Tongerse Assia Tiane wint Diversiteitsprijs UHasselt

De Tongerse studente Assia Tiane heeft zonet de 'Diversiteitsprijs 2018' gewonnen van UHasselt, Een prijs (1500 euro) die de universiteit, samen met Het Belang van Limburg, uitreikt aan een student met migratieachtergrond die een voorbeeldfunctie vervullen voor medestudenten.

"Studente Biomedische Wetenschappen Assia Tiane  combineert uitstekende studieresultaten met een grote wetenschappelijke en maatschappelijke inzet”, zegt rector Luc De Schepper.  

“Dit is een heel fijne verrassing en een grote eer” zegt een trotse Assia Tiane. “Ik zou mezelf nooit zien als een rolmodel, ik ben gewoon mezelf en probeerde als student mijn studie zo goed mogelijk af te ronden door hard te werken. Blijkbaar zien anderen mij daarom als een rolmodel, dat is heel fijn en toch wel speciaal om te horen. Als ik anderen kan inspireren maakt mij dat zeker trots.”

Grootste onderscheiding

Haar studie is dan ook iets waar de 23-jarige Assia uit Tongeren terecht trots op màg zijn. Assia werd voor de Diversiteitsprijs voorgedragen door haar faculteit Geneeskunde en Levenswetenschappen. “Assia studeerde als enige in haar jaar af met de grootste onderscheiding. Tegelijkertijd begeleidt zij als tutor/meter eerstejaarsstudenten en wordt ze enorm gewaardeerd door haar medestudenten voor haar open, sociale en positieve persoonlijkheid”, staat te lezen in het juryverslag. “Als kind van in Marokko geboren ouders is Assia ook actief betrokken bij het organiseren van de jaarlijkse infoavonden voor studenten met een migratieachtergrond.”

“Assia is een rolmodel. Niet alleen voor studenten met een migratieachtergrond, maar eigenlijk voor iedereen die wil deelnemen aan het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek”, zegt rector Luc De Schepper. “Dit jaar behaalde ze ook al de VOKA-award voor beste stagestudent Hoger Onderwijs in Limburg 2018.”

Doctoraat

Assia is ondertussen afgestudeerd als master in de Biomedische wetenschappen, als vrijwillig wetenschappelijk medewerkster blijft ze momenteel verbonden aan UHasselt. Ze zal er ook een aanvraag indienen om te doctoreren.

Wat Assia met de geldprijs gaat doen weet ze nog niet. “In ieder geval ga ik mijn onderzoeksgroep en promotoren trakteren. Dat staat al vast”, lacht Assia. “En verder ga ik het nog bekijken, dit is in ieder geval een mooi spaarbedrag om opzij te zetten.”

Diversiteitsprijs

Met de Diversiteitsprijs bekronen de UHasselt en Het Belang van Limburg nu al dertien jaar op rij een student met een migratieachtergrond die een voorbeeldfunctie vervult voor medestudenten. In de afgelopen maanden werden studenten en personeelsleden van de UHasselt aangespoord om een kandidaat naar voren te schuiven. De Diversiteitsprijs werd dit jaar uitgereikt in aanwezigheid van Staatssecretaris Zuhal Demir en de Ambassadeur van Marokko, Z.E. Mohammed Ameur.

Cheque voor Mediclowns

In de Pentagoon Academie werd namiddag een cheque overhandigd aan de Mediclowns. De kinderen van juf Anja (BS Merlijn) en de kinderen van juf Francesca en juf Doreen van Pentagoon Academie Tongeren hebben lach-badges ontworpen en verkocht. De opbrengst (1440,15 euro) is bestemd voor de Mediclowns. "Zij zullen hiermee een glimlach toveren op de gezichtjes van de zieke kinderen in a.z. Vesalius", vertelde directeur Véronique Noben,
die acteur Roel Vanderstukken had uitgenodigd om de cheque te komen overhandigen

Fashion Show

Namiddag stond de grootste catwalk in het centrum van Tongeren en gaven 25 professionele modellen het beste van zichzelf tijdens de 'Fashion Show'. En alsof dat nog niet genoeg was: het was dan ook het ‘Weekend van de Klant’. De handelaars leggen alle klanten dan nog meer in de watten.

De catwalk stond opgesteld op het Stadhuisplein, vlak voor de Belforttoren. Het decor bestond uit een wand met witte hekkens. De mannequins mochten zich omkleden in de garage van witgoed Matton. De  organisatie was in handen van 'Sessibon'
en Virginie Claes stond in voor de presentatie. 

