Tongeren vandaag

Nieuws

Hal P verder uitgebouwd

Hal P (in het Pliniuspark) werd geopend in september 2017. Nu werd er geïnvesteerd in de afwerking van het interieur. Zo staat er nu een toog met twee tapkranen, koeling, wasbakken en afdruiprekken. De leerlingen van VIIO , afdeling hout, zorgden voor het ontwerp en de uitvoering van de toog. In de toekomst wordt er gebruikgemaakt van herbruikbare bekers, de stad heeft er zo 1500 aangeschaft, uit stevig en goed materiaal . Vanaf 2020 is er een verbod op het gebruik van wegwerpbekers.Om Hal P beter bekend te maken bij de Tongerse jeugd wordt er gewerkt aan een overzichtsfolder met daarin alle info over de fuifzaal, de repetitieruimte en de huurvoorwaarden.

Bijdrage: JeDo

Tijs Posen maakt fotoboek over Rutten

Tongenaar Tijs Posen heeft een lijvig fotoboek gemaakt. De presentatie vond vanavond plaats in cc de Velinx. Directeur Johan Wouters heette de talrijke aanwezigen (merendeel Ruttenaren) welkom: "Het is altijd fijn om talent te ondersteunen, zeker wanneer het iemand plaatselijk is en dan ook nog meer wanneer het onderwerp over

Tongeren handelt".
Alain Collette, voorzitter van het KLGOG, mocht cultuurschepen Christiaens vervangen: "Dit is een liefdesverklaring van Tijs aan Rutten. Hij stamt uit een kunstzinnige familie. Zijn vader en broer zijn allebei architect. Tijs studeerde aan de KHLim in Genk. Hij is fotograaf en filmmaker. Rutten is een typisch Haspengouws dorp met een beschermd landschap en een lange geschiedenis. Hier werden Romeinse villa's en 2 tumuli opgegraven. De aarde is er doordrenkt met bloed door de veldslagen. Dè Willem van Oranje was leenheer van Rutten. Het dorp heeft monumenten als de Torenburcht en het kasteel van Hamal. Hacco is een historisch figuur. Rutten heeft verbondenheid met Evermarus. Sinds 1628 wordt op 1 mei het mysteriespel opgevoerd. Volgens mij gaat dat al veel verder terug in de tijd"

Auteur Tijs vertelde hoe het boek tot stand is gekomen: "Drie jaar geleden werd ik door het feestcomité gecontacteerd om een film te maken over het Evermarusgebeuren (processie en martelarenspel). Zo heb ik het dorp leren waarderen en bewonderen. Dus heb ik zelf voorgesteld een fotoboek te maken. Rutten is een ideaal onderwerp. er wonen sympathieke mensen. Het is een landelijk dorp, het grootste van Tongeren,en het ligt dichtbij. Bij mooi weer kon ik dus snel even langsgaan
. Normaal zou het boek vorig jaar op 1 mei klaar zijn..... Het is niet enkel aan Rutten-mei gewijd, maar ook aan het boerenleven. Zij zijn afhankelijk van de natuur. Ik heb bewondering voor de boeren van Rutten. Ze zijn nog met twaalf. Dit boek heeft me vriendschappen opgeleverd, kennis en inzicht.

Johan Vandenbosch zorgde voor de selectie van de foto's en de layout. Hij moest 304 foto's kiezen uit 1100 foto's. Vader Jan Posen zorgde voor de gedichten in het boek.

'Rutten' kost 49 euro. Het boek is te verkrijgen bij de auteur (Kielenstraat), bij Standaard boekhandel (Maastrichterstraat), bij Grimm in Hasselt en bij Malpertuus in Genk. Op 1 mei wordt het ook in Rutten verkocht.
De 30 foto's die nog tot eind april in de foyer van de Velinx hangen, zijn ook te koop bij Tijs


Silvie wint Paasbudget

Silvie Theunissen (64) uit Tongeren is de is de derde weekwinnaar van de actie: 'Win jouw Paasbudget dankzij de Ambi.pas'. De overhandiging van de 500 euro aan Ambi.pas-punten vond al voor de zesde keer plaats bij Ben's café (Grote Markt). Silvie is er vrijdag langs geweest

Beiaardier steunt Parijse Notre-Dame

Vandaag heeft stadsbeiaardier Mathieu Lenaerts ( op vraag van de cultuurschepen) Franse deuntjes gebracht ter nagedachtenis van de brand die de kathedraal Notre-Dame in Parijs heeft getroffen. Dat gebeurde nu pas omdat hij eerder met vakantie was.

