Tongeren vandaag

Nieuws

Tongeren viert de lente met een maand vol marktplezier

Vier donderdagen lang wordt de wekelijkse markt van Tongeren de leukste plek van de stad waarbij lokaal en vers kopen beloond wordt.

Krijn Henrotte, schepen van Economie, licht toe: “April is uitgeroepen tot ‘maand van de markt’. We toveren onze wekelijkse donderdagmarkt om tot een kleurrijk en smaakvol festival. Elke donderdagochtend is gevuld met activiteiten die de markt vieren als een plek van winkelgenot en sociaal vertier.”

Start de lente met een bloemetje
Op 4 april verwelkomen we bezoekers met een speciale bloemenactie. Bij elke aankoop ontvangt u een kleurrijke bloem, als symbool van de lente en onze ‘maand van de markt’.

Ontbijt op de markt
Niets overtreft een ontbijt met vrienden en familie. Op 11 april nodigen we iedereen uit op het Vrijthof voor een heerlijk ontbijt. Begin de dag met een goed gesprek en heerlijke lokale lekkernijen.

Win een maand gratis marktplezier
Maak op 18 april kans op een unieke prijs. Neem deel aan de loterij en misschien wordt u wel een van de vijf gelukkigen die in mei elke donderdag gratis boodschappen doet.

Een Limburgse vakantiecheque
We sluiten de ‘maand van de markt’ af op 25 april met een fantastische vakantiecheque. Onder de bezoekers wordt een Limburgse vakantiecheque verloot, een ideale kans om onze prachtige regio te ontdekken.

Burgemeester Patrick Dewael voegt toe: “Deze maand is een eerbetoon aan de diversiteit en kwaliteit van onze markt en haar rol in het gemeenschapsleven. De markt is een plek waar wekelijks een divers publiek samenkomt voor verse en gezonde producten van lokale handelaars. Het is een plaats van ontmoeting en verbinding.”

Gallo-Romeins Museum stelt foto's tentoon die jongeren maakten van collectiestukken

In de herfstvakantie van 2023 maakte een groep jongeren kennis met de wereld van analoge fotografie. Dat gebeurde tijdens een driedaagse workshop. De deelnemers fotografeerden een aantal collectiestukken uit de Romeinse tijd.
Het museum stelt hun eigenzinnige foto’s nu tentoon.

Van 30 oktober tot 1 november 2023 organiseerde het Gallo-Romeins Museum een vakantiekamp ‘analoge fotografie’. Dat gebeurde in samenwerking met Villa Basta.
Er waren 11 deelnemers, allen tussen 12 en 15 jaar oud.

Een professioneel fotograaf liet de jongeren kennismaken met analoge fotografie. Hoe werkt een analoge camera? Welke effecten kan je zoal creëren met belichting en compositie? Ook het gebruik van soorten lenzen en filmrolletjes kwamen aan bod.

Onder begeleiding van een educatief medewerker van het museum bezochten de jongeren de permanente tentoonstelling ‘Van neanderthaler tot Gallo-Romein’. Ze namen ook een kijkje in het museumdepot waar ze authentieke stukken uit de Romeinse tijd in de hand namen en bestudeerden.
Geleidelijk aan kwam er een fijne dialoog tot stand tussen de deelnemers, de inhoudelijke specialisten van het museum en de begeleidende fotograaf van Villa Basta.

Na enkele brainstorm- en reflectiemomenten creëerden de deelnemers stillevens met de museumstukken in de hoofdrol. Bijzonder was dat ze de duizenden jaren oude voorwerpen combineerden met hedendaagse gebruiksvoorwerpen.
Vervolgens fotografeerden ze die stillevens met een analoge camera. Tot slot ontwikkelden ze hun foto’s in een donkere kamer. Die had het museum voor de gelegenheid ingericht.

Het Gallo-Romeins Museum toont de foto’s in de permanente tentoonstelling (zaal Romeinse periode), samen met de authentieke objecten. Bezoekers kunnen de sfeervolle pop-upexpo tot het einde van het jaar bekijken.

Toegang tot de pop-upexpo is begrepen in de toegangsprijs van de permanente tentoonstelling ‘Van neanderthaler tot Gallo-Romein’.

Schepen van Cultuur, An Christiaens: “Dit zijn foto’s met een verhaal. Je voelt dat de deelnemers er hun ziel in hebben gelegd. Met vakantiekampen zoals dit speelt het Gallo-Romeins Museum in op de vraag van jongeren naar activiteiten waarmee ze zich creatief kunnen ontplooien.”

Burgemeester Patrick Dewael: “In deze workshop werd met de deelnemers in de diepte gewerkt. Zo ontstaat een intensere band. De jongeren beschouwen het Gallo-Romeins Museum terecht als een plek die ook van hun is.”

Meer info: www.galloromeinsmuseum.be


Buurthuis Neerrepen staat te koop

De stad verkoopt het buurthuis in Neerepen.
De inzetprijs via Biddit bedraagt 295.000 euro. 

Bieden kan tussen 16/04 en 24/04.

Dit voormalig buurthuis/gemeenteschool type open bebouwing gelegen in woongebied met landelijk karakter heeft een bewoonbare oppervlakte van 285 m² en is gelegen in de rustige en landelijke Tongerse deelgemeente Neerrepen op een perceel van 1.625 m².
Door zijn gunstige ligging zijn onder andere het historische stadscentrum van Tongeren, de onderwijsvoorzieningen, horeca, winkels, de autosnelweg en het openbaar vervoer vlot bereikbaar.
Het pand heeft een grondige renovatie nodig.

De huidige indeling van het pand is als volgt:
Het gelijkvloers bestaat uit een inkomhal 7 m², een heren- en damestoilet met sanitair 13 m², een grote open ruimte bestaande uit 2 aan mekaar aangesloten zalen van respectievelijk 54 en 43 m² uitgerust met een drankentoog (loftgevoel), een keuken 15 m² en de toegang naar de kelderruimte van 31 m².
Op de eerste verdieping bevinden zich een hall, 3 kamers van respectievelijk 10, 15 en 20 m² en nog een ruime zolderruimte van 55 m².
Op de tweede verdieping bevinden zich nog 2 zolderruimten van respectievelijk 15 en 31 m².
Alle verdiepingen zijn bereikbaar met een vaste trap, de zolderruimten zijn niet geïsoleerd.
Rondom de woning bevindt zich de zuidwestelijk gerichte tuin met een oppervlakte van 1.283 m².
Aan de zijde van de Neerrepenstraat ligt een privéparking voor 7 wagens en een overdekte fietsenstalling.

Centrale verwarming op het gelijkvloers door middel van radiatoren op een mazoutketel. De raampartijen bestaan uit enkele beglazing.

Goede vrijdag op De Motten

Deze avond zullen de vormelingen van Tongeren gestalte geven aan de Kruisweg van Jezus.
Om 19u00 wordt de Motten omgetoverd tot een levendig decor met talloze figuranten die de rollen van de bekende Bijbelse personages als Jezus, Veronica, Johannes, Simon van Sirene, wenende vrouwen,… vertolken en het lijdensverhaal van Jezus Christus zullen uitbeelden.

Een verteller zal dit lijdensverhaal van Jezus vertellen terwijl een Romeins legioen met Pontius Pilatus, generaals, hoornblazer, paukenist, beulen en officieren Hem gevangen zullen nemen, veroordelen, geselen en kruisigen.

Het tafereel speelt zich hoofdzakelijk af ter hoogte van het waterbelevingsplein op de Motten tussen 19u00 en 19u45.
Na het uitbeelden van de verschillende taferelen uit het lijdensverhaal worden de aanwezigen uitgenodigd om deel te nemen aan een optocht door de straten van Tongeren, van de Motten naar de OLV Basiliek.

Deze optocht zal plaatsvinden onder luid tromgeroffel van de pauk waarbij Jezus zal gebukt gaan onder zijn kruis, omringt door een legioen van Romeinse generaals met fakkels en gevolgd door Maria, Johannes, de vormelingen en hun familie. Tijdens de optocht start op hetzelfde ogenblik in de OLV Basiliek de Goede Vrijdag viering.

