Tongeren vandaag

Nieuws

BBQ Vriend en Taal

Deze namiddag werden de cursisten van 'Vriend en Taal' getrakteerd op een barbecue aan de leslokalen in de Radiostraat. 
"Hier gaan we elke donderdag, het hele jaar door, aan de slag met vrijwilligers om vluchtelingen Nederlandse taal bij te brengen", vertelde verantwoordelijke Jean-Paul Decocq."Hier wordt geen les gegeven. De 35 cursisten worden ingedeeld in groepjes van 3 à 4 personen. Personen die eenzelfde taal spreken, mogen niet in dezelfde groep zitten.  De deelnemers zijn afkomstig uit o.a. Turkije, Afghanistan, Oekraïne, Irak,...  Via een WhatsApp-groep moeten ze zich elke woensdag aanmelden. Zij die werken, kunnen op zondagavond langskomen van 19u tot 21u.  Tijdens de pauze voorzien we koffie en een koekje. In mei organiseren we een barbecue, in augustus is er een feest en verder ook een Sinterklaasfeest en een Nieuwjaarsreceptie. 

Vijfdejaars De Herik aan de slag bij Albert Heijn

Deze voormiddag  hebben de vijfdejaars van GBS De Herik de handen uit de mouwen gestoken in de supermarkt Albert Heijn (T-Forum). 
Ze waren niet alleen want 3.000 deelnemers in de 77 winkels in Vlaanderen namen deel aan de de 10e editie.van de Vlajo talentendag. Ze draaiden een halve dag mee als 'échte medewerkers'. Die ervaring past binnen een traject om hun talenten te ontdekken - en om zo een juistere studiekeuze te maken naar het middelbaar toe. Tijdens de praktische stage ontdekken ze hun ondernemende talenten in een niet-schoolse omgeving en proeven van wat ‘leren op de werkvloer’ precies inhoudt. De klemtoon ligt op het ontdekken van ondernemende vaardigheden en het maken van sterke positieve keuzes.

Iedereen stak enthousiast de handen uit de mouwen. Samen met de medewerkers van de winkel voerden de kinderen allerlei jobs uit. Al doende maakten ze kennis met de inhoud van de job en de bijbehorende kwaliteiten/talenten die ze daarvoor nodig hebben. Ze kregen ook een blik achter de schermen van de supermarkt.

"De 26 leerlingen ervaren zo wat deze job inhoudt en hoe de organisatie in de winkel werkt", wist de begeleidende klasjuf. De leerlingen mochten een afdeling kiezen in de winkel.

Sam en Jasper kozen voor de afdeling brood en gebak: "Het ruikt hier altijd lekker en we hebben mogen proeven", glunderde Jasper.. 

Openluchtviering aan de grot in Nerem.

Zondag, was er een openluchtviering aan de Lourdesgrot in Nerem t.g.v. de afsluiting van de meimaand. 

"Zondag kwamen zowat mensen naar de grot in Nerem voor de zondagsviering als afsluiting van de meimaand. Vrijwilligers hadden de omgeving in orde gemaakt. Zelfs de banken werden afgeschuurd en opnieuw geverfd. Ook aan geluidsversterking en micro’s was gedacht en een orgel stond klaar voor het koor. Extra-stoelen waren bijgehaald zodat iedereen gemakkelijk kon zitten.

Het werd een mooie viering met Marialiederen en mooie teksten tussen het geluid van vogels en de wind die door de bladeren waaide. En wonder boven wonder: het regende niet. 
Zo is een traditie van vroeger terug leven in geblazen in Nerem: de laatste zondag van de meimaand een zondagsmis aan de Lourdesgrot, midden de natuur".

bijdrage: Riet Van Cleuvenbergen en Josiane Houben

De Fietsbarometer

Samen met de andere Vlaamse provincies zet het Limburgse provinciebestuur al enkele jaren sterk in op de verzameling, visualisatie en analyse van fietsdata. Om alle bestaande en toekomstige initiatieven via een centrale plaats tot bij het publiek te brengen, lanceren de vijf Vlaamse provincies nu de “Fietsbarometer”.