""Zoals beloofd, heb ik aan de Notre Dame gedacht: vooral Franse muziek met bij begin en einde "o Champs Elysées", doorspekt met afscheidsliederen (Pipers/ con te Partiro/ sound-track van Titanic) en natuurlijk moest er als toetje een paaslied bij (verrijzenis, hopelijk binnenkort al van de Notre Dame)", laat Mathieu weten

Inbraak bij DTC in Vreren

Deze namiddag is er een inbraak vastgesteld bij hondenclub DTC in Vreren. De inbrekers hebben een grote ruit van de voormalige voetbalkantine ingeslagen. Ze zijn aan de haal gegaan met een aanzienlijke buit: de voorraad chips, jenever, speciale bieren, melkjes en suikertjes. In de keuken hebben ze o.a. het koffieapparaat mee, samen met pollepels en kommen.

foto: Nico François

Commissie 24/04

Vanavond was er de gemeenteraadscommissie Ruimtelijke Ordening, Economie en Sociale Zaken

Agenda:

  • toelichting: J.L. Schepmans (Geosted) en R. Duysens (stad Tongeren) - voorlopige vaststelling RUP ‘Ambiorixkazerne II’
  • bespreking agendapunten gemeenteraad
  • toelichting bij dagorde OCMW-raad

Buitenspeeldag in Plinuspark

Deze namiddag worden meer dan 1000 kinderen verwacht in het Pliniuspark voor de Buitenspeeldag.
De Jeugddienst en de Sportdienst staan samen in voor deze 11e editie. "
We hebben 6 springkastelen opgesteld, daarnaast is er o.a. trampobasket, de bellenblaascaravaan, go-carts en ook een schminkstand", vertelde Stijn Vliegen.

"Omdat er rukwinden voorspeld zijn, hebben we de frisbeegolf afgevoerd.
Een veiligheidscoördinator heeft alle speeltuigen gecontroleerd en goedgekeurd.

We kunnen rekenen op 30 begeleiders vanuit de Seniorensport, monitoren van de Speelpleinwerking, de Kindergemeenteraad, de Stadswachten en de Schakelaar.
Kleine kinderen moeten begeleid zijn door een volwassene".

Vrolijke Paashazen op tractor gespot in Mal'

"Naar jaarlijkse traditie krijgen alle inwoners van GKV Mal (Grootmeers- Keer- en Veldstraat) een kleine attentie voor Pasen. Normaal sturen we twee paashazen uit, maar dit jaar besloot het bestuur van GKV om in aangepast pak de hitte te trotseren en de inwoners een Vrolijk Pasen te wensen. Eén van de mooie tradities die de inwoners zeker weten te appreciëren. We excuseren ons alvast voor enkele gesmolten paaseieren".

Evelyne Stassen

Dubbele commissie van 23/04

Vanavond werden er 2 commissies gehouden, omwille van paasmaandag.

Tijdens de commissie Financiën en Openbare Werken heeft Frank Dolmans een toelichting gegeven over IT-investeringen in de 5 gemeentelijke basisscholen: "Ik heb eerst een inventaris gemaakt van het aanwezige materiaal. De toestand was schrijnend. Er was nergens WIFI aanwezig. We hebben de netwerksnelheid kunnen verhogen en vervolgens overal draadloos internet geplaatst. Er werd een systeem van 'Smartschool' aangekocht.
Er werden 13 touchscreens voor de kleuterscholen en 12 interactieve borden voor de lagere scholen aangekocht. Daarnaast werden 170 'chromebooks' aangekocht: 75 voor de leerkrachten en 95 voor de leerlingen van de 2e en 3e graad. Hiermee zijn we pioniers! De toestellen zijn waterbestendig en schokvrij. Het is een combinatie van een laptop, tablet en touchscreen.
De volgende uitdaging is de aankoop van tablets voor de 1e graad. Het IT-materiaal moet regelmatig op peil gehouden worden", vertelde Frank.

Tijdens de commissie Algemeen Bestuur, Cultuur en Mobiliteit werden de agendapunten besproken:

* schepen Christiaens gaf uitleg over de toelage voor de buurt- en wijkwerking: "het bestaande reglement wordt met 1 jaar verlengd. De aanvraag dient voortaan via het evenementenloket te gebeuren"
* schepen Jans besprak enkele aanpassingen aan het verkeer:
- voortaan zal de rijrichting worden omgekeerd t.h.v. de Leopoldwal voor het gedeelte van de parking tussen café Rembrandt en Julianus Shopping zodat men niet meer moet omrijden via het station om de parking te berieken
- in de Maastrichterstraat wordt de laad & loszone t.h.v. de Gerechtelijke Politie opgeschoven
- in de Schiervelstraat komt een laad & loszone tegenover hotel EburonPaasfeest Vief

Vief Tongeren vierde vandaag haar paasfeest in Gasthof Delicia in Riemst. Er waren meer dan 100 leden ingeschreven voor deze dag.
Dankzij het lekkere menu, dans en animatie werd het een hele gezellige namiddag.

bijdrage: Ludo Jacobs

Zoeken
Sponsors
Het weer
Reclame
AmbiPas
Google