Op het einde van de lijdenswegtocht zullen de romeinse soldaten Jezus begeleiden tot vooraan in de kerk, waar Jezus door de Romeinen zal gekruisigd worden. Het uitbeelden van het Christusverhaal eindigt tenslotte als Jezus terug van het kruis wordt genomen en naar zijn graf wordt gedragen. Dan verlaten de Bijbelse personages (Jezus, Maria, Johannes) en de romeinen de kerk en zal de Deken de Goede Vrijdagviering hervatten.


Finissage expo in Motion

Vanavond was er bij Pentagoon Academie de finissage van de Expo in Motion die liep van 18 maart. 

Het is een gezamenlijk initiatief van Wim Swerts (atelier tekenkunst/striptekenen) en Michiel Vandenzavel (projectatelier waarneming) 

Wim Swerts geeft dinsdag en donderdag les in de academie: "De 24 cursisten zijn verdeeld over de 5 studiejaren. Ze vormen een hechte groep. Voor deze expo zijn we vertrokken vanuit filmfragmenten of een filmposter".

Michiel Vandenzavel geeft op donderdag les, aan 10 cursisten: "We hebben allerlei technieken gebruikt onder het thema 'film'. Waarneming omvat modellen, landschappen en voorwerpen (stillevens). Je ziet hier werken met houtskool, oliepastel en ecoline"

Eén van de werken is de voorbije week ontvreemd! Wim Swerts heeft de open plek opgevuld met een oproep om de tekening van cursist Jordy terug te bezorgen

Hilde is de weekwinnaar

Hilde Molenaers (66) uit Tongeren is de weekwinnaar dankzij haar geregistreerde Ambi.pas. Het levert haar 2.500 punten, goed voor 250 euro op. De uitreiking vond voor de 4de keer plaats in brasserie Au Phare (Grote Markt).
Hilde is er een vaste klant

GRM organiseert tijdens de paasvakantie extra activiteiten voor families met kinderen

Deze paasvakantie is het Gallo-Romeins Museum extra aantrekkelijk voor families met kinderen.
In de permanente tentoonstelling ‘Van neanderthaler tot Gallo-Romein’ wacht een speels parcours met leerrijke voelopdrachten.
In de tijdelijke tentoonstelling ‘De oudheid in kleur’ kunnen kinderen deelnemen aan een creatief atelier.

En op 1, 2 en 3 april brengt internationaal kunstenaar John Eicke zijn act ‘Blanko’ op het Museumplein.

Van neanderthaler tot Gallo-Romein, mét voeltocht

De deelnemers bezoeken de permanente tentoonstelling ‘Van neanderthaler tot Gallo-Romein’ met een instructieboekje vol aantrekkelijke illustraties. Hiermee gaan kinderen op ontdekking in de museumzalen. Ze maken een reis door de tijd. Op hun pad ontmoeten ze neanderthalers, de eerste boeren, Kelten en Gallo-Romeinen.

Onderweg zijn er voelopdrachten. De kinderen nemen replica’s van collectiestukken in de hand. Die liet het museum speciaal voor de voeltocht maken. Het gaat hier om dagelijkse gebruiksvoorwerpen die inzicht geven in hoe mensen in het verre verleden leefden: een maalsteen, stilus, huidschraper,…

De kinderen worden aangemoedigd om elk voorwerp te onderzoeken. Voelt het zwaar, ruw, glad of geribbeld? De eigenschappen leren hen meer over de functie van de stukken. Ze ervaren ook de warmte van pels, torsen een maliënkolder en voelen hoe lastig het was om een Romeinse toga te dragen.

Het Gallo-Romeins Museum organiseerde deze voeltocht voor het eerst tijdens de zomervakantie van 2023, met groot succes. Toen namen meer dan 3000 kinderen deel.

De oudheid in kleur, mét creatief atelier

De tijdelijke tentoonstelling ‘De oudheid in kleur’ heeft een duidelijke boodschap: beeldhouwwerken uit de tijd van de oude Grieken en Romeinen waren felgekleurd. Het museum presenteert tientallen reconstructies van antieke sculpturen: beelden van keizers, krijgers en goden. Ze zijn kleurrijk beschilderd, van kop tot teen. Net zoals in de oudheid. Dat zorgt voor een fascinerende ervaring.

Voor kinderen is er een speciale audiogids, ingesproken door acteur Warre Borgmans. Ook ontdekken ze het thema via interactieve computerspellen. De hele vakantieperiode is er bovendien een creatief atelier. Kinderen kunnen zich laten inspireren door de kleurencomposities die te zien zijn op de reconstructies van de beelden uit de oudheid. In het atelier maken ze op een marmeren tabletje een eigen ontwerp, om dat vervolgens in te kleuren. Het werkstukje mag nadien mee naar huis als souvenir.

Op 1, 2 en 3 april brengt internationaal artiest John Eicke zijn act ‘Blanko’. Eicke kleedt zich volledig in het wit. Hij daagt het publiek uit om een penseel in de hand te nemen en hem als ‘levend standbeeld’ te beschilderen. Dat kan naar hartenlust. Toeschouwers maken hun keuze uit de potten met kleurrijke verf. De interactieve en belevenisvolle act levert bijzondere taferelen op waarbij er veel energie van het publiek uitgaat.

Praktisch

- De voeltocht is een onderdeel van de permanente expositie ‘Van neanderthaler tot Gallo-Romein’.

- Het creatief atelier is een onderdeel van de tijdelijke expositie ‘De oudheid in kleur’.

Beide activiteiten zijn ideaal voor kinderen tussen 7 en 12 jaar. De informatie is er in het Nederlands en in het Frans. Deelnemen kan doorlopend en is inbegrepen in de ticketprijs. Voor kinderen bedraagt die 1 euro (voor elke tentoonstelling).


- John Eicke brengt zijn act Blanko op maandag 1, dinsdag 2 en woensdag 3 april. Hij treedt op in de namiddag om 13, 15 en 17 uur (uitgezonderd bij regenweer). Deze activiteit is gratis.


- Het Gallo-Romeins Museum is tijdens de paasvakantie elke dag geopend van 10.00 tot 18.00 u.
Enkel op maandag 8 april is het gesloten.

- Het is sterk aanbevolen om in deze drukke periode je tickets vooraf te kopen. Dat kan via www.galloromeinsmuseum.be. Zo voorkom je teleurstelling aan de kassa.

Schepen van Cultuur An Christiaens: “Ook deze paasvakantie kunnen ouders en grootouders terecht in het Gallo-Romeins Museum voor een ontspannende én leerrijke ervaring met hun kinderen of kleinkinderen.”

Patrick Dewael, burgemeester: “Het Gallo-Romeins Museum is een plek waar kinderen écht welkom zijn. De jonge bezoekers van vandaag zijn onze ambassadeurs van morgen.”

Burgers Eerst doet mee met gemeenteraadsverkiezingen

Politiek nieuws van en voor de burger van Tongeren én Borgloon

Een tiental leden en sympathisanten van Burgers Eerst is deze voormiddag present op de donderdagmarkt aan Ambiorix om kenbaar te maken dat ze aan de gemeenteraadsverkiezingen deelnemen en ze starten ook met 3 verschillende petities rond het nieuwe mobiliteitsplan van ‘De Lijn’.

"‘Burgers Eerst’ is een burgerbeweging die zich afzette tegen het fusieplan van Tongeren met Borgloon, dat werd bedisseld tussen beide stadsbesturen zonder inspraak van haar burgers. De burgerbeweging verplichtte het Tongers stadsbestuur tot het houden van een volksraadpleging over de fusie. Voor de uitslag van het referendum bleven beide stadsbesturen zoals bekend Oost-Indisch doof. Als nieuwe partij willen we ons oor te luister leggen bij de burgers van beide steden om te weten wat er leeft onder de mensen en daar naar handelen.

Als partij beogen we de burger beter te betrekken bij het beleid in een streven naar een hechte samenleving, een samenleving waar we oog hebben voor mekaar en voor onze omgeving: oog voor de noden van de mensen, oog voor de leefbaarheid van onze beide steden en de dorpen eromheen, oog voor markante gebouwen, die verkommeren of dreigen verloren te gaan, oog voor ons landschap dat verschraald, oog voor zoveel meer.