Op www.fietsbarometer.be worden alle fietsdata verzameld: zowel interprovinciale als provinciale projecten, maar ook die van het Vlaamse Gewest en Europa. De gebruiksvriendelijke website is opgebouwd rond vier thema’s: fietsinfrastructuur, fietstellingen, fietsveiligheid en gebruikersonderzoek. Per thema vind je een overzicht van alle projecten en kun je meteen doorklikken naar de website van het project.

Fietsflow

Binnen de overkoepelende website “Fietsbarometer” vind je ook het nieuwe dashboard “Fietsflow” waar alle permanente fietstelpunten op één kaart gevisualiseerd worden. Momenteel zijn de tellers van de provincies, Agentschap Wegen en Verkeer en andere overheidsinstanties al te raadplegen op Fietsflow. In de toekomst wordt deze lijst verder uitgebreid. Hiervoor nemen de provincies de regierol op.

“Sinds begin 2021 zijn de eerste vaste provinciale fietstelzuilen met display operationeel langs onze fietssnelwegen. Doorheen dat jaar installeerden we er negen verspreid doorheen Limburg. Daar kwamen er inmiddels nog tien bij, wat maakt dat we momenteel maar liefst 19[1] provinciale fietstelzuilen hebben”, vertelt gedeputeerde van Mobiliteit, Bert Lambrechts. “Daar komen er in 2024 nog twee bij! We blijven inzetten op fietsdata, omdat een degelijk fietsbeleid immers vertrekt vanuit objectieve gebruikersgegevens. Tegelijkertijd willen we met de fietstelpalen ook het gebruik van de fiets stimuleren. Elke fietser telt mee. Dankzij de fietstelpalen is dat ook letterlijk te zien, want bij elke fietser gaat de teller omhoog. De tellers tonen het dagtotaal en jaartotaal. Dat werkt sensibiliserend.”

Het fietsgebruik in Vlaanderen zit in de lift. Door het verzamelen en delen van fietsgegevens via Fietsbarometer en Fietsflow krijgen alle overheden en burgers meer inzicht in onder meer fietsinfrastructuur, fietsgebruik en verkeersveiligheid. Het verzamelen en ontsluiten van fietsdata voor een breder publiek is dan ook essentieel voor een fietsvriendelijkere toekomst.

Interesse in de fietsdata in jouw buurt?
Neem een kijkje op www.fietsbarometer.be en www.fietsbarometer.be/fietsflow.

Minister op bezoek

Paul Van Tigchelt, minister van Justitie en burgemeester Patrick Dewael hielden vanochtend in het stadhuis een werkvergadering over de nieuwe wet bestuurlijke handhaving. Beide heren hadden letterlijk de mouwen opgestroopt voor het overleg. 
"Paul is mijn woordvoerder geweest toen ik minister van Binnenlandse Zaken was. Hij is ook een politie expert. Burgemeesters kunnen ook een belangrijke rol spelen in de bestuurlijke aanpak van de criminaliteit. De georganiseerde misdaad komt aan de oppervlakte via schimmige ondernemingen zoals kappers, pizzazaken, handcarwashes en nachtwinkels.   Die worden geopend als dekmantel of als witwasvehikel. Ze zijn schadelijk voor het economisch- en maatschappelijk weefsel van een stad. Daarom is er een geode samenwerking nodig tussen de verschillende administraties zoals, dienst Vreemdelingenzaken, de Sociale Inspectie,... In Tongeren hebben we al een Flexactie ondernomen i.sm. ARIEC

 bij een handcarwash. Een bestuurlijke - en gemeentelijke aanpak is een en-en -actie. .Die wisselwerking willen we optimaliseren"., vertelde de burgemeester. 

