Schoolstoeten

In enkele basisscholen werd ook dit jaar weer een carnavalstoet gehouden: 

St.-Lutgart: Alle kleuters hadden samen met hun juf mooie pakjes  geknutseld. De leerlingen van het lager spraken per klas een thema af en mochten zich zo verkleden. We zagen bakkers, poetsvrouwen, chichimadammen en nog veel meer leuke outfits.
Jeugdland in Lauw: in de voormiddag mochten de leerlingen zich uitleven in de stoet en namiddag werden er spelletjes gespeeld in de school. De bende telde 70 leerlingen, verdeeld over 2 kleuter- en 3 lagere klassen. De ganse week werd er gewerkt rond carnaval, iedere dag een ander thema.
* Jeugdland Tongeren: voormiddag was er een gemaskerd bal en namiddag een grote stoet met een 150-tal leerlingen, doorheen Tongeren. De allerkleinsten vormden een erehaag bij het vertrek en sloten zich halverwege aan bij de stoet, want anders was de afstand voor hen wat te groot. Als voorbereiding voor carnaval staken de leerlingen zelf de handen uit de mouwen en maakten ze maskers en bakten ze popcorn. Dit feest werd mogelijk gemaakt door de inzet van de school en het oudercomité (zorgde ook voor een aanhangwagen en de muziekinstallatie).
* De 'Herik' in Henis: de kleuters en leerlingen trokken door de straten van Henis met een mooie carnavalswagen met daarop zeer enthousiaste kleuters. De allerkleinste zaten in de bus en de allergrootsten liepen te voet voorop. Daarna was er een megafuif in de turnzaal en konden zij dansen en feesten, dit werd gesponsord door het oudercomité. Daarnaast waren er nog andere activiteiten in de klas zelf.
* Tumuli Koninksem: Er werden allerlei leuke activiteiten gedaan en ’s middags werden de kinderen getrakteerd op lekkere pannenkoeken. Namiddag volgde de stoet en trokken de 75 leerlingen al dansend door het dorp, o.l.v. prins Thomas en prinses Catharina . De Lindemannen van Rutten begeleidden hen zoals elk jaar met hun wagen.

Ook in WZC De Motten werd vrijdag carnaval gevierd: Prinses Jeanne en Prinses Maria “Tru” zwaaien er de scepter. Ze werden feestelijk onthaald met bloemen en vele felicitaties. De carnavalvierders kregen hoog bezoek van  Stadsprins Jos III en Stadsjeugdprins Matéo I, alsook de ridders van de Heco met Opperridder Roger I en Jeugdprinses Aurélie I. Het werd een fantastisch feest, de bewoners zongen en dansten enthousiast mee, samen met familie, vrienden, personeel en de vrijwilligers (die gekleed waren in kleurrijke outfits).
Voorzitter Johnny Vrancken richtte een dankwoordje tot de aanwezige carnavalsgroepen, het personeel, de directie en de vele vrijwilligers die alles in het werk stellen om dit te realiseren, waar zij al weken mee bezig zijn. 

bijdrage: Nico Francois