De modellen showden om het uur in 4 shows de nieuwste wintercollectie. 20 Tongerse handelaars namen deel aan de modeshow.  
De mannelijke modellen waagden zich zelfs aan enkele danspasjes

Vastgoedontwikkelaar BORGHOF INVEST haalt via Look&Fin € 500.000 op voor de financiering van BS Picpussen

Borghof Invest, de Limburgse vastgoedontwikkelaar die zich toespitst op projecten met een grote maatschappelijke impact en een verantwoord financieel rendement, kondigt aan € 500.000 te hebben opgehaald via het crowdlendingplatform Look&Fin. De fondsen werden in slechts 23 seconden opgehaald en zullen gebruikt worden ter aanvulling van de financiering van de bouw van de lagere school Picpussen.
Borghof Invest legt focus op projecten met grote maatschappelijke impact.
Borghof Invest onderscheidt zich sinds 2016 van de traditionele ontwikkelaars door zijn unieke doelstelling: vastgoedprojecten ontplooien met een grote maatschappelijke impact in stadscentra. Het bedrijf streeft deze doelstelling niet alleen na door op een efficiënte en duurzame manier te bouwen, maar ook door een beroep te doen op lokale leveranciers ter bevordering van de werkgelegenheid en de stedelijke identiteit.

Borghof Invest werkt momenteel aan een project in Tongeren via één van zijn dochterondernemingen: Picpussen-School NV. Het project bestaat uit het slopen van bestaande schoolgebouwen van de lagere school Picpussen (Katholiek Basisonderwijs Tongeren VZW), om er nieuwe gebouwen op te trekken. Voor het project is een totale investering nodig van €5,6 miljoen die gefinancierd wordt met eigen vermogen, een aflosbaar investeringskrediet en een bullet loan.

Het bedrijf was via Look&Fin (https://www.lookandfin.com/nl_BE/) op zoek naar een extra financiering van €500.000 om de kosten te dekken van archeologische opgravingen, het slopen van de bestaande gebouwen en de voorbereidende werken voor de bouw van de nieuwe school.

Dit bedrag werd opgehaald bij 123 beleggers van de Look&Fin-community in de vorm van een bullet loan, waarbij de lening op het eind van de looptijd in zijn geheel moet terugbetaald worden. Deze lening gaat over 48 maanden tegen een bruto rentevoet van 6,5% per jaar. Deze bullet loan bevat ook een clausule van vroegtijdige terugbetaling zonder kosten.

Waarom de keuze voor crowdlending?

Alfredo De Gregorio, Bestuurder van Borghof Invest geeft uitleg: "We waren op zoek naar een aanvullende financiering die nauw aansluit bij onze filosofie van lokale betrokkenheid, burgerparticipatie en ethische financiering om de kosten van archeologische opgravingen, sloopwerken en voorbereidende werken te dekken. Aangezien we via crowdfunding ook de kleine plaatselijke investeerder kunnen betrekken past dit perfect in onze visie. Daarenboven was het hele proces via Look&Fin bijzonder snel en efficient waardoor de bouw van de nieuwe school op tijd van start zal kunnen gaan. Het project stond binnen de twee weken online op het platform en onze verbazing was groot toen we merkten dat de €500.000 in 23 seconden was opgehaald bij de community van beleggers. Een waar succes!"

Hockey-event op Paspoel

Deze namiddag organiseert Fifty-One amAtae Tongeren een groots Hockey-Event op het speelveld van ‘Paspoel Anders’. Zowat 150 kinderen uit groot-Tongeren hebben zich ingeschreven. De deelname aan deze ‘Audi Free Style Hockey Tour’ is volledig gratis. 

De organisatie is in handen van SPORT2BE, een initiatief van Marlène de Wouters waarmee ze alle kinderen de kans wil geven om te sporten en zo de sociale- en professionele integratie te bevorderen. 
6 internationale hockey-spelers van de Red Lions en Red Panthers zijn aanwezig: onder hen: Tanguy Nève en Jill Boon. 

Doelstelling van dit sportieve gebeuren is: een kleurrijke mix van kinderen samen te brengen, waarin diversiteit en samenhorigheid hand in hand gaan. 

De kleine broertjes en zusjes kunnen namiddag terecht in de kinderopvang van KOALA.

Alle deelnemende kinderen krijgen 5 jetons waarmee ze gratis hun sport-shirt kunnen afhalen, een flesje water, een stukje fruit, een zakje chips en een tegoedbon voor een hamburger.