Tongeren vandaag

Nieuws

2.500 boerenkrokussen in Vreren

Afgelopen dinsdag werden de eerste van 2.500 boerenkrokussen aangeplant samen met het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren.
Namiddag planten nog enkele leerlingen van GBS Dol-Fijn in Vreren boerenkrokussen.
De aanplant kadert in de uitvoering van het biodiversiteitscharter. 

Patrick Dewael, burgemeester: “In 2014 al ondertekenden we het biodiversiteitscharter samen met Leefmilieu Tongeren, Natuurpunt Tongeren, de Stedelijke Adviesraad voor Leefmilieu, het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren en de Provincie Limburg. Hiermee werd destijds de aftrap gegeven om de biodiversiteit in onze stad te versterken. De afgelopen jaren werd onder andere werk gemaakt van een KLE-inventaris. Op basis daarvan werden gebiedsgericht kleine landschapselementen hersteld. Om kinderen vaker buiten te laten spelen werd er op meerdere plaatsen speelgroen geplant.  De kinderen van het 4de leerjaar van de Tongerse scholen gingen op belevingstocht in de boomgaard, we stelden het geboortebos van Henis open voor het publiek en er werd  een bloemrijk grasland met bijenhotel ingericht in Nerem. ”

Patrick Jans, schepen van Milieu:“De leerlingen van Dolfijn planten vandaag 2.500 krokussen  in het grasperk van de school van Vreren. Tijdens het planten leren ze  meteen ook het nut van solitaire bijen en waarom het net zo belangrijk is dat we onze kwetsbare insecten beschermen. De boerenkrokus bloeit in februari – maart met paarse lage bloemen. Het is een goede nectarplant, die al vroeg bloeit en daarom ook noodzakelijk is om de eerste solitaire bijen en insecten van voedsel te voorzien. Deze knollen kunnen in het gazon geplant worden, dit is een groot voordeel want de grasvlakte kan dan vanaf maart gewoon verder gemaaid worden zoals altijd. De boerenkrokus is een ideale soort om het gazon op te fleuren in het voorjaar.”

“We willen het begrip biodiversiteit inburgeren op school. Hoe kan dit beter dan de leerlingen dit zelf praktisch te laten ervaren? Vandaag planten we 2.500 boerenkrokussen in Vreren. Binnen enkele maanden krijgt dit project een vervolg. We plaatsen dan samen met de leerlingen nog een bijenhotel dat opgevuld wordt met riet, holle stengels en houtblokken met gaatjes. Zo dragen onze leerlingen hun steentje bij aan een betere en duurzame toekomst,” zegt Guy Schiepers, schepen van onderwijs.

 

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame