Tongeren vandaag

Nieuws

Ambiorix promoot 't Teungers

Deze namiddag trok Ambiorix op pad met d'aa Piepele om het Teungers te promoten

Ze verzamelden in de shop van Radio Dean (Maastrichterstaat). Na een toneeltje met Ambiola en een zangstonde met Teungerse liedjes was het tijd om posters met Tongerse gezegden uit te delen

Renaat Roekaers, coördinator MoMeNT kwam langs om hen te feliciteren: "We zijn blij dat we via MoMeNT mee kunnen helpen om het Teungers uit te dragen via bierviltjes met Tongerse uitdrukkingen. 

Bufkes Pruuve '24

Vandaag presenteren de Ridders van Morepoit tot Bukeberg weer Bufkes Pruuve op het Stadhuisplein. 
Degusteren kan bij deze 7 lokale standhouders: 

Carpe Diem heeft zijn twee gerechtjes in 't Teungers op de menukaart gezet

Sterrestaurant De Mijlpaal serveert 2 gerechtjes

Patisserie Blanckaert: serveert 8 verschillende dessertjes

BOEF serveert 3 gerechtjes

De Boulevaer serveert 2 gerechtjes

Restaurant Stas-Dejong serveert 2 gerechtjes met mosselen

 Es/co Bar & Grill serveert 2 gerechtjes

"We mogen niet langer met wegwerp bestek en bordjes weken. Dus hebben we porseleinen borden en kommetjes en metalen bestek moeten huren. En dat moet ook allemaal afgewassen worden. Dat betekent een meerkost van een paar duizend euro. Daarom rekenen we elke bezoeker een eenmalig bedrag van 2,5 euro aan.", vertelde commandeur Frank Grotars. Het evenement is 's middags langzaam op gang gekomen. Vanaf 15u liep het paviljoen goed vol. 

100 jaar Ferm Sluizen

Vandaag wordt het eeuwfeest van Ferm Sluizen gevierd.
Voormiddag was er een dankviering in de kerk en werd de nieuwe vlag gewijd door diaken Kris Buckinx
Aansluitend was er een academische zitting in het buurthuis

Voorzitter Hubertine Grommen zorgde voor de verwelkoming: "100 jaar, dat zijn 10 decennia met inspirerende vrouwen. De Boerinnenbond van Sluizen is in 1924 opgericht. Later werd dat de KVLV, dan Vrouwen met Vaart en 4 jaar geleden Ferm, jong, creatief en inspirerend! Vandaag leven we in een maatschappij met verzuring en eenzaamheid. Een positief netwerk kan het verschil maken met minder zorgen en meer plezier. Ferm Sluizen telt 67 leden, ze vormen samen één geheel van samenhorigheid en plezier in het leven. Samen kan je alles aan is ons motto. 


Namiddag kan je in de feesttent terecht voor kinderanimatie en optredens van accordeonist Gino en DJ Yves

De bestuursleden werden beloond met een doos 'Ingewikkelde aardbeien'

Marijke Vanvickenroye verkoopt in het fruitmachientje in Mal ingewikkelde aardbeien: ze worden gedompeld in zwarte, bruine of witte chocolade

Sacramentsprocessie '24

Vandaag, Sacramentszondag, trekt de sacramentsprocessie opnieuw door de straten van de binnenstad. Ze zijn op het Vrijthof vertrokken na de eucharistieviering van 09u30. 
Het feest van het Heilig Sacrament wordt gevierd op een donderdag, 10 dagen na Pinksteren. Daarom wordt Sacramentsdag ook wel een “tweede Witte Donderdag” genoemd. Tegenwoordig wordt dit hoogfeest meestal op de zondag daarna, Sacramentszondag, gevierd.

In een Kroningsjaar is er geen sacramentsprocessie.

Huwelijksjubilarissen van juni '24

Deze namiddag werden de huwelijksjubilarissen door het schepencollege ontvangen in de foyer van cc De Velinx

Briljant (65 jaar)
Emmanuel Rector uit Lovenjoel en Elza Scheys uit Lubbeek

Diamant (60 jaar)
- Lucien Stas uit Kortessem en Madeleine Vanspauwen uit Romershoven
- Jef uit Tongeren en Fine uit Koninksem
- Emiel Louwet uit Overrepen en Annie Dermont uit Piringen
- Gilbert Milisen uit Vechmaal en Mia Claesen uit Lauw

Goud (50 jaar)
- Willy Vandermeer uit Tongeren en Carine Fransen uit Tongeren
- Guido Verschueren uit Tongeren en Mireille Houbrechts uit Tongeren
- Dominic Pagone uit Italië en Sonja Govaerts uit Piringen
- Jean Welsch uit Sluizen en Arlette Werck uit Sluizen
- Hendrik Wellens uit Tongeren en Magdalena van den Boogaard uit Heerlen

Pentagoonleerlingen tonen hun talent

Vandaag mochten de leerlingen van de Pentagoon Academie hun talent tonen;

foto: Werner Jansen
In de voormiddag kregen de afdelingen Klassiek en Akoestisch de kans in de Kloostergang.

De afdeling Beeld pakte uit met een expo in de Kloostertuin (foto: V.N.)

Namiddag was het aan de beurt van de afdelingen jazz-pop-rock. Zij kregen een podium op het Vrijthof. 
De uitbater van café Gerechtshof zorgde voor een barbecue met hamburgers en kipbrochetten. 

"De leerlingen mogen vandaag hun talent tonen. Dit is hun eindexamen. Het hoofddoel is samenspelen. Om de druk te verlagen, werden ze vooraf al beoordeeld. Elke groep krijgt een halfuur", wist directeur Jan Nihoul

Kwaliteitscharter voor antiekmarkt

Namiddag werd het kwaliteitscharter voor de antiek- en brocantemarkt ondertekend. Dat werd opgesteld door de stad i.s.m. de stuurgroep van standhouders. 

Om de antiekmarkt een boost te geven heeft de stad samen met de stuurgroep (12 ambassadeurs) een actieplan uitgewerkt. Eén daarvan is een kwaliteitscharter dat de inzet van de standhouders voor kwaliteit en professionaliteit benadrukt : “Dit is engagement dat er gekomen is door en voor de standhouders”, legt economieschepen Krijn Henrotte (Tongeren.nu) uit. “Ze leggen zichzelf een achttal verplichtingen op:

Zo mogen er enkel authentieke spullen aangeboden worden, geen nieuwe of namaak. Daarnaast moet er een eerlijke prijs worden gevraagd en staan klantgerichtheid en ethisch gedrag voorop”

.Een ander actiepunt is ‘Wayfinding’: Een ingreep om het parcours van de antiekmarkt te herkennen op dagen dat er geen antiekmarkt is. Hiervoor werden dertig vlaggen opgehangen op het wandelpad van de Leopoldwal. “Voorwerpen op de antiekmarkt werden gefotografeerd en vervolgens werd er artificiële intelligentie op losgelaten”, verduidelijkt de schepen. Daarnaast heeft de antiekmarkt nu ook een eigen logo: een omgekeerde ‘A’.

“De metalen fietsbeugels werden gepimpt met het logo en een foto van antieke schilderijkaders.
In een volgende fase gaan we ook de elektriciteitsmasten op het parcours een kleedje geven. Later volgen er infozuilen, al dan niet digitaal en voorzien met een QR-code. We willen de zone van de antiekmarkt aanduiden, maar niet op een schreeuwerige manier”, aldus de schepen.

Er is animatie voorzien

Zondag trekt deze Nederlander over het parcours

70 jaar Sint-Lutgartkoor

Het Koninklijk Jeugd- en Kinderkoor Sint-Lutgart vierde vandaag zijn 70e verjaardag.

Dat ging gepaard met een expo in de school en twee optredens in de kerk.
Het koor werd in 1953 opgericht door wijlen schoolhoofd Chretien Lambrechts uit Wintershoven. Het begon als knapenkoor dat na enkele jaren werd uitgebreid met meisjes. Begin jaren '90 nam meester Geert Baar de fakkel over: "Vandaag telt het koor 26 leden uit het tweede t.e.m. het zesde leerjaar van BS Sint-Lutgart. Vroeger werd er elke schooldag geoefend om op zondag de mis op te luisteren. Nu repeteren we tweemaal in de week tijdens de middagspeeltijd. We verzorgen om de twee jaar de schoolmusical in cc De Velinx en net Kerstmis treden we op in de basiliek. Een uniform voor de koorleden hebben we afgeschaft", vertelde meester Geert die volgend jaar met pensioen gaat. Dan moet het koor op zoek naar een nieuwe dirigent. Liefst ook nu weer iemand die met de school verbonden is. 

Opendeurdag politie

De lokale politie Tongeren/Herstappe hield vandaag een opendeur op de site achter de Ambiorixkazerne. Ondanks het druilerige herfstweer konden ze rekenen op een massale publieke opkomst. 

Uitleen veegborstel voor land- en tuinbouwers

De land- en tuinbouwraad lanceert een handige service voor de land- en tuinbouwgemeenschap in de regio. Met als doel het bijdragen aan de veiligheid van weggebruikers en het bevorderen van een schonere omgeving, kunnen land- en tuinbouwers nu een veegborstel lenen.

"De veegborstel, beschikbaar gesteld door de land- en tuinbouwraad, is een mooie aanvulling voor land- en tuinbouwers die geconfronteerd worden met vervuilde wegen als gevolg van hun werkzaamheden. Het uitlenen van de veegborstel stelt hen in staat om actief deel te nemen aan het onderhoud van de wegen," verklaart Krijn Henrotte, schepen van Landbouw. "De stad geeft aan elke adviesraad een jaarlijkse subsidie van 3.000 euro. Dat bedrag moet gespendeerd worden aan iets voor de samenleving".  

Belangrijke details

Wie kan lenen?
De veegborstel is beschikbaar voor land- en tuinbouwers die actief zijn op het grondgebied van Tongeren.

Hoe lang?
De veegborstel kan voor maximaal één dag per uitleenbeurt worden geleend.

Aanvragen
Om een afspraak te maken voor het lenen van de veegborstel, kunnen geïnteresseerden contact opnemen met Sebastién Loverix op 0475 37 79 92. Aanvragen worden behandeld op volgorde van ontvangst.

Afhaling en terugbrengen
De veegborstel kan worden afgehaald en teruggebracht naar Loverix, gevestigd aan Wilstraat 37 in Rutten, tussen 7.30 en 19 uur.

Kosten
De vergoeding voor het lenen van de veegborstel bedraagt 10 euro per halve dag, te betalen vóór de ontlening via Payconiq of overschrijving.

Verantwoordelijkheden
Het is van cruciaal belang dat bij gebruik van de veegborstel alle instructies strikt worden opgevolgd. Beschadiging, diefstal of verlies zijn de verantwoordelijkheid van de ontlener.

Reglement
Voor meer gedetailleerde informatie surf je naar www.tongeren.be/...

3Deze machine werd lokaal aangekocht bij Vanhove en kost 10.000 euro. We hopen dat deze service jullie werk vergemakkelijkt," aldus Georges Noelmans, (land- en tuinbouwraad). Voor verdere vragen staat het team graag ter beschikking.

Zoeken
Sponsors
Het weer
Reclame
AmbiPas
Google