De minister wilde weten of de bloemstukken in de trouwzaal echte bloemen zijn.  "Antwerpen en Limburg zijn koploper in de bestuurlijke handhaving. We hebben vandaag overleg gepleegd met de burgemeester, het Parket, ARIEC, de korpschef, ... want de georganiseerde misdaad neemt meer en meer plaats in. Dit is een gevaar voor een democratische rechtstaat. Ze bedreigen de legale economie en ze beschikken over bodemloze putten geld. Vandaag zitten er 12.000 gedetineerden opgesloten, waarvan 4.800 voor drugsmisdrijven..
Er zijn 2 uitdagingen:
- een internationale samenwerking
- een betere lokale werking: meer samenwerking tussen gerecht en lokale besturen en meer acties  
Er zijn 2 pijnpunten of verbeterpunten:
- de samenwerking met de Vlaamse inspectiediensten
- de uitwisseling van informatie internationaal

De burgemeester vertelde dat er nog korter op de bal zal gespeeld worden: "Wat en wie vraagt een vergunning aan? We gaan de vergunningen aan bepaalde voorwaarden koppelen met een periodieke opvolging. De lijst is al vastgelegd. Het KB is op 15 mei goedgekeurd".
De minister voegde toe: "Het aantal politieagenten si voldoende, maar ze moeten goed en efficiënt ingezet worden. Artificiële intelligentie moeten we omarmen. Waarom geen digitaal politiekantoor voorzien? Blauw moet meer op straat! De minister is voorstander van het aantal  politiezones in te beperken: 15 in Vlaanderen, 15 in Wallonië en 1 voor heel Brussel. 

De burgemeester ziet dat zitten: "We werken vandaag al samen met de politiezone Sint-Trudien-Nieuwerkerken- Gingelom". 

Pentagoon toont talent

Deze week tonen leerlingen en leerkrachten van de Pentagoon Academies hun talenten aan de buitenwereld.

 Deze namiddag (14u tot 18u) kan je in de Kloostergang genieten van de leerlingen 'Klassieke muziek', zowel piano als viool


Donderdagavond (19u tot 21u) staat er in de Kloostergang een lerarenconcert Klassieke muziek op het programma samen met leerlingen van het Conservatorium van Maastricht

Vrijdagavond (17u tot 20u) is er ook nog een optreden met klassieke muziek in de Kloostergang

Tongerse begraafplaatsen online

Het kerkhof tussen de Bilzersteenweg en de Driekruisenstraat werd meer dan tweehonderd jaar geleden aangelegd. Toenmalige autoriteiten beslisten dat begravingen niet langer rond kerken mochten plaatsvinden, maar enkel buiten de stadsmuren. Gedurende die periode van twee eeuwen groeide het kerkhof gestaag en onderging het verschillende transformaties, waarbij duizenden Tongenaren er hun laatste rustplaats vonden.

Burgemeester Patrick Dewael merkt op: "Na de opening van een nieuw stedelijk kerkhof in Berg in 1994, raakte de oude begraafplaats geleidelijk in vergetelheid. Desondanks vinden er nog steeds begrafenissen en bijzettingen plaats. Bovendien zijn er enkele bijzondere graflocaties, zoals die voor kinderen en oud-strijders. Echter, omdat het merendeel van de begravingen hier dateert van vóór de jaren 1840 en omdat destijds niet altijd alle namen volledig werden geregistreerd, is het vaak moeilijk om specifieke graven te identificeren."

Gerard Stassen, schepen van Erfgoed, voegt toe: "Het Geschiedkundig Genootschap begon eind jaren 1990 met een inventarisatie, die in 2004 werd aangevuld en gepubliceerd door het stadsarchief. Hierin werden graven van vóór 1945 beschreven. Enkele jaren geleden heeft een vrijwilliger van het Stadsarchief, Erik Vranken, de graven opnieuw gefotografeerd, waarbij speciale aandacht werd besteed aan de inscripties en afbeeldingen op de grafstenen. Erik heeft tevens het grondplan digitaal gereproduceerd, waardoor de foto's en gegevens konden worden gekoppeld met behulp van medewerkers van het Stadsarchief, GIS en Burgerzaken."

