Tongeren vandaag

Nieuws

40 miljoen euro schade voor Limburgse landbouw in 2019

De uitzonderlijke weersomstandigheden van de afgelopen zomers veroorzaakten heel wat schade aan onze landbouwteelten. De provincie Limburg werd tijdens de zomer van 2019 het zwaarst getroffen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Steven Coenegrachts (Open Vld) opvroeg bij minister van Landbouw Hilde Crevits.

In juni 2020 erkende de Vlaamse Regering de uitzonderlijk warme en droge periode van 15 juni tot 30 september 2019 als landbouwramp. De landbouwers die toen schade leden, konden vervolgens een vergoeding aanvragen en dit voor de 9 erkende teelten die nadeel ondervonden van zonnebrand en/of droogte: appel, kiwibes, rode bes, framboos, peer, wortel, knolselder, ui en boon.

In totaal werden er in Vlaanderen 1.228 aanvragen tijdig ingediend. Alles samengeteld zijn deze goed voor een geschatte schade van ruim 71 miljoen euro. Maar liefst 56% daarvan bevindt zich in Limburg, wat neerkomt op ongeveer 40 miljoen euro aan schade verdeeld over 366 dossiers”, zegt Open Vld-parlementslid Steven Coenegrachts.

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame