Tongeren vandaag

Nieuws

12 ziekenhuizen promoten stoppen met roken

12 Vlaamse ziekenhuizen starten een proefproject rond rookstopbegeleiding. Hierbij ook az Vesalius. Er wordt samengewerkt met het Vlaams Instituut Gezond Leven en de Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding.

De ziekenhuizen willen zowel patiënten, bezoekers als personeel aansporen te stoppen met roken.
Dat zal gebeuren door hen aan te spreken.
Bij Vesalius gaat men het rokershok aan de hoofdingang aanpakken.

az Vesalius, met campussen in Tongeren en Bilzen, is één van de 12 Vlaamse ziekenhuizen dat deelneemt aan het pilootproject Rookvrije Ziekenhuizen van het Vlaams instituut Gezond Leven en de Vlaamse vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding.

Nog meer dan nu het geval is wil het ziekenhuis patiënten overtuigen om te stoppen met roken. Niet met enkele losse acties maar met een doordachte structurele aanpak. Ook patiënten die niet zijn opgenomen, worden aangemoedigd om te stoppen.

Zien roken doet roken, daarom wordt de rokersruimte, buiten aan de ingang van het ziekenhuis, verplaatst naar een minder zichtbare plek. Patiënten die roken zullen er door arts systematisch op attent gemaakt worden dat roken ongezond is.

“We willen dat op een positieve manier doen,” zegt psychologe en tabakologe Inge Goffart. “Het is de bedoeling dat artsen aan hun patiënten vragen ‘Rook je? Heb je er over nagedacht om te stoppen? Wij kunnen je daarbij helpen.’ De arts kan dan doorverwijzen naar rookstopbegeleiding en eventueel ook medicatie voorschrijven, zoals nicotinepleisters.”

Herhaling werkt

“Door mensen regelmatig attent te maken op de gevolgen van roken kan je hen overtuigen om te proberen om te stoppen met roken. We weten dat mensen vaak meerdere pogingen nodig hebben voor ze echt kunnen stoppen, dat is heel normaal,” zegt Inge Goffart.

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame