000 euro. De uitreiking vond plaats in de Casque (Grote Markt) en dit al voor de derde maal. Isabeau is met haar 13 jaar de jongste winnaar van deze actie. “Ik ga een teddybeertje kopen voor mijn tweelingzus”, verklapte Isabeau.

Seniorensport

Het nieuwe seizoen van de Seniorensport is weer gestart. Elke maandag zijn er een 100- tal deelnemers in de Eburonenhal. Tussen 13u en 14u kunnen ze kiezen tussen badminton en tafeltennis. Tussen 14u en 15u is er onderhoudsgymnastiek of dansles. Tussen 15u en 16u kunnen ze opnieuw kiezen tussen netbal en onderhoudsgymnastiek.
Op dinsdag kunnen senioren ook in de Meir in Henis terecht om te sporten en vrijdagnamiddag worden ze opnieuw in de Eburonenhal verwacht.


Politie onderschept voertuig

Vannacht heeft de lokale politie een voertuig kunnen onderscheppen. De bestuurder had in Bilzen de vlucht genomen voor een alcoholcontrole. Hij is door het controledispositief gereden tegen 150 km/u en heeft de vlucht genomen in de richting van Tongeren.  De politie van Tongeren heeft dit voertuig kunnen laten stoppen na een korte achtervolging. De bestuurder was onder invloed van alcohol en drugs.

KSA-Erewacht viert 115de verjaardag

In het jaar 1900 is KSA-O.L.Vrouw Erewacht opgericht. Sinds de lustrumviering n.a.v. het 75 –jarige bestaan, viert Oud-KSA Erewacht, ‘Oerewacht’, dat jubileum alle 5 jaar.
In zaal Casino wordt vanavond het 115-jarig jubileum gevierd met een samenzangavond: het gemengd koor Cantemus en de harmonie Kunst na Arbeid van Gors-Opleeuw hebben een programma uitgewerkt van oude Limburgse heimwee, stapliederen en klassieke meezingers. Bjètël Roger Swerts neemt de presentatie voor zijn rekening.
De Bjètëls brengen naast hun ‘evergreens’ ook enkele nieuwe nummers van hun derde cd: o.a. ‘Mainen Otto’, ‘Hasselt’ en het titelnummer ‘Dedje dedju’ dat de spot drijft met de stadslijst Tongeren.nu.


Bevolkingscijfers

Uit cijfers van de FOD Economie leren we dat op 1 januari 2015 in België: 11.209.044 inwoners waren; in Limburg: 860.204 inwoners en in Tongeren: 30.677 inwoners, een stijging met 46 t.o.v. 1 januari 2013. De mannen zijn hier in de meerderheid: 15.558 t.o.v. 15.119 vrouwen.
In Limburg heeft één op de tien inwoners een andere nationaliteit dan de Belgische.
In Tongeren wonen er 28.951 personen met de Belgische nationaliteit, 30.225 komen uit Europa, 237 uit Azië, 147 uit Afrika en 38 uit Amerika.