Teseum verjaart

Dit weekend wordt de eerste verjaardag van het Teseum gevierd

Bezoek tijdens dit weekend het Teseum voor 3 euro (in plaats van 6 euro). Je pikt meteen het openingsweekend van de expo ‘ReCraft’ mee.

Om 14 en 16 uur zijn er gespecialiseerde rondleidingen. Een gids laat de tijd even stilstaan en neemt je mee naar de mooiste ambachtsparels en architecturale hoeken van het Teseum. (Inschrijven is niet nodig)

Op zaterdag 3 juni, van 11 tot 17 uur, geven de leerlingen van de muziekacademie Pentagoon Tongeren tuinconcertjes.

EXPO RECRAFT – 3/JUNI TEM 3/SEPT

In de expo ReCraft gaan eeuwenoude ambachtelijke kunstobjecten in dialoog met de hedendaagse ‘state of art’. Antieke versieringstechnieken, zoals granulatie, vinden hun weg naar de huidige edelsmeedkunst. Of boeken met de mooiste bijbelse motieven en uitgelezen letters liggen zij aan zij met typografisch werk van vandaag. Kunstenaars uit diverse disciplines gaan ermee in dialoog en leggen zo de evolutie binnen het ‘kunstenambacht’ bloot.

Deze expo maakt deel uit van het museumparcours – in samenwerking met kunstenaars David Huycke, Geoffry Brussatto, Ann Bessemans en modelabel ‘Les Hommes’.  Een samenspel van ambachtskunst. Niet alleen van de eeuwenoude kunstobjecten maar als inspiratievoer voor hedendaagse kunstenaars.

ANN BESSEMANS
Ann is sinds 2006 docent grafisch ontwerp, typografie en typontwerp in de PXL-MAD faculteit. In haar (doctoraats)onderzoek legt Ann het verband tussen lezen en eigenschappen van lettertypes. Haar letterontwerpen zijn een combinatie van wetenschap en ontwerpen, onderzoek versus ontwerp. 

GEOFFREY BRUSATTO
Geoffrey Brusatto is docent grafisch ontwerp in de PXL-MAD faculteit en doctor in de kunsten. Zijn passie voor boekontwerp resulteerde in een artistiek onderzoeksproject waar het vormelijk aspect van het gedrukte boek, binnen onze huidige digitaal gedomineerde maatschappij, in vraag wordt gesteld.

DAVID HUYCKE
David Huycke is beeldend kunstenaar en maakt vooral zilveren en stalen objecten. In 2010 behaalde hij zijn doctoraat in de kunsten met het project ‘The Metamorphic Ornament: Re-Thinking Granulation’, een onderzoek naar de hedendaagse relevantie van de antieke versieringstechniek van granulatie.

LES HOMMES
Het modelabel Les Hommes is 10 jaar geleden gecreëerd door de Belgische modeontwerpers Tom Notte en Bart Vandebosch. Beiden zijn afgestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Door enerzijds hun charisma en anderzijds hun sterke persoonlijkheden, zijn hun creaties gebeeldhouwd, rank en scherp; een visie dat LES HOMMES tot een van de meest geprezen moderne merken heeft gebracht.

De expo is opgezet door JOHAN VANDEBOSCH, CURATOR (grafisch ontwerper – docent PXL-MAD School of Arts)

LSM-middelen voor De Kevie

LSM (Limburg Sterk Merk) maakt 500.000 euro vrij voor de uitbouw van natuurrecreatief toerisme in natuurreservaat De Kevie. Het gebied wordt onder meer ontsloten via zichtbare toegangspoorten, er komt een onthaalcentrum en een uitkijktoren.

Patrick Dewael, burgemeester: "Dankzij een jarenlange, niet aflatende inzet van een groep gedreven vrijwilligers werden de unieke waarden van dit natuurgebied niet alleen gevrijwaard maar ook sterk uitgebreid. De stad investeert jaarlijks 30.000 euro om dit unieke natuurreservaat uit te bouwen. Door de subsidie die Tongeren nu krijgt kunnen we een versnelling hoger schakelen. Natuurbehoud is immers nooit af, het is een werkwoord.” 

