Tongerse leerlingen schitteren in wiskundequiz

Tongerse leerlingen hebben geschitterd in de finale van een landelijke wiskundequiz. 
De finale van de Pangea Wiskundequiz had plaats in de Odisee Hogeschool in Brussel.
Er waren landelijk liefst 8000 deelnemers. Hieruit werden 150 finalisten geselecteerd. Scholengroep De Basiz (GBS De Herik, Henis en GBS De Zevensprong, Piringen) mocht liefst 12 finalisten afvaardigen. Ze keerden huiswaarts met een top 5 plaats!

bijdrage: Werner Jansen

ASAP viert Valentijn

Uitzendbureau ASAP (Kruispoort) viert vandaag Valentijn. Het kantoor is uitzonderlijk open op een zaterdag, uit liefde voor talent. "We proberen goede werkkrachten te vinden en daarvoor moeten we creatief zijn. Met deze actie proberen we mensen te verleiden tot een nieuwe job", vertelde Laura Dewallef.
Het kantoor is nog tot 17u30 open. Er is een aanbod van zowat openstaande 30 vacatures

Discotheek Real moet dicht

Discotheek Real aan de Luikersteenweg moet voorlopig de deuren sluiten. Aanleiding is een rapport waaruit blijkt dat de disco niet in orde blijkt te zijn.
De gebreken werden vastgesteld door een interdisciplinair controleteam dat bestond naast gemeentelijke diensten (milieu, veiligheid en preventie), uit controleurs van de FOD Volksgezondheid, Toezicht Sociale Wetten, RVA, RIZIV, RSVZ, BTW-controle, brandweer, en de economische inspectie. Ploegen van de lokale politie Tongeren begeleidden de controle. 

De Real mag pas terug openen na een aantal verbouwingen en aanpassingen

Inhaalronde ophaling papier

Inhaalronde ophaling papier en karton woensdagronde

Het papier en karton van de woensdagronde werd niet opgehaald omwille van de nationale staking op woensdag 13 februari. Er is een inhaalronde voorzien op zaterdag 16 februari.

Jean wint 'Valentijnsbudget'

Jean Doucet (61) uit Tongeren is de tweede weekwinnaar van het 'Valentijnsbudget', dankzij de Ambi.pas. Het levert hem 5000 punten of 500 euro op. De overhandiging vond voor de derde keer plaats bij restaurant 'Cheers' (Luikerstraat).

Elke wint gedichtenwedstrijd bib

Elke Bruninx (17) is de winnares van de gedichtenwedstrijd die de bib organiseerde n.a.v. de Poëzieweek. Het thema was 'Vrijheid'.
Er waren slechts 3 inzendingen. De deelnemers moesten proberen zoveel mogelijk likes te verzamelen via Facebook. Het gedicht van Elke was goed voor 100 likes.
Het levert haar een kadobon t.w.v. 25 euro op bij Standaard Boekhandel.

Stakingspiketten

Vandaag ligt het land plat door een algemene staking.
In Tongeren werd vanochtend het industrieterrein Tongeren-Oost afgesloten.
Ook de stelplaats van De Lijn is afgesloten

Tongenaar met drugs onderschept in Hoeselt

Gisterenavond heeft een interventieploeg van de lokale politie Bilzen-Hoeselt-Riemst om 20u00 op de Bilzersteenweg in Hoeselt een voertuig uit Tongeren onderschept.  

Het betrokken voertuig had de aandacht getrokken door een beschadigde kentekenplaat achteraan op het voertuig.

De afgenomen alcoholtest was negatief en alle boorddocumenten waren in orde.

Omdat de gestandaardiseerde checklist positief was, werd een speekseltest opgelegd. De test wees op recent gebruik van cannabis.

Het rijbewijs van de 30-jarige bestuurder werd onmiddellijk voor 15 dagen ingetrokken.

Bij een fouille van de bestuurder werd deze in het bezit gevonden van 1.8 gram marihuana en 1 joint.

De gevonden drugs werden in beslag genomen.

Voor de beschadigde kentekenplaat werd een proces-verbaal van waarschuwing opgesteld.

Op het commissariaat van Bilzen werden vingerafdrukken en foto’s genomen en werd een bloedproef uitgevoerd.

De bestuurder zal zich later moeten verantwoorden voor de politierechter.

VIef proeft jenever

Vief organiseerde vandaag een voordracht over Jenever. Die werd gegeven door de directeur van het Jenevermuseum van Hasselt en een team vrijwilligers.
"Het ging over het ontstaan en het stoken van Hasseltse jenever.
En natuurlijk moest er ook geproefd worden. Het was een zeer gezellige namiddag".
 
bijdrage: Ludo Jacobs 

Hiphopfestival krijgt vervolg

Vlaams Cultuurminister Sven Gatz trekt opnieuw 200.000 euro subsidies uit voor het hiphopfestival in de Ambiorixkazerne. 
Burgemeester Dewael is content: "Dankzij een sterk dossier volgde een zeer positieve evaluatie en krijgt de stad hetzelfde subsidiebedrag als vorig jaar. We zijn aan 't onderhandelen om met dezelfde partners in zee te gaan voor de 2de editie van Hip Hub Hooray"!

Twee treurwilgen eilandje gekapt

Vandaag werden de twee treurwilgen op het eilandje in de grote vijver van De Motten gekapt. De kaprijpe bomen worden later vervangen door een beeldbepalende solitaire hoogstamboom (Salix Sepulcralis ‘Chrysocoma).

Guy Schiepers, schepen van Openbare Werken: “De beide treurwilgen waren in de kroon beschadigd doordat meerdere gesteltakken waren afgebroken. Een gesteltak is een hoofdtak, die wordt gevormd op de plaats waar de stam van de boom gaat vertakken. Doordat deze takken ontbreken, verliezen de bomen niet alleen esthetische waarde maar ook een groot deel van hun functionele waarde. Bovendien is er te weinig ruimte voor de wortels waardoor de bomen veel stabiliteit verloren hebben doorheen de jaren. Nu de herinrichting van De Motten in volle uitvoering is, werd er beslist om de treurwilgen nu te kappen.”

Op een later tijdstip zal het eiland opnieuw beplant worden. “Midden op het eiland komt er  een beeldbepalende solitaire hoogstam treurwilg (Salix Sepulcralis ‘Chrysocoma) die perfect gedijt in waterrijk gebied. De wortels kunnen dan ondergronds evenwichtig groeien.