Tongeren vandaag

Archief

Berenjacht in Tongeren

Wandelen in de buurt wordt nog leuker voor de kinderen als ze op heuse berenjacht kunnen gaan!

"We doen daarom een oproep aan onze inwoners om niet alleen een beer te plaatsen aan hun raam maar ook die locatie door te geven. Iedereen kan dan van de link kijken waar er in de buurt beren gespot kunnen worden", laat burgemeester wnd. An Christiaens weten.

”Heb jij ze al gespot, de beren op vensterbanken of in tuinen bij jou in de buurt?

Om al die beren in kaart te brengen, hebben we jouw hulp nodig.

Plaats een beer aan je huis

Heb je een beer geplaatst? Duid het even aan op de kaart, zodat de kinderen en hun ouders weten waar ze kunnen zoeken.

Ga naar de kaart: https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=16vE93GWXQno51n5ek9dS_DQIMMEjs0XP&ll=50.748412100040305%2C5.435569206756554&z=12

Zoek je adres, duidt het aan met de pin en opslaan

De berenjacht is open

Kijk op de kaart of er in jouw buurt beren te spotten zijn. Zoek ze, maak er een foto van en deel op facebook met de hashtag #berenjachtTongeren.

https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=16vE93GWXQno51n5ek9dS_DQIMMEjs0XP&ll=50.76530365196898%2C5.4855058263685805&z=12

Uitstel door corona

De Vormsels en de Eerste Communies zijn uitgesteld door corona

De Vormsels verschuiven naar september of oktober
De Eerste Communies verschuiven naar volgend schooljaar

Corona Vesalius

In az Vesalius zijn ondertussen al 3 patiënten overleden aan het coronavirus

In Limburg zijn er al 74 slachtoffers, waarvan 16 sinds gisteren

Hardleerse Luikenaar beboet

Een man uit Luik is 3 dagen na mekaar betrapt terwijl hij onnodig aan het rondrijden was met zijn auto.

Woensdag werd een inwoner uit Luik in overtreding bevonden met betrekking tot de Corona-maatregelen, namelijk het uitvoeren van een niet-essentiële verplaatsing. Hij reed doelloos rond in Kanne (Riemst). Hij kreeg een voorstel tot onmiddellijke schikking van 250 Euro.

Diezelfde persoon werd donderdag opnieuw in overtreding bevonden. Nu was hij op weg van Luik naar Tongeren om een vriend te bezoeken. Er werd nu geen minnelijke schikking meer voorgesteld maar proces-verbaal opgesteld. Betrokkene werd tevens verhoord.

Diezelfde persoon werd vrijdag wederom in overtreding bevonden. Nu was hij op weg van Bilzen naar Luik. Hij zei een bezoek gebracht te hebben aan een vriend.

In opdracht van het Parket Limburg werd zijn voertuig in beslag genomen. Betrokkene zal gedagvaard worden in snelrecht en op zitting zal onder andere beslist worden wat er met zijn voertuig zal gebeuren.

Klokkengelui tegen corona

Vandaag om 10u zullen de kerkklokken luiden tegen corona

Beiaardmuziek tegen corona

Deze namiddag heeft Mathieu Lenaerts een beiaardconcert gespeeld tegen corona.

"Vandaag heb ik genoten van mijn speciale bespeling met ook wat publiek op de markt (dixit mijn vrouw). Ik heb een playlist van verschillende collega's-beiaardiers met topnummers als 'You'll never walk alone', 'Wij zullen doorgaan', 'Heal the World' (Michael Jackson), 'You've Got a Friend in Me' (Randy Newman), 'Stand by me' (Ben E. King), 'Bridge over Troubled Water', 'Con te partiró' (A. Boccelli) ...

Op voorstel van Jan Jaspers ga ik zondag om 10u. aansluiten bij het door de bisschoppen overal voorgestelde klokkengelui. Dit zou de hele periode van de Corona-crisis duren; daarna is het de bedoeling de normale draad terug op te pakken. Jaspers zelf zou deze bespelingen via de sociale media bekend maken", weet Mathieu Lenaerts

Vredeslicht komt weer langs

Voor het derde jaar op rij zal het Vredeslicht naar de Basiliek komen.

