Tongeren vandaag

Nieuws

Resultaat verkiezingen

Van de Tongerse kandidaten is enkel Patrick Dewael verkozen! An Christiaens zetelt niet langer in het Vlaams Parlement

Hierbij de voorkeurstemmen:
CD&V

An Christiaens: 1.858 in Tongeren en 12.440 in Limburg (stond op 3de plaats Vlaams Parlement)
Evelyne Stassen: 1.155 in Tongeren en 8.637 in Limburg (stond op 5de plaats Kamer)

Groen
Dirk Duchateau: 261 in Tongeren en 2.056 in Limburg (stond op 10de plaats Vlaams Parlement)
Ruben.Stassen: 214 in Tongeren en 2.227 in Limburg (stond op 10de plaats Kamer)

N-VA
Greta Vermeulen: 287 in Tongeren en 5.031 in Limburg (stond op 9de plaats bij de opvolgers Vlaams Parlement)
Patrick Leenders: 577 in Tongeren en 8.764 in Limburg (stond op 9de plaats Kamer)

Open Vld
Guy Schiepers: 821 in Tongeren en 4.631 in Limburg (stond op 13de plaats Vlaams Parlement)
Patrick Dewael: 2.334 in Tongeren en 25.070 in Limburg (als lijsttrekker Kamer)

Sp.a
Gerard Stassen: 1.779 in Tongeren en 6.572 in Limburg (stond op 8ste plaats Vlaams Parlement)
Eddy Manet:: 2.560 in Tongeren en 8.263 in Limburg (stond op 4de plaats Kamer)

Vlaams Belang
Sam Marx: 473 in Tongeren en 7.559 in Limburg (stond op 10de plaats Vlaams Parlement)
Isabelle Vanherle: 262 in Tongeren en 6.112 in Limburg (stond op 4de plaats bij de opvolgers Kamer)

Verkiezingen 2019

Vandaag moeten alle Belgen boven de 18 jaar hun stem gaan uitbrengen. In Tongeren kan dat in 29 stembureaus met elk 6 stemhokjes.
Voor de eerste keer kan je hiervoor ook in het Praetorium terecht en in de Semper

De Tongerse kandidaten

partij in alfabetische volgorde:

CD&V
Vlaams: Federaal
5. Stassen Evelyne 3. Christiaens An

Groen
Vlaams Federaal
10. Duchateau Dirk 10.Stassen Ruben

N-VA
Vlaams Federaal
9. Vermeulen Greta 9. Leenders Patrick
opvolgers

Open Vld
Vlaams Federaal
13. Schiepers Guy 1. Dewael Patrick

Sp.a
Vlaams Federaal
9. Stassen Gerard 4. Manet Eddy

Vlaams Belang
Vlaams Federaal
10. Marx Sam 4. Vanherle Isabelle (opvolgers)

Er is geen enkele Tongerse kandidaat voor de Europese lijsten

Hoeveel parlementsleden moeten er gekozen worden?

Kamer in heel Vlaanderen worden er 87 Nederlandstalige parlementairen verkozen. Te verdelen over de 5 Vlaamse provincies: 16 in West-Vlaanderen, 20 in Oost-Vlaanderen, 24 in Antwerpen, 15 in Vlaams-Brabant en 12 in Limburg.

Vlaams Parlement van de 124 zitjes komen er 33 uit Antwerpen, 6 uit Brussel, 16 uit Limburg, 27 uit Oost-Vlaanderen, 22 uit West-Vlaanderen en 20 uit Vlaams-Brabant .

Europees Parlement: de Vlamingen mogen 12 Europese parlementsleden verkiezen

Pelgrimage 2019

Vandaag was er de jaarlijkse Pelgrimage naar Maria met zowat 500 deelnemers. Ze konden kiezen tussen 5 vertrekplaatsen met afstanden tussen 11 en 47 km.
Om 17u30 zijn ze, in groep en onder begeleiding van politie en een trommelkorps, naar de Basiliek getrokken voor de pelgrimsmis


