Sint-Geefplein

Namiddag werd er, voor het 4de jaar op rij, een Sint-Geefplein ingericht in PC Maternus.  
An Christiaens, schepen van Jeugd: “Nu dat de feestdagen weer voor de deur staan, zitten de brievenbussen vol met reclamefolders van de diverse speelgoedwinkels.  Via het Sint Geefplein kan speelgoed  een nieuwe eigenaar krijgen. Waar het ene kind niet meer mee speelt, heeft een ander kind nog vele uren speelplezier.
Ook voor de 4de editie van het Sint-Geefplein werken we opnieuw samen  met de Schakelaar, Gastama en buurtopbouwwerk.  

Na het geefplein werden de kindjes getrakteerd op een bezoek van de goedheilige man

 

Burgemeester steunt Parkinsonliga

Burgemeester Patrick Dewael heeft de opbrengst van zijn friet met stoofvlees  geschonken aan de Tongerse Parkinsonliga. 
Huisarts Dr. Gerard Lambié heeft deze vereniging op 16 januari opgericht. Vandaag zijn er al 64 leden, waarvan drie vierde uit Tongeren en een kwart uit de rest van Zuid-Limburg. 
De burgemeester kon vanavond zelf niet aanwezig zijn in de Intermezzo. Hij had een dringende afspraak in Brussel! Schepen Guy Schiepers mocht de cheque overhandigen aan Dr. Lambié en de voorzitter van de Parkinsonliga

BIBLIOTHEEK ZOEKT LEESBEESTEN VOOR KINDER- EN JEUGDJURY

De bibliotheek ging vorige week opnieuw van start met de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV). KJV is de grootste leesclub van kinderen en jongeren in Vlaanderen. Zo namen er tijdens het leesjaar 2017-2018 maar liefst 8000 jonge lezers deel. Deelname aan KJV kwam er na overleg met de Tongerse leerkrachten. 

Schepen van Cultuur Guy Schiepers: “ Onze bibliotheek werkt nauw samen met de Tongerse basisscholen, onder andere via een bibjuf - en meesteroverleg. Daar bleek dat de vraag om deel te nemen aan KJV groot was. De bibliotheek besloot daarop om het project opnieuw leven in te blazen. Tenslotte blijft het een absolute prioriteit om kinderen aan het lezen te brengen.”

Als KJV-jurylid lezen kinderen tussen nu en 24 april 8 boeken, aangepast aan hun leeftijd. Daarna wordt er gestemd op de favorieten en worden de winnaars bekendgemaakt. Om deel te nemen kan je je aanmelden bij de balie van de bibliotheek. Je krijgt er o.a. een leesdagboek cadeau.

De KJV is voor kinderen en jongeren tot 16 jaar en begint al vanaf 4 jaar. Ook kleuters kunnen dus deelnemen. Zij ontdekken de boeken met de hulp van mama en papa, maar daarnaast voorziet de bibliotheek ook voorleesmomenten (voor juiste data: zie tongeren.bibliotheek.be).

Kinderen van het 1ste tot het 4e leerjaar kunnen via hun juf of meester zelfs een voorlezer uit de bib naar hun klas halen!

Eindejaarsactie Donderdagmarkt (2)

Wie in december iets op de donderdagmarkt koopt, ontvangt een deelnemersformulier om in te vullen en te deponeren in de urne aan Ambiorix. Stipt om 12u worden 5 trolleys verloot, gevuld met marktwaren t.w.v. 125 euro.
De winnaars moeten wel aanwezig zijn bij de trekking.

De winnaars van vandaag zijn:
- Hilde Ory
- Pietro Torboli
- Maria Gilissen
- Jean-Marie Marguillier
- Stephan Somers

Laatste gemeenteraad

Vanavond was er de laatste gemeenteraad van deze legislatuur. Er stonden 17 punten op de agenda.
- Op de Molenweg (de brug over de spoorweg in Henis) wordt de snelheid terug verhoogd van 50 km naar 70 km. Ruben Stassen (Groen) en Toon Caubergh (N-VA) vinden dit geen goede beslissing: "De snelheidsbeperking werd indertijd ingevoerd na een zwaar ongeval met een fietser". Ruben wilde een amendement indienen, maar dat voorstel werd weggestemd. 
- Schepen Hoogmartens stelde het 'budget 2019' voor: "Er worden opnieuw geen leningen opgenomen en door de kapitaalaflossing van 4 mio zal de stadsschuld opnieuw zakken tot 40,7 mio". De oppositie had geen enkele bemerking...

Op het einde van de zitting bedankte voorzitter Hugo Biets de 13 raadsleden die er volgende legislatuur niet meer bij zullen zijn: 
- Fabienne Poncelet
- Kathleen Nelissen 
- Fons Dewelf
- Kris Pietermans
- Marc Vanherf
- Bram Bamps
 zij zetelden allemaal 6 jaar 
- Greetje Adams (9 jaar)
- Nicole Christiaens (8 jaar)
- Guido Roosen (9 jaar)
- Julien Boulet (12 jaar, waarvan 6 jaar schepen) 
- Carmen Willems (18 jaar, waarvan 6 jaar burgemeester)
- Christiane Thijs (24 jaar, waarvan 6 jaar schepen)
- Victor Cluckers (30 jaar, waarvan 8 jaar schepen) Hij is de ouderdomsdeken

Na de zitting volgde een receptie