Tongeren vandaag

Nieuws

Buitenspeeldag in Plinuspark

Deze namiddag worden meer dan 1000 kinderen verwacht in het Pliniuspark voor de Buitenspeeldag. De Jeugddienst en de Sportdienst staan samen in voor deze 11e editie. "We hebben 6 springkastelen opgesteld, daarnaast is er o.a. trampobasket, de bellenblaascaravaan, go-carts en ook een schminkstand", vertelde Stijn Vliegen.
"Omdat er rukwinden voorspeld zijn, hebben we de frisbeegolf afgevoerd. Een veiligheidscoördinator heeft alle speeltuigen gecontroleerd en goedgekeurd. We kunnen rekenen op 30 begeleiders vanuit de Seniorensport, monitoren van de Speelpleinwerking, de Kindergemeenteraad, de Stadswachten en de Schakelaar. Kleine kinderen moeten begeleid zijn door een volwassene".

Vrolijke Paashazen op tractor gespot in Mal'

"Naar jaarlijkse traditie krijgen alle inwoners van GKV Mal (Grootmeers- Keer- en Veldstraat) een kleine attentie voor Pasen. Normaal sturen we twee paashazen uit, maar dit jaar besloot het bestuur van GKV om in aangepast pak de hitte te trotseren en de inwoners een Vrolijk Pasen te wensen. Eén van de mooie tradities die de inwoners zeker weten te appreciëren. We excuseren ons alvast voor enkele gesmolten paaseieren".

bijdrage: Evelyne Stassen

Dubbele commissie van 23/04

Vanavond werden er 2 commissies gehouden, omwille van paasmaandag.

Tijdens de commissie Financiën en Openbare Werken heeft Frank Dolmans een toelichting gegeven over IT-investeringen in de 5 gemeentelijke basisscholen: "Ik heb eerst een inventaris gemaakt van het aanwezige materiaal. De toestand was schrijnend. Er was nergens WIFI aanwezig. We hebben de netwerksnelheid kunnen verhogen en vervolgens overal draadloos internet geplaatst. Er werd een systeem van 'Smartschool' aangekocht.
Er werden 13 touchscreens voor de kleuterscholen en 12 interactieve borden voor de lagere scholen aangekocht. Daarnaast werden 170 'chromebooks' aangekocht: 75 voor de leerkrachten en 95 voor de leerlingen van de 2e en 3e graad. Hiermee zijn we pioniers! De toestellen zijn waterbestendig en schokvrij. Het is een combinatie van een laptop, tablet en touchscreen.
De volgende uitdaging is de aankoop van tablets voor de 1e graad. Het IT-materiaal moet regelmatig op peil gehouden worden", vertelde Frank.

Tijdens de commissie Algemeen Bestuur, Cultuur en Mobiliteit werden de agendapunten besproken:

* schepen Christiaens gaf uitleg over de toelage voor de buurt- en wijkwerking: "het bestaande reglement wordt met 1 jaar verlengd. De aanvraag dient voortaan via het evenementenloket te gebeuren"
* schepen Jans besprak enkele aanpassingen aan het verkeer:
- voortaan zal de rijrichting worden omgekeerd t.h.v. de Leopoldwal voor het gedeelte van de parking tussen café Rembrandt en Julianus Shopping zodat men niet meer moet omrijden via het station om de parking te berieken
- in de Maastrichterstraat wordt de laad & loszone t.h.v. de Gerechtelijke Politie opgeschoven
- in de Schiervelstraat komt een laad & loszone tegenover hotel EburonPaasfeest Vief

Vief Tongeren vierde vandaag haar paasfeest in Gasthof Delicia in Riemst. Er waren meer dan 100 leden ingeschreven voor deze dag.
Dankzij het lekkere menu, dans en animatie werd het een hele gezellige namiddag.

bijdrage: Ludo Jacobs

Prijs van huizen is gedaald

In 2018 bedroeg de gemiddelde verkoopprijs voor een woning in Tongeren € 189.445 euro, dat is een evolutie van -1,4% procent ten opzichte van 2017, toen de gemiddelde prijs nog € 192.092 euro bedroeg.

Terugblik op Stonehenge

Paaszondag liep de expo ‘Stonehenge, Voorbij het Mysterie’ in het Gallo-Romeins Museum ten einde. Deze tijdelijke tentoonstelling lokte 53.000 bezoekers.
Patrick Dewael – Burgemeester: ‘Deze expo was de eerste tentoonstelling sinds de stad Tongeren het beheer over het museum overnam van de provincie Limburg. Het provinciebestuur heeft deze expo trouwens nog mee gelanceerd en er financieel een impuls aan gegeven.’
Het Gallo-Romeins Museum heeft door de jaren heen een puike reputatie opgebouwd inzake de ontwikkeling van kwalitatieve, publieksvriendelijke tentoonstellingen.
An Christiaens – Schepen van Cultuur: ‘Dat zagen we ook nu weer bij de realisatie van deze tentoonstelling.Samen met Mike Parker Pearson - expert inzake Stonehenge en curator van deze tentoonstelling - gingen onze medewerkers aan de slag. Ze slaagden er in om het wetenschappelijke verhaal van Stonehenge correct te vatten en te vertalen in een belevenisvolle tentoonstelling. De expo werd ook deze keer erg geapprecieerd door het brede publiek.De belangstelling was groot. Maar liefst 53.000 bezoekers brachten een bezoek aan deze expo.Dat is een meer dan behoorlijk resultaat!’
De stad Tongeren kijkt tevreden terug op de voorbije tentoonstelling, maar denkt uiteraard ook al aan de nabije toekomst!
An Christiaens – Schepen van Cultuur: ‘Er wordt momenteel immers al druk gewerkt aan de eerstvolgende tijdelijke tentoonstelling. U mag deze expo verwachten in de loop van de maand oktober ek. Enkele maanden geleden kwam EUROPALIA aan onze deur kloppen met de vraag: kunnen jullie een grote tentoonstelling maken over het verre verleden van Roemenië, gastland van EUROPALIA2019? Dat is uiteraard een grote eer.Tijdens de expo DACIA nemen we de bezoeker mee op een tocht doorheen het roemrijke verleden van Roemenië.’
Patrick Dewael – Burgemeester: ‘Het mag voor eenieder inmiddels duidelijk zijn dat de stad Tongeren inzake het Gallo-Romeins Museum voortgaat op de ingeslagen weg. Van goeie, succesvolle formules moet je afblijven. Kwaliteitsvolle, publieksvriendelijke exposities ontwikkelen over het verre verleden behoort tot het DNA van dit museum. Hierin ligt de kracht van deze instelling. Ze stellen ons in staat om de bezoekers aan ons te binden, om keer op keer een divers en groot publiek naar Tongeren en bij uitbreiding naar Haspengouw of zelfs Limburg te halen.’
An Christiaens – Schepen van Cultuur: ‘Het toerisme in onze stad doet het overigens erg goed.Daar waar er in 2013 voor onze stad 38.605 overnachtingen werden geregistreerd telden we in 2017 maar liefst 44.485 overnachtingen.’