Digitalisering Technische Dienst

Begin juni schakelt de technische dienst van de stad over van papieren naar digitale werkbonnen. Dagelijkse taken en de afhandeling ervan gebeuren vanaf dan digitaal via een toepassing op de smartphone.
Burgemeester, Patrick Dewael: “Digitalisering is niet meer weg te denken in de moderne dienstverlening. De stad Tongeren maakt voortdurend werk hiervan. De nieuwste toepassing is de digitalisering van de werkbonnen van de technische dienst. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook een betere opvolging van de processen.”
Tot nu werden de papieren werkbonnen en werkuren per taak manueel ingegeven in de centrale beheersoftware van het Meldpunt. Met de digitalisering hiervan valt de administratieve last weg en vereenvoudigt de communicatie met de ploegen op het werkveld. De werkbonnen kunnen beter opgevolgd worden doordat de werknemers steeds een realtime zicht hebben op de status van de opdrachten.
“Begin juni starten we met een kleine testgroep van 2 werkploegen. Zo kunnen we de werkwijze goed evalueren en op punt stellen. De volledige digitalisering is voorzien eind 2019. Alle werkploegen krijgen dan een smartphone ter beschikking” zegt schepen van openbare werken, Guy Schiepers.

WOONZO koopt burelen Eigen Huis NV

De sociale huisvestingsmaatschappij WOONZO heeft de burelen gekocht van Eigen Huis NV. Beide instellingen waren in hetzelfde gebouw gevestigd langs de Hasseltsesteenweg.
“We zaten hier beperkt qua ruimte en er waren plannen voor een uitbreiding langs de achterzijde”, vertelt directeur Inge Gaublomme. Voor Eigen Huis NV was dit maar een bijkantoor dat bemand werd door één bediende. De hoofdzetel bevindt zich in Brussel. EigenHuis is opgeslorpt door Patronale Life NV. “Door de aankoop kunnen we voortaan beschikken over heel wat extra ruimte. Onze huidige vergaderzaal zal naar daar verhuizen. In de vrijgekomen ruimte worden de technische dienst en de architect ondergebracht. De financiële dienst verhuist naar het huidige onthaallokaal”. “Er zullen eerst wat verbouwingen moeten gebeuren. Het is de bedoeling dat publiek en personeel in de toekomst van elkaar gescheiden worden via aparte ingangen”, vult uittredend voorzitter Bart Princen aan. In de burelen van WOONZO zijn 17 personen tewerkgesteld.

Patrice wint 'Tuinbudget'

Patrice uit Tongeren is de derde weekwinnaar van de actie 'Win je Tuinbudget dankzij de Ambi.pas'. Het levert haar 5000 punten, goed voor 500 euro op. De uitreiking vond plaats bij brasserie 'Infirmerie (Begijnhof). De winnares is er een vaste klant: "Wij kopen alles in Tongeren, alleen waar ze de Ambi.pas hebben", onthulde Patrice.

Neos Tongeren organiseert Provinciale Wandeldag

Neos Tongeren organiseert namiddag een Provinciale Wandeldag vanuit de Activ
De 239 deelnemers kunnen kiezen tussen 3 wandelingen: 3.5 km naar de stad; 7,5 km naar de Kevie; 12 km naar Rutten
er is ook 1 fietstocht van 26 km. Iedereen krijgt een appel en een flesje water aangeboden.
Er zijn 21 Limburgse afdelingen ingeschreven.
Om 17u.00 wacht een warme maaltijd

Voorzitter Francis Picard zorgde voor de verwelkoming

EHBO cursus voor 6de-jaars leerlingen in Tongerse lagere scholen

Het ‘J-Team’ – kindergemeenteraad Tongeren- organiseert voor alle 6de-jaars leerlingen van de Tongerse lagere scholen een cursus Eerste Hulp bij Ongevallen. Het J-Team gaat hiervoor naar de scholen toe.

