De Sint bij Ter heide

In Ter Heide was er namiddag volop ambiance naar aanleiding van de jaarlijkse Sinterklaasviering. Enkele medewerkers hadden een leuk verhaal in elkaar gestoken met Sinterklaas en zijn pieten. Een verwijzing met een knipoog naar interne actualiteit kon niet ontbreken. Dit jaar ging het rond inzet van een nieuwe wasserij in Ter Heide.
Het geheel werd opgevrolijkt door een 15-tal leerlingen van 3 en 4 Voeding / Verzorging van KTA2 Tongeren. Zij hebben een 6-tal dansjes gedaan, vieruurtje verzorgd en werden emotioneel bij het afscheid van de bijzondere bewoners van Ter Heide.

De Sint bij Puuur

De Sint is ook langs geweest bij Puuur. Het was een co-organisatie van Puuur Bilzen en Tongeren. In totaal waren er 250 aanwezigen bij Hoeve Dewalleff in Millen: huishoudhulpen, partners en kindjes.
Na een lekker ontbijt volgde er kinderanimatie van Benny & Lenny, ter afwachting van de komst van de Sint. Hij had voor elk kindje een zak vol lekkers mee.
"Het was de eerste keer dat we dit organiseerden en iedereen was het erover eens: zeker voor herhaling vatbaar", weet Birgit Biesmans. 

Kerstboom Markt

Deze voormiddag is men verder gegaan met de afwerking van de kerstboom op de Grote Markt. Hij is getooid met 10.000 LED-lichtjes, 250 kerstballen en 50 kerststerren.

Tongeren wint Klimaatprijs

Vandaag werd  tijdens de Vlaamse Klimaat- en Engergietop in de Ghelamco Arena in Gent voor het eerst de 'Klimaatprijs' uitgereikt. Tongeren wint 30.000 euro met het project ‘Collectieve Renovatie Offelken’. Hiermee werd een renovatiegraad van 16% behaald door energiebesparende maatregelen in de wijk.
Vanaf dit jaar voorziet Vlaanderen jaarlijks 300.000 euro om originele lokale klimaatacties aan te moedigen. Dit budget wordt verdeeld over de 5 provincies waarbij per provincie 2 klimaatprojecten elk 30.000 euro kunnen winnen. Een belangrijke voorwaarde om te winnen is de ondertekening van het burgemeesterconvenant, een initiatief van de Europese Commissie.
“Tongeren ondertekende dit convenant al in 2011. Hierdoor engageerden we ons om de CO2-uitstoot te verminderen met minstens 20 procent tegen 2020”, zegt burgemeester Dewael. 
Jos Schouterden, schepen van Wonen: “Energiebesparende ingrepen zijn belangrijk voor het milieu en het helpt ook om de steeds hogere energiekosten te beperken. Zeker bij oudere woningen maakt dit vaak een groot verschil. Met ons project kregen de inwoners van Offelken de kans om energie en geld te besparen door hun woning te verbeteren. Door de woningen te clusteren en ze collectief te renoveren ontstond een schaalvoordeel in prijzen van ontwerpers, aannemers en materialen. De deelnemers kregen bovendien gratis begeleiding. Het project draaide om maatwerk voor elk individueel gezin, waarbij de persoonlijke situatie en de wensen van de bewoners steeds de bepalende factor waren. Er werd gestreefd naar zoveel mogelijk samenwerking met lokale bedrijven waardoor de lokale economie en werkgelegenheid profiteerden en de reisafstanden beperkt bleven.”
Patrick Jans, schepen van Milieu:  "Het winnen van deze Klimaatprijs is een mooie erkenning voor Tongeren. In december 2014 werd de  ‘Collectieve Renovatie’ van Offelken opgestart met als hoofddoel gezamenlijk energiebesparende renovaties uit te voeren".
Tongeren wil ook in de toekomst een stimulerende factor zijn voor initiatieven op het vlak van lage energie renovaties. 
“Een tweede project dient zich aan. We starten weldra met een collectieve renovatie op Paspoel. De bewoners van de Necropolisstraat, Linderstraat, Bertinstraat, Sint-Maternusplein en Sint-Servaasstraat  ontvangen hierover eerstdaags een brief met gedetailleerde informatie. Paspoel werd gekozen op basis van de ouderdom van de woningen en het typologie woningen”, besluit Patrick Jans.

Bieren voorgesteld in de Phare

In de bovenzaal van café Au Phare zijn vanavond 3 nieuwe bieren voorgesteld door de Tongerse bierdesigner Karel Tack.
* AmBassadeur 2016 (8%): gemaakt van vers geplukte hop uit Tsjechië
* Admiral (8,5%): gemaakt van ananas
* Knots (9%) van brouwmeester Marc Knots 
Volgend jaar brengt Karel champagnebier op de markt: Ad Fundes (terug naar de bron)
Hier poseert Karel Tack (R) samen met Koenraad Goddau uit Gooik, hij is de man die in 2011 de eerste lading hop in Tsjechië heeft gehaald