Slechtvalken terug in basiliektoren

Vogelspotters hebben ‘oude bekenden’ gespot op en in de buurt van de toren van de OLV-Basiliek.Het koppel slechtvalken vormde zich vorig broedseizoen (2018) en bracht intussen 3 jongen groot.

Patrick Jans, schepen van Milieu: “Het paar houdt zich sinds begin februari op rond de top van de Basiliek. Het koppel streek dit jaar enkele weken vroeger neer in Tongeren ten opzichte van vorig broedseizoen. Het koppel vormde zich vorig broedseizoen en heeft de nestlocatie toen al uitgetest. De slechtvalk was uit onze contreien verdwenen maar maakt sinds enkele jaren zijn comeback.”
De slechtvalk is de grootste inheemse valk en wordt vaak bestempeld als ‘snelste vogel ter wereld’. Wanneer de slechtvalk zich van erg hoog op een prooi stort, kan hij tot wel 389 km per uur halen. In 2008 installeerde de ‘Ringroep Tongeren 03’ een nestkast op de toren van de Basiliek. “En dat bleek een ideale broedplek”, zegt schepen Jans. “Voor het tweede jaar op rijworden er jonge slechtvalken geboren op onze Basiliektoren.”
De leden van de Ringwerkgroep Tongeren 03 blijven de situatie opvolgen en hopenop een even succesrijk broedseizoen als in 2018. Slechtvalken beginnen met hun paring tussen de 30 en 45 dagen vooraleer ze eieren leggen. Om de 48-72 uur leggen ze 1 tot 4 eieren. Intussen gaat de paring door tot het laatste ei gelegd is.
“Wie de slechtvalken live wil zien, kan dat op zondag 28 april, vanaf de observatiepost op het Vrijthof, vlakbij de ingang van het Teseum. De leden van de Ringgroep Tongeren 03 zijn dan aanwezig van 14 tot 16 uur.
“Kom de natuur ontdekken in het hartje van onze binnenstad. De ideale uitstap voor het hele gezin. Kom je met dan fiets? Dan krijg je er leuke attentie bovenop. Heeft u een verrekijker of telescoop? Breng die dan zeker mee”, besluit Patrick Jans

Paaseierenraap in 's Herenelderen

De Landelijke Gilde van 's Herenelderen organiseerde namiddag een paaseierenraap in het kasteelpark.


De zowat 25 kinderen (tussen 1 en 10 jaar) mochten de verstopte eieren zoeken. Ze moesten ze wel meteen inleveren bij de paashaas. Achteraf werd de buit eerlijk verdeeld in zaal Aldor en zo konden alle kinderen naar huis met hetzelfde aantal paaseitjes.


Lower Level Tuning meeting op Industrieterrein Overhaem

Reeds voor de 14de keer gaat deze meeting door, steeds op Paasmaandag, maar nu met een nieuwe organisatie. Nog tot 17u kan je op Overhaem blinkende bolides bewonderen. Voor de kleinsten onder ons is er een springkasteel en een grimeur voorzien. De groteren kunnen terecht bij verschillende standhouders. Om 14u komt een grote naam die achter de draaitafels live het beste van zich zal geven

Eierenraap Rotary Tongeren

Deze voormiddag heeft Rotaryclub Tongeren de 3° editie van de “Eierenjacht”, een Paasontbijt met eierenraap, georganiseerd in de Meir in Henis. Met de opbrengst van de vorige editie werden een aantal projecten van “De Schakelaar” ondersteund, o.a. aanschaf van Kids-ID’s en de aankleding van een activiteitenruimte op Paspoel.

Op deze 3° editie werden een 60-tal ouders met hun kinderen uitgenodigd om te komen genieten van een heerlijk ontbijt waarna de Paashazen de kinderen eieren lieten rapen in de tuin. Nadat alle (plastieken) eieren ingezameld waren kreeg ieder kind een zakje met eitjes mee naar huis, uiteraard voor iedereen hetzelfde !

"Rotary Tongeren probeert op die manier mensen die het wat moeilijker hebben toch te laten genieten van het feest van Pasen (en de bijhorende eitjes). Alle ingrediënten werden geschonken en we konden rekenen op een enthousiaste ploeg van Rotary-leden en hun partners, wist een tevreden voorzitter Luc Jans. “

Zoeken
Sponsors
Het weer
Reclame
AmbiPas
Google