Gemeenteraad sept.

Vanavond stonden er 13 punten op de agenda. Slechts bij één punt werd er niet met eenparigheid gestemd: de aanvraag tot omgevingsvergunning voor de aanleg van het openleggen van de Jeker op De Motten.

Inge Borgerhoff heeft de eed mogen afleggen als adjunct financieel directeur. Ze was de afgelopen 20 jaar ontvanger bij het OCMW.

Halloweentocht Nerem afgelast

De organisatoren van de halloweentocht in Nerem laten weten dat ze stoppen met de inrichting van hun jaarlijks evenement: "De verantwoordelijkheid is te groot geworden om alles in goede banen te leiden", luidt de verklaring. 
De halloweentocht was een vaste waarde sinds 2009

Annita wint 'Draaimolenbudget'

Annita Steegen (44) uit Hoeselt is de derde weekwinnaar van het 'Draaimolenbudget', dankzij de Ambi.pas. Het levert haar 5000 punten of 500 euro op. De overhandiging vond al voor de 3de keer plaats bij ijssalon 't Ijsveldje in Mal.

Dag van het Park 2018

Het slechte weer nodigde zondag niet echt uit voor een bezoek aan de 'Dag van het Park’ in het kasteelpark van ’s Herenelderen. Schepen Patrick Jans (Milieu) verwelkomde iedereen. De deelnemers kregen alle soorten regen te verwerken: van lichte regen tot stortregen. Alleen de echte moedigen, zo’n 150 personen, kwamen naar het mooie park, goed voorzien van regenkleding en paraplu.  Er werd even getwijfeld om deze  dag uit te stellen, maar op advies van de brandweer, die code groen gaf, werd beslist te kiezen om door te gaan. 
Samen met gids Ferdy Boelen ging een aantal fervente wandelaars op pad voor een wandeling van een half uur in het park van het kasteel.

In de kerk gaf gids Paul Denis uitleg over de kerkelijke kunstschatten en de geschiedenis van het kerkje.

Voor het kasteel waren interessante kramen opgesteld waar de bezoeker kon kennismaken met wat de natuur te bieden heeft

Jammer dat het slechte weer spelbreker moest zijn.

bijdrage: JeDo

Foto 1 Enkele wandelaars voor het kasteel

Foto 2 Er werd aandachtig geluisterd naar Paul Denis in de kerk

RK-lokalen ingehuldigd

Na rondzwerven heeft het Rode Kruis afdeling Tongeren eindelijk een vaste stek gevonden aan de Fonteindreef. Daar beschikt het RK over 4 lokalen; voor de dienst bloed, voor vorming, uitleendienst en hulpdienst.
Op het verdiep is er een vergaderzaal en een grotere zaal. Deze lokalen werden zondagnamiddag officieel in gebruik genomen.
Schepen Jos Schouterden (Welzijn) had veel woorden van lof voor wat het Rode Kruis betekent voor de gemeenschap. Het RK kan dan ook rekenen op de steun van de stad. Zo komen er regelmatig AED-toestellen bij. In de komende jaren krijgen alle 11 jarigen een opleiding AED toestel. De stad Tongeren en Rode Kruis ondertekenden hiervoor een samenwerkingsovereenkomst.

Cheque vanuit Vreren: "Samen met een paar vrienden kwam een vereniging tot stand, gegroeid uit een ‘ Kersthappening Vreren’. In die periode serveerden we drankjes aan 1 euro. En dat werd een succes. In die mate dat we sponsoring kregen van partners, die jaarlijks 25 euro storten. Met dat geld steunt die vereniging goede doelen", vertelde Jimmy Cardon. Het Rode Kruis afdeling Tongeren ontving 500 euro.  Volgens voorzitter Steve zal dat gebruikt worden voor de aanschaf van een nieuwe digitale zender in de ziekenwagen

Ook Samana Vreren kreeg 500 euro. "Vreren telt momenteel honderd 80-jarigen en thuisgebonden zieken (personen met een beperking). Samana brengt ze allemaal een bezoek met een kaartje. Het ontvangen bedrag komt ten goede aan deze acties van Samana", wist Francis Bellefontaine 

bijdrage: JeDo

Orgaandonoren gezocht

Vandaag zijn de loketten van de dienst bevolking in het AC Praetorium uitzonderlijk open van 10 tot 16 uur. U kunt zich dan als orgaandonor registreren.
Drie bedienden zijn aanwezig om jullie te ontvangen. 
Om 10u stonden al mensen hen op te wachten. Om 10u30 waren al 9 orgaandonoren geregistreerd. 

Je hoeft enkel je identiteitskaart af te geven en vervolgens 1 document (Ontvangstbevestiging orgaandonatie) in 3-voud te ondertekenen: De gemeente voegt de informatie toe aan het Rijksregister en stuurt een kennisgeving naar de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid. 

Er zijn 240 gemeenten die vandaag deelnemen aan dit initiatief

Kinderen kleuren de toekomst van Tongeren

Zaterdag had in de Retro Velinx een toch wel speciaal event plaats: Tongeren.nu organiseerde een tekenuurtje, waarbij de jongsten ‘onze toekomst in Tongeren’ konden uittekenen. Ongedwongen schetsten de kinderen hoe graag ze Tongeren willen zien in de komende jaren. “Veel natuur en ook veel wandelplezier”, vertelde er eentje. Het werd een kleurrijk pallet aan jonge, frisse ideeën<

bijdrage: Werner Jansen

 

Vernieuwing wegdek Hoeise Kassei

Van woensdag 26 september t.e.m. dinsdag 2 oktober vernieuwt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) het wegdek van de Hoeise Kassei (N614) in Tongeren en Herstappe over een afstand van 2,5km.
De rijweg tussen het kruispunt met de Kraaibornstraat in Lauw en de provinciegrens komt volledig aan bod. De werfzone wordt volledig afgesloten voor het verkeer.
Eerst wordt het oude wegdek afgefreesd, waarna plaatselijke scheuren worden gedicht. Tot slot wordt een nieuwe toplaag asfalt aangebracht, die voorzien is van een wapeningsnet. De aannemer werkt enkel overdag, ook tijdens het weekend. Asfaltwerken zijn steeds erg weergevoelig. Bij felle regen kunnen ze niet uitgevoerd worden. In dat geval kan de huidige planning nog schuiven.
Om de veiligheid te garanderen en vlot te kunnen doorwerken wordt de werfzone voor de volledige duur van de werken afgesloten voor alle verkeer.  Verkeer met bestemming Herstappe volgt een lokale omleiding. Lauw blijft bereikbaar via de N69. Rutten blijft bereikbaar via de N614.

Met Museumpas naar GRM

België heeft nu ook een Museumkaart. De Museumpas kost 50 euro voor een heel jaar. Je kan er de deelnemende musea gratis mee bezoeken. De 'MuseumPassMusées', is in heel België geldig. De Museumpas is geldig vanaf september en ruim honderd musea doen mee. Op de site van de kaart staan nu 38 musea vermeld, maar die lijst zal de komende tijd nog groeien. Ook het GRM doet mee met de actie. 

Registreer u als orgaandonor

Op zondag 23 september zijn de loketten van de dienst bevolking in het AC Praetorium uitzonderlijk open van 10 tot 16 uur. U kunt zich dan als orgaandonor registreren.

Volkstuintjes geopend

Voormiddag zijn de gerenoveerde volkstuintjes ingehuldigd