Tongeren vandaag

Nieuws

30 jaar ADR-Vlaanderen in GRM

ADR-Vlaanderen, de koepel van Roemeniëwerkingen in Vlaanderen, bestaat dit jaar 30 jaar. Om dat te vieren organiseert Actie Dorpen Roemenië-Vlaanderen een tentoonstelling over solidariteit, samenwerking en vriendschap van 1989 tot nu. Deze tentoonstelling in de benedenverdieping van het GRM werd voormiddag feestelijk geopend.


Edouard Fron, voorzitter VATRA-Limburg, zorgde voor de verwelkoming: "Deze expo blijft één week in het GRM. Het toont de geschiedenis van 30 jaar ADR"


Jozef Goebels, voorzitter ADR-Vlaanderen, schetste de geschiedenis: "Alles is begonnen met de revolutie in Roemenië. De beelden van de weeskinderen in de ijzeren bedjes waren de aanzet. Op 28/02/1989 startte Adoptie Dorpen Roemenië (ADR). De eerste jaren werd er humanitaire hulp geboden. Vanaf 1992 werd dat structurele hulp: waterleiding, brandweer,...
De laatste jaren organiseren we inleefreizen, fietsreizen en wandelvakanties om toeristen Roemenië te leren ontdekken. In 2016 werd het project 'Thuiszorg' opgestart. Vandaag zijn er zowat 60 samenwerkingsverbanden en dat na 30 jaar. Sinds kort kan je ook aansluiten bij 'Vrienden van ADR-Vlaanderen'.


Andreea Pastarnac, de nieuwe Roemeense ambassadeur in het Koninkrijk België: "Vandaag gaat alle aandacht naar de val van de Berlijnse muur die 30 jaar geleden werd gesloopt. Dat is de start van de verandering voor Europa. In 1989 was het lastig om binnen te geraken in Roemenië. In die tijd konden we ons leven niet vergelijken met het leven in Europa. Jullie waren een enorme steun. Het is vandaag moeilijk uit te leggen aan de kinderen hoe het leven 30 jaar geleden was, zonder eten en energie".


Philippe Beke, de voormalig ambassadeur sprak over 175 jaar diplomatieke samenwerking tussen België en Roemenië: "Roemenië is lid van de Schengen, maar vandaag is er nog altijd grenscontrole".


Na de speeches was het tijd voor een bezoek aan de tentoonstelling '30 jaar ADR-Vlaanderen'. Die is zowel in 't Nederlands als in 't Roemeens opgesteld. De tentoonstelling brengt informatie, foto’s en verhalen van 1989 tot nu. Toen, vlak na de revolutie, vertrokken er verschillende vrachtwagens met hulpgoederen. Later ging deze humanitaire hulp over naar structurele hulp en werden er projecten opgezet die het land verder hielpen opbouwen.

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame