Tongeren vandaag

Nieuws

140 jaar Willemsfonds Tongeren

Deze namiddag wordt 140 jaar Willemsfonds Tongeren gevierd. In het auditorium van het GRM heette
voorzitter Lutgart Voets iedereen welkom. Ze schetste de geschiedenis van het Willemsfonds: "Deze vereniging is in 1851 in Gent ontstaan. De naam komt van Jan-Frans Willems (geboren in 1773 in Boechout). De Tongerse afdeling volgde op 18 juni 1879. De vereniging zette zich in voor de liefde voor de Nederlandse taal- en letterkunde. Ze organiseerde o.a. een filmcyclus, uitstappen en tentoonstellingen. Er werd een gebouw opgetrokken voor een bibliotheek (nu het Ijscasino). Er werden lees- , voordracht- en opstelwedstrijden gehouden. Vandaag telt de vereniging 300 leden en organiseren we uitstappen, lezingen, bezoeken aan concerten, gedichtenwedstrijden en een meerdaagse reis".

Ellen Buntinx, directeur Willemsfonds: "Jullie zijn een voorbeeldafdeling binnen onze organisatie. We zijn trots op de lokale werking. Jullie durven buiten de lijntjes te kleuren met o.a. een poëziewedstrijd rond 'De ziel'. Lutgart is naast voorzitter ook lid van de Raad van Bestuur en Mariette staat in voor de ledenadministratie. Jullie activiteiten zorgen voor samenhorigheid en verbondenheid in Tongeren. Het Willemsfonds telt 90 afdelingen in Vlaanderen en Brussel, samen goed voor 1400 activiteiten met 40.000 deelnemers".

Burgemeester Patrick Dewael mocht als laatste speechen. Hij opende met een uiting van weerzin t.o.v. extremisme: "ik ben een kleinzoon van een gedeporteerde die 75 jaar geleden stierf op een strozak in een concentratiekamp, als slachtoffer van een blind totalitair regime. Hij was actief in het Willemsfonds. De enige les is dat mensen nooit leren uit de geschiedenis. Vandaag is extreem rechts opnieuw in opgang en wordt het gebanaliseerd. Vroeger droegen zij een uniform, vandaag verschijnen ze in strakke maatpakken. Ik huiver van de militaristische opleidingskampen van 'Schild en Vriend' en daarom heb ik donderdag in de Kamer iets in mijn schild gevoerd.
De Tongerse afdeling van het Willemsfonds richt jaarlijks uiteenlopende culturele activiteiten in onder impuls van voorzitter Lutgart Voets. Zij neemt met een tikkeltje minder geen genoegen. Tongeren wil als eerste stad een klimaat creëren waarbij iedereen op voortdurende basis met mekaar in interactie gaat. Zo ontstaat een proces dat leidt tot de voortdurende ontwikkeling van nieuwe ideeën, inzichten, producten en diensten. Wat het Willemsfonds tot op heden heeft gepresteerd, is zonder meer uitstekend".
Hierna trokken de 60 aanwezigen naar de Basiliek waar ze een sessie van 'Orgel 4u' bijwoonden.
Aansluitend volgden een receptie in de Romaanse kloostergang en een feestdiner in de Infirmerie.

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame