Eerste schooldag in Henis

In GBS ‘De Herik’ in Henis en GBS ‘De Zevensprong’ in Piringen staat de eerste schooldag in het thema ‘Samen in zee’.

De leerkrachten hebben zich uitgedost als matroos.

De leerlingen worden buiten de schoolpoort onthaald. Ze mogen in een rubberbootje plaatsnemen en dan worden ze naar de speelplaats gesleept. 

Eerste schooldag in Mal

In GBS ‘De Boomhut’ in Mal wordt de klok vandaag 100 jaar teruggedraaid.

Een champetter zorgt aan de schoolpoort voor de veiligheid. (Jeanke viert vandaag zijn 70e verjaardag).

De leerlingen moeten door een teletijdmachine stappen om binnen te geraken.
De leerkrachten hebben zich in authentieke klederdracht gehuld ‘anno 1917’.
De directeur hanteert een schoolbel en dreigt met ‘lijfstraffen’.

In de klassen wordt vandaag met een lei gewerkt.  

Callant handbalclub Tongeren

Bij Vossen Fashion (T-Forum) was er vanavond een voorstelling van de ploeg van Callant handbalclub Tongeren door moderator Eric Dupain en in aanwezigheid van Miss België 2017 Romanie Schotte

* Guido Vossen (Vossen Fashion) sponsort niet alleen Callant Tongeren, maar ook KRC Genk, STVV , KTTC en basket Luik. "Mijn vrouw en ik zijn zelf in sport geïnteresseerd. Ik volg handbalclub Tongeren al van in 't begin. Handbal is veel intensiever dan voetbal. Het is fysiek heel zwaar", wist Guido. 

* Miss België: "De link met deze club is mijn autoverzekering bij Callant. Ik doe zelf aan tennis en zwemmen. Ik hou van snowboarden en watersport. Handbal heb ik op school gespeeld". Romanie studeert bedrijfsmanagement. Vorige week vertoefde ze in Cambodja waar ze een school en een internaat voor meisjes opende. 

* Johan Cuypers, voorzitter van d
e Businessclub van Callant handbalclub Tongeren: Club 1001. "Deze club telt 30 leden. Callant is al 3 jaar de hoofdsponsor van handbalclub Tongeren en we gaan er 3 jaar aan toevoegen. Sportieve mensen staan sterker in het leven". 

* Patricia Segers kwam stijladvies voor mannen geven: "De eerste indruk van iemand krijg je al na 30 seconden bij een ontmoeting. De verpakking van het product is, naast het innerlijke, ook belangrijk. Er zijn 4 stijlen van mannen: opvallende / klassieke / natuurlijke / sportieve". 

* Luc Tack is dit jaar 25 jaar voorzitter: "De financiële kant van een club is het moeilijkste. Hij wil de club overgeven aan mensen die het goed bedoelen. Mijn ambitie voor dit seizoen? Jonge spelers uit eigen rangen mee aan de top brengen, zonder de successen te vergeten. We willen ook nu weer meespelen voor de prijzen, maar ze behalen is nog iets anders".

Hierna mocht miss België, samen met enkele spelers, de nieuwe outfit showen

Twee aanwezige schepenen zagen een kiekje met de miss ook wel zitten, een derde bedankte voor de eer.

Uitzetting

Op de Bilzersteenweg vindt op dit ogenblik een gerechtelijke uitzetting plaats. Arbeiders van de Technische Dienst van de stad zijn ter plaatse om een rijwoning leeg te maken. 

Septemberkermis

Van zaterdag 9 september t.e.m. donderdag 15 september zullen een 120-tal kermisattracties en kramen neerstrijken in Tongeren. Deze editie wordt bijzonder. want de kramen staan voor de laatste keer in hun gekende opstelling op De Motten. De paardencarroussel op de Grote Markt blijft zelfs enkele weken staan.

Na de kermis starten de werken voor het openleggen van de Jeker. Die zullen een tweetal jaren duren. "In die periode bieden we de foorkramers uiteraard een alternatief", weet burgemeester Patrick Dewael. 

De attracties voor waaghalzen staan op hun vertrouwde plek, net zoals de botsauto’s.

"We beseffen dat de huidige kermisopstelling heel goed is, maar we zijn er ook gerust in dat we die volgend jaar nog weten te overtreffen. Want nergens in het land staat de kermis langs het water in een mooie groene recreatiezone", verduidelijkt economieschepen Guy Schiepers.  

“Twee jaar geleden zijn we gestart met de kermisbandjes en dat was meteen een schot in de roos. Dus dat herhalen we ook dit jaar", zegt de schepen.

Op maandag kan iedereen van 16 tot 21 uur onbeperkt gebruik maken van meer dan 35 bewegende attracties voor maar slechts 15 euro i.p.v. 135 euro.

In navolging van het succes van vorig  jaar wordt er op dinsdag  van 17 tot 20 uur  een prikkelarme kermisdag georganiseerd.  Die is gericht op kinderen of personen met autisme, maar ook voor iedereen die eens rustig de kermis wil bezoeken. Het geluid zal maximaal 50 decibels bedragen, felle lichten worden gedimd, flikkerende lichten worden gedoofd.

Het stadsbestuur investeert samen met de lokale middenstand 7.000 euro in kortingsjetons voor de kermis. Als je bij de deelnemende handelaars koopt, krijg je een kortingsjeton van 2 euro.

Om de kermis feestelijk te openen bieden de foorkramers zaterdag een 300-tal 12-jarigen een gratis ritje of smoutbollen aan. Om 22 uur organiseert de stad een spectaculair  vuurwerk aan de vijver in het stadspark van De Motten.

Traditiegetrouw is er op woensdag 13 september de familiedag met fikse kortingen op alle attracties. 

Op donderdag 14 september organiseren de Tongerse marktkramers naar jaarlijkse gewoonte een jaarmarkt in het stadscentrum.

“De kermis gaat duidelijk met zijn tijd mee, maar wil vooral een feest zijn voor iedereen die een beetje een kind gebleven is, besluit Guy Schiepers.