Deze gegevens zijn nu online beschikbaar via www.gis3700.be/begraafplaatsenTongerenCentrum en kunnen ook ter plaatse worden geraadpleegd door het scannen van een QR-code. Men kan informatie opzoeken per graf, maar ook gericht zoeken naar families of specifieke personen. De website biedt ook de mogelijkheid om aanvullende informatie te verstrekken of opmerkingen te plaatsen.

Inmiddels zijn ook de kerkhoven van Lauw, Nerem, Piringen, 's-Herenelderen en Vreren op dezelfde manier gefotografeerd en in kaart gebracht, en zullen ook zij in de toekomst beschikbaar worden gesteld.

Gemeenteraad mei '24

De gemeenteraad van vanavond is vlot verlopen. De 19 punten werden in een goed half uur afgehandeld. Bij één agendapunt was er 1 tegenstem vanuit de meerderheid. 
Door de afwezigheid van raadslid Ruben Stassen werden zijn toegevoegd punt en zijn mondelinge vragen uitgesteld naar de volgende zitting. 
Hierdoor moesten de raadsleden een tijd wachten (tot 22u) want dan volgde er nog een vergadering van NV Plinius 

d'aa Piepele treden naar buiten

d' aa Piepele is een vereniging die het 'Teungers' wil in stand houden voor de volgende generaties. Ze vergaderen elke maandag in DC De Piepel. 
Nu willen ze naar buiten treden met een posteractie i.s.m. MoMeNT en DC De Piepel/: ze hebben 15 posters laten drukken met telkens een andere Tongerse uitdrukking.
"Het is onze bedoeling van dit jaarlijks te herhalen met nieuwe uitdrukkingen", wist Willy Stulens.  

.'Zóo zèggë vè dat':

- hêe hèt pain ô'n zain goe'sténg
- òs Jeankë és zainën hond kwait
- hê hèt mïch dë hélën ätërnóén gëfàrrëdzjíét
- wê ièzël gëbuòrën és, mó't ièzël stêrvë
- ën zïkdë kúmp të pièd én gèit të vóét

Zaterdag om 15 u worden de posters in avant-première voorgesteld in DC De Piepel. 
Zondagnamiddag trekken ze op pad in het centrum om de posters te verspreiden, in gezelschap van Ambiorix. Ze zullen een T-shirt dragen met daarop een Tongerse uitdrukking.. Iedereen die het Teungers een warm hart toedraagt, kan gratis een poster afhalen bij Radio Dean (Maastrichterstraat 5). 

MoMeNT heeft i.s.m. d' aa Piepele, 8 verschillende bierviltjes laten drukken met Tongerse uitdrukkingen die gelinkt zijn aan het thema 'TIJD'. 

Geert Baar heeft het vierde leerjaar van BS Sint-Lutgart Teungerse woordjes laten inspreken. Die zullen binnenkort te horen zijn op 'Radio Dean'. 

Oefenen met stemcomputer

Zondag 9 juni zijn het federale, regionale en Europese verkiezingen. Vergeet niet dat er opkomstplicht geldt voor deze verkiezingen!

In Tongeren stemmen we elektronisch. Wil je nog oefenen met de stemcomputers? Dat kan nog tot eind deze week op de volgende locaties:

Bibliotheek, Dijk 111:
Maandag, woensdag, donderdag en vrijdag: 10 - 12 uur en 14 - 18 uur
Dinsdag: 14 - 18 uur
Zaterdag: 10 - 16 uur

De Piepel, Dijk 118:
Donderdag: 9 - 12 uur en 13 - 17 uur
Vrijdag: 10 - 12 uur

Lees meer over de verkiezingen


Zoeken
Sponsors
Het weer
Reclame
AmbiPas
Google