Patrick Dewael, burgemeester: “Het is van groot belang dat kinderen van kleins af aan reeds voldoende achtergrond krijgen om levensreddend te kunnen handelen. Het zijn vaak de eerste minuten die het verschil maken tussen leven en dood. Ons land telt gemiddeld 10.000 slachtoffers per jaar ten gevolge van een hartstilstand. Vroegtijdig reanimeren en eventueel defibrilleren doet de overlevingskansen van slachtoffers fors stijgen. Levensreddende handelingen zijn nochtans eenvoudig, maar op dit moment krijgt slechts 20% van de slachtoffers cardiopulmonale reanimatie (CPR) door een omstander. Dit verklaart gedeeltelijk waarom minder dan één slachtoffer op tien een hartstilstand overleeft. Het organiseren van deze cursus door het J-Team is zeker een cursus die we aanmoedigen. ”
“Vroeg of laat komt elke jongere wel eens terecht in een noodsituatie. Het is dan uiterst belangrijk dat ze zo snel mogelijk hulp trachten te bieden. Door eerste hulp te verlenen stuur je zuurstof naar de hersenen en andere vitale organen van het slachtoffer, waarmee je extra tijd wint tot het spoedteam ter plaatse is. Hierdoor geef je het slachtoffer dus ook een veel grotere kans op volledig herstel. Maar ook bij brandwonden, schaafwonden, een verstuikte voet of neusbloeding, een beroerte… kan die eerste hulp van groot belang zijn. Tijdens de cursus leren de jongeren hoe ze een slachtoffer moeten benaderen en hoe ze het best handelen. We zijn ervan overtuigd dat jongeren die een basisopleiding kregen, sneller geneigd zijn om te reageren in een noodsituatie of een defibrillator op te starten,” zegt schepen van jeugd, An Christiaens.

Praktisch:
Vandaag gaan de eerste EHBO opleidingen in de scholen van start (GO basisschool Atheneeke , VBS Campus Sint-Jan en GBS De Boomhut - Mal). De overige Tongerse scholen komen volgend schooljaar aan de beurt.

Lesgevers van het J-Team: Françoise Wijnants , Yinte Reynders en Noah Janssens .

Commissie 22/05

Tijdens de commissie van vanavond is Marlies Jansen langsgekomen om het Lokaal Woonbeleid in Tongeren en Herstappe toe te lichten.

De Stad is hiermee gestart op 01/10/2011. Ditmaal geldt de nieuwe aanvraag voor een periode van 6 jaar, tot 2025. Er zijn een aantal verplichtingen voor alle gemeenten en voor de IGS-gemeenten. Zo moet de gemeente o.a. zorgen voor een betaalbaar woonaanbod en moet er een register bijgehouden worden voor leegstaande gebouwen.
Tongeren telt 260 leegstaande gebouwen; waarvan 15 verwaarloosd en 45 onbewoonbaar of ongeschikt zijn.
Schepen Vrancken wist te melden dat er slechts 2 ambtenaren zijn voor de controle in Limburg en Vlaams Brabant.

Buurtpreventie Tongeren boekt eerste successen

Het buurtpreventienetwerk via ‘WhatsApp’ in Tongeren telt reeds meer dan 760 aangesloten leden op amper een half jaar tijd. Momenteel zijn er 17 netwerken actief, 2 netwerken zijn in opstart en 2 netwerken hebben hun interesse getoond.

Patrick Dewael, burgemeester: “Als Tongenaar kunt u zich sinds eind 2018 verenigen in een WhatsApp-groep om het veiligheidsgevoel in uw buurt te vergroten. WhatsApp-buurtpreventie is een burgerinitiatief door en voor burgers ter preventie van diefstal en inbraak. Intussen werden er in Tongeren reeds 17 netwerken opgestart met meer dan 760 leden. 2 netwerken zijn momenteel in opstart en 2 netwerken toonden hun interesse.”
Het opzet van buurtpreventie is dat de buurtbewoners een oogje in het zeil houden en bij mogelijk onraad andere buurtbewoners en politie alarmeren. Via WhatsApp, een gratis berichtenservice die makkelijk op de smartphone geïnstalleerd kan worden, is het veilig en eenvoudig om snel berichten te sturen naar verscheidene personen tegelijkertijd. Zo kan de politie sneller optreden bij verdachte signalen.
“Het buurtpreventienetwerk in Tongeren is nu al een groot succes. Zo werden er de voorbije maanden o.a. illegale activiteiten stopgezet, wagens met geschrapte of gestolen kentekenplaten werden bij de politie gemeld, inbraken werden voorkomen door alerte buurtbewoners waarna de verdachten gevlucht zijn,… Samen maken we de buurt in onze stad leefbaarder en veiliger!” besluit burgemeester Patrick Dewael.

Zoeken
Sponsors
Het weer
Reclame
AmbiPas
Google