Ontsluiting via zichtbare toegangspoorten

De Kevie is toegankelijk via meerdere toegangen. Een eenvormige aanduiding van alle toegangspoorten zal de zichtbaarheid en de herkenning van het gebied verhogen. “Voor de toegang vanuit het stadscentrum denken we bijvoorbeeld aan een vlonderpad dat langs en over de Jeker en onder de spoorwegbrug wordt aangelegd. Deze toegang verbindt het cultuurlandschap met het natuurlandschap via de beeldbepalende Jeker. Hiervoor zullen we nu een ontwerper aanstellen”, zegt burgemeester Dewael.  

Onthaalcentrum 

Voor natuurverenigingen en ter ondersteuning van het natuurrecreatief toerisme  wil Tongeren een onthaalcentrum bouwen waarin de bezoeker terecht kan voor informatie of tentoonstellingen. Het onthaal wordt ingericht als natuureducatief centrum. Beleving staat centraal bv. via een museale opstelling waar men geluiden van dieren kan beluisteren, planten kan zien of ruiken.

Uitkijktoren

Om de karakteristieken van De Kevie en de ligging van het natuurgebied in zijn ruime omgeving en zijn relatie tot de stad goed in beeld te brengen zal er een uitkijktoren komen. Locatie en materiaalkeuze worden bepaald binnen de globale ontwerpvisie waarin ook de toegangspoorten en het onthaalcentrum zijn opgenomen.

Natuurgerichte ingrepen

Daarnaast is er in de Kevie behoefte aan meer stilstaand open water. Hierdoor zal de diversiteit aan watervogels en plantensoorten toenemen en zal de Europese kamsalamander zich hier helemaal thuis voelen.

Natuurtoeristische verbinding van Tongeren met Maastricht via de Jekervallei

“In het kader van de Euregionale samenwerking en gebiedsontsluiting zal het onthaalcentrum een rol spelen in de verdere toeristische ontwikkeling van Zuidoost Haspengouw. De typische eigenheid van dit deel van Haspengouw – mergelland en Jekerdal – kan een samenwerkingsbasis vormen tussen de gemeenten Tongeren, Riemst, Bitsingen (provincie Luik) en Maastricht. Het toeristisch potentieel van Tongeren is groot. Naast cultuur en erfgoed kan Tongeren ook een unieke natuurbeleving aanbieden en zich zo nog meer profileren als stad voor meerdaags toerisme”, volgens Patrick Dewael.
De bestaande fietsverbinding tussen Tongeren en Maastricht geeft de mogelijkheid aan de ca. 175.000 inwoners van deze regio om op een recreatieve manier elkaars regio te leren kennen en dus een (economische) meerwaarde te genereren.  

WR Zeepbellenblazen

Naar aanleiding van 50 jaar Zeeman Nederland werd er deze namiddag een poging ondernomen om het wereldrecord zeepbellenblazen te verbeteren. Alle filialen in alle landen hebben deelgenomen. Uiteraard ook Zeeman Tongeren. De opkomst was hier niet overweldigend: slechts een dozijn bellenblazers is komen opdagen op de Veemarkt. 

De deelnemers zullen nu moeten afwachten op de officiële uitslag die op 7 juni wordt bekendgemaakt. 
foto's: Nico François

Nocturne Antiekmarkt

Dit weekend is er opnieuw een tweedaagse antiekmarkt. Die werd vanavond ingezet met een nocturne van 19u tot 23u.

De vierde editie telt meer dan 200 standen, ook uit andere landen als Frankrijk, Wit Rusland, Polen, Duitsland en Nederland. Het eerste jaar waren er amper 100 standen, maar dit aantal stijgt ieder jaar.

Dit initiatief van Stad Tongeren wordt zoals altijd ondersteund door Gilbert Huybrechts. De uitbater van het cafetaria Eburonen sporthal  stelt elke zondag  zijn tafels en stoelen gratis ter beschikking van de standhouders.
Bijdrage en foto: Nico François

Improvisatie-theater

Vanavond kan je in de Pentagoon Academie genieten van een unieke avond improvisatie-theater. Het gezelschap 'Koeien met strepen'  brengt: 'Uitgemolken'.
Geert Baar is de enige Tongenaar van het Limburgse improvisatie-gezelschap.
Aanvang: 20 u
Toegang: 5 euro