De daad bij ‘t woord voegend, verzamelen we de komende maanden handtekeningen voor 3 verschillende petities rond het nieuwe mobiliteitsplan van ‘De Lijn’. Het is onze manier om voeling te houden met de burger en te vernemen wat er leeft onder de mensen.

De week die komt posten we ook onze eerste brochure in de Tongerse en Loonse brievenbussen.

Hopelijk slaat onze boodschap aan en vertaalt zich dat in verkiezingssucces voor de nieuwe partij", wist kopman Tijs Posen

Tongerse stelt dierenboek voor

Deze namiddag stelde de Tongerse Jessie Jans (35) haar allereerste boek voor in de bib: 'Wild van mama' is een prentenboek over de sterke band tussen babydieren en hun mama. Jessie zorgde voor de tekeningen en de teksten. 
"Dit is mijn eerste boek. Ik teken al van toen ik nog heel jong was. Ik teken graag dieren en natuurelementen. Zelf heb ik geen dieren, maar zoontje Ferne is gek van dieren". In het boek staan 12 verschillende dieren. Jessie heeft er een jaar aan gewerkt: "Ik heb nogal een intense tekenstijl". Ondertussen heeft ze al plannen voor een vervolgverhaal: 'Wild van papa's', over 12 papadieren: "Ik heb er al 14 ontdekt, o.a. de keizerpinguïn". 
In het boek staan ook weetjes over opgroeien. Haar zoontje heeft mee geholpen. Hij mocht 1 bloempje tekenen. 

Wild van mama is te koop voor 19,95 euro : in de boekhandel, bij uitgeverij Clavis (waar Jessie werkt) of online: www. huppatee.be 

Jeugdschepen An Christiaens vertelde dat maart de 'Jeugdboekenmaand ' is: "Er wonen 32.000 mensen in Tongeren, maar er zijn er niet veel die een boek geschreven hebben. Auteur Jessie komt namiddag hier zelf voorlezen. Het boek is een eerbetoon aan alle mama's". 

Tongeren bevraagt haar inwoners over veilige en propere buurten

De dienst Veiligheid en preventie werkt dagelijks hard om onze buurt proper en veilig te houden. Om gericht op te treden tegen overlast, peilt de stad Tongeren naar het veiligheidsgevoel van haar inwoners op straat.

Burgemeester Patrick Dewael benadrukt: "We willen dat elke Tongenaar zich prettig voelt in zijn of haar buurt. Daarom stellen we graag wat vragen over eventuele overlast en gevoelens van onveiligheid. Met jouw hulp kunnen we specifieke maatregelen nemen tegen bepaalde vormen van overlast en criminaliteit. Het invullen van de enquête duurt slechts een paar minuten. Je blijft volledig anoniem, jouw identiteit en antwoorden worden niet gekoppeld."

In 2023 ontving de dienst Veiligheid en Preventie 333 meldingen, waarvan 48% betrekking had op sluikstort of zwerfvuil. Dit percentage blijft stabiel ten opzichte van voorgaande jaren. De aanpak van sluikstort blijft een uitdaging, daarom zullen mobiele camera’s worden ingezet om sluikstorters af te schrikken en te beboeten. Dit is een positieve stap voorwaarts in onze strijd tegen vervuiling.

De resultaten van de enquête zullen dienen als leidraad voor preventieve acties, zoals tijdens de Week van de Handhaving van 7 tot 13 oktober. Deze informatie zal ook worden geïntegreerd in ons camerabeleid en de dagelijkse activiteiten van de gemeenschapswachten, waardoor onze aanpak nog effectiever wordt.

Stad Tongeren is vastbesloten om naar haar inwoners te luisteren en hen tegelijkertijd te informeren over ons werk op het gebied van veiligheid en preventie. Laten we samenwerken om Tongeren niet alleen proper en veilig te houden, maar ook om het nog beter te maken!

Deel jouw ervaringen en ideeën over overlast en veiligheid door de QR-code in de stadskrant die deze week in de bus ligt te scannen of via de website van stad Tongeren: www.tongeren.be/enquete-veiligheid. Jouw betrokkenheid kan echt het verschil maken. De enquête staat open tot en met 30 april 2024.

Zoeken
Sponsors
Het weer
Reclame
AmbiPas
Google