Op 19 december 2020 start de fakkeltocht aan Moerenpoort omstreeks 18u30 naar de o l v basiliek met een korte vredesviering en aansluitend vredeslichtconcert met Lisa del Bo.

"Iedereen is van harte welkom om op die manier een beter en groter samenhorigheidsgevoel te krijgen", liet Tony Achtergael weten

Corona maatregelen zijn verlengd met twee weken

Bericht van de Eerste Minister, Sophie Wilmès

In de Nationale Veiligheidsraad van 27 maart, uitgebreid met de ministers-presidenten, is beslist de eerder genomen maatregelen te verlengen met twee weken, dus tot en met 19 april. Ze kunnen daarna nog twee weken worden verlengd, d.w.z. tot en met 3 mei. De situatie zal in elk geval voortdurend geëvalueerd worden. De Nationale Veiligheidsraad zal daarvoor op gezette tijdstippen bijeen komen.

Ter herinnering, De details van de maatregelen zijn beschikbaar op de website www.info-coronavirus.be.

Toch een paar verduidelijkingen:

  • Wat fysieke activiteit in open lucht betreft, die blijft aanbevolen, met respect voor social distancing en alleen in het tijdsbestek dat echt nodig is. Mensen mogen dus alleen buiten zijn zolang het lopen, wandelen of fietsen duurt. Mensen moeten ook in beweging blijven (en dus niet urenlang in de parken gaan zitten bijvoorbeeld).
  • De zogenaamde lockdown parties die sommige mensen organiseren, zetten al onze inspanningen op het spel en blijven een probleem met belangrijke gevolgen voor de gezondheid, zoals blijkt uit de feiten. Die feestjes blijven uiteraard verboden.
  • Wat de scholen betreft, en vooral hun werking tijdens de paasvakantie:

- De regels blijven dezelfde. Ook tijdens de paasvakantie moet er opvang in de scholen mogelijk zijn.

- Als dat echt onmogelijk blijkt, kan er een andere vorm van opvang worden georganiseerd, onder de volgende voorwaarden:

* De kinderen die tot nu samen opgevangen werden, moeten dat ook blijven, en niet gemengd worden met andere kinderen.

* De kinderen worden bij voorkeur opgevangen door mensen met wie ze recent al in contact zijn geweest.

Zoals altijd zijn de beslissingen gebaseerd op de aanbevelingen van de wetenschappelijke experts, die eerder vandaag zijn samengekomen.

Overtredingen worden bestraft. Daarnaast zullen we binnenkort een systeem invoeren voor de onmiddellijke inning van boetes.

Iedereen heeft de individuele en collectieve verantwoordelijkheid om deze beslissingen, waarvan we weten dat ze moeilijk zijn, te respecteren. We zijn blij met de inzet, de solidariteit en de verantwoordelijkheid van elke Belg. Iedereen weet dat deze maatregelen essentieel zijn voor onze gezondheid. We zijn ook erkentelijk voor het werk van het medisch personeel. Hun dagelijkse inzet is bijzonder en lovenswaardig, en alle overheden van het land doen hun uiterste best om hen te beschermen. Tot slot is ook de inzet van alle mensen die het land elke dag draaiende houden, van fundamenteel belang. Ook hen willen we bedanken.

Blijf voor jezelf zorgen en blijf zorgen voor de anderen.


Omschakeling naar Zomertijd

Vannacht moeten we weer overschakelen naar de Zomertijd: 02u wordt 03u. Dat betekent 1 uur minder slaap.

Op 25 oktober moeten we terug naar de Wintertijd overschakelen.

Corona Vesalius

In AZ Vesalius zijn momenteel 40 coronapatiënten opgenomen, waarvan 6 op intensieve zorgen.