Bufkes op de Markt

Morgen presenteren de Ridders van Morepoit tot Bukeberg de 4de editie van hun Büfkes Pruuve', een culinair evenement op de Grote Markt.
De toegang is gratis en het Stadhuisplein is overdekt. 
Negen Tongerse restaurants en traiteurs bieden hun lekkerste hapjes aan tussen 11u en 21u.  

 

Bufkes 2017

De Ridders van Morepoit tot Bukeberg hebben vandaag de 4de editie van hun 'Bufkes Pruuve' ingericht. Het Stadhuisplein werd ook nu weer helemaal overdekt. Negen Tongerse restaurants en delicatessenzaken presenteerden hun lekkerste hapjes. Ondanks het wisselvallige weer, was de opkomst overweldigend.  


foto's: Nico Francois en Jef D. 
meer foto's: https://www.tongerenvandaag.be/bufkes-pruuve 

Weer auto over kop in Piringen

Vanavond rond 19u30 is er opnieuw een spectaculair ongeval gebeurd op de Sint-Truidersteenweg in Piringen.  Een BMW 3-reeks reed richting Borgloon. De bestuurder is vermoedelijk verblind geraakt door de laagstaande zon. Hij is van zijn rijvak afgeweken en frontaal op een Opel Astra gebotst die uit de tegenovergestelde richting kwam aangereden. Door de klap is de Opel over de kop gerold en op zijn dak op het fietspad terechtgekomen. Op dat moment was een vrouw (uit Piringen) met haar dochter aan het wandelen op het fietspad. Ze belandde onder de tollende Opel en moest door de brandweer worden bevrijd.
De steenweg was een hele tijd afgesloten voor alle verkeer (tussen PIBO en kruispunt Merestraat in Piringen)
De brandweer heeft de brokstukken opgeruimd en het wegdek gereinigd. 

Vogelgriep op komst?

Vandaag werd door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) een geval van vogelgriep (Aviaire Influenza) vastgesteld in buurgemeente Bassenge. De tijdelijke bufferzone met een straal van 3 km, die rond de besmetting wordt afgebakend, ligt deels in de provincie Limburg: in Val-Meer en Zichen in Riemst. De gebruikelijke maatregelen (verplaatsingsverbod pluimvee, andere vogels en broedeieren; inventarisatie en binnen voederen en drenken) zijn er van kracht gedurende ten minste 3 weken.
Onder voorbehoud dat er zich geen nieuwe ontwikkelingen voordoen, zijn er tot minstens 17 juli enkele maatregelen van kracht in de bufferzone, bovenop de gewone nationale maatregelen beschreven in het document ‘Maatregelen van toepassing op het hele Belgische grondgebied’ (te raadplegen via http://www.fav.be/dierengezondheid/vogelgriep/maatregelen.asp).

Bijkomende maatregelen voor particuliere houders

 * Elke hobbyhouder van pluimvee en andere gehouden vogels dient binnen de 48 uur een inventaris van het aanwezige pluimvee en vogels over te maken aan zijn gemeente- of stadsbestuur.
* Het pluimvee en de andere vogels moeten binnen gevoederd en gedrenkt worden
*  Verplaatsingen van pluimvee en broedeieren in de zone zijn verboden. Dit verbod geldt niet voor doorvoer over de autosnelwegen of per spoor zonder dat er gelost of halt gehouden wordt
* Alle verzamelingen, zoals beurzen, markten, tentoonstellingen en prijskampen, van pluimvee en andere in gevangenschap gehouden vogels zijn verboden.

Indien u een melding wilt doen van een mogelijk geval van vogelgriep of bijkomende vragen hebt, neemt u best contact op met het FAVV via het gratis nummer 0800 99 777.

Geld voor Limburgse watertorens

De Watergroep gaat 45 miljoen euro investeren in 5 nieuwe waterproductiecentra in Limburg. Hiermee worden de terreinen aangekocht, de nieuwe putten geboord, alle installaties gebouwd en uitgerust en de nodige verbindingsleidingen aangelegd.

Zuid-Limburg beschikt over bijzonder hard water dat voor problemen zorgt bij de distributie en thuis bij de consument. Op dit moment gebeurt de ontharding nog in de eigen woning, maar centrale ontharding in het waterdistributiecentrum is daarvoor een beter alternatief.
Op een parlementaire vraag van Vlaams parlementslid An Christiaens (CD&V) laat minister Joke Schauvliege weten dat er 5 nieuwe wateronthardingsinstallaties komen in de regio. Die komen er in Tongeren, Kortessem, Nieuwerkerken, Waltwilder (Bilzen), en Borgloon. 

“Inwoners van Zuid-Limburg worden vaak geconfronteerd met problemen bij de waterdistributie. Door de hardheid van het water raakt het netwerk regelmatig verstopt en ook bij particuliere gebruikers zorgt de hardheid voor schade. De nieuwe onthardingsinstallaties zijn dringend nodig, dus het is goed dat De Watergroep investeert Zuid-Limburg", vindt An Christiaens.
De ontharding en ook de kosten worden gecentraliseerd.

De eerste nieuwe onthardingsinstallatie zal operationeel zijn in 2020. Het gaat om het bestaande waterproductiecentrum in Bilzen, dat volledig vervangen wordt door een nieuwe installatie inclusief centrale ontharding. De werken gaan in principe eind 2017 van start.
In Tongeren zal de indienstneming voor het voorjaar van 2021 zijn. Er zal onthard drinkwater worden geproduceerd uit een nieuwe grondwaterwinning op Overhaem. De bestaande installaties zijn er verouderd en worden uit dienst genomen. De onderhandelingen voor de aankoop van terreinen zijn aan de gang en na de nodige vergunningen staan de werken gepland voor medio 2018.