Lezing in GRM

Donderdag 7 december geeft Riet Van Cleuvenberge een lezing over de Via Francigena naar Rome 
De Via Francigenade weg van de Franken, is de middeleeuwse weg die het Engelse Canterbury verbindt met het graf van Petrus in Rome. In de 10de eeuw werd deze route voor het eerst beschreven door bisschop Siegeric die in het jaar 990 Rome bezocht. Van zijn reis hield hij een uitgebreid dagboek bij, dat bewaard is in het British Museum in London. De route liep, en loopt vandaag nog, door Engeland, Frankrijk, Zwitserland en uiteindelijk Italië. Ze vormt de basis voor de pelgrimsweg die tienduizenden sinds de Middeleeuwen vanuit deze landen naar Rome, naar het graf van Petrus stappen. Geen route in Europa was zo belangrijk voor de handel en voor de uitwisseling van kunst en cultuur als deze route. Daarom is vandaag de Via Francigena erkend door de Raad van Europa als Europees Cultureel Erfgoed. Wat meer is: vanuit de Italiaanse regio’s wordt nu gewerkt om de route van Siegeric, de Via Francigena, erkend te laten worden als Unesco-Werelderfgoed. 
Reden genoeg dus om deze tocht mee te beleven op deze avond over de Via Francigena aan de hand van beeldmateriaal van Riet Van Cleuvenbergen die vanuit Tongeren de Via Francigena - bijna 2000 km – stapte. 
Zoals het pelgrims past vertrok ze thuis, om langs de kortste weg - via de Maasvallei, de heuvels van de Franse Ardennen en Bourgondië - in Clairvaux aansluiting te vinden op deze historische route. Door de Franche-Comté en de heuvels van de Jura ging het naar het meer van Geneve waar de Alpen zichtbaar werden. Langs het dal van de Rhône, ook gebruikt door Napoleon toen hij in 1800 Italië binnenviel, komt men aan de Grote St Bernhard, om dan de Vallée d’Aosta in te duiken.  De Via Francigena is een Europese pelgrimsweg vol betekenis, schoonheid en uitdagingen.
Aanvang: 20u en de toegang is gratis