Tongeren vandaag

Nieuws

57e Trofee voor Sportverdienste is voor Dieter Kersten

Vanavond werd de 57e Trofee voor Sportverdienste uitgereikt aan loper Dieter Kersten (24) uit Piringen. 

Stefan Rondags (Sportdienst) zorgde voor de verwelkoming namens het comité 'Tongria': "In 1963 werd deze trofee in het leven geroepen om jaarlijks Tongenaren of Tongerse clubs onder de aandacht te brengen omwille van hun speciale sportverdiensten. Sporters, trainers of bestuursleden werden gehuldigd omdat ze van grote waarde zijn geweest voor de Tongerse sport, maar ook nationaal en zelfs internationaal.  Dit jaar is de keuze gevallen op een actieve sportman die zijn carrière gestaag naar een hoger niveau heeft weten te tillen". 

Gust Louwet (voorzitter comité Tongria): Door de coronaepidemie werd in 2020 de trofee niet toegekend. De uitverkorene Dieter werd tot 2018 getraind door Karel Lismont. Ondertussen werkt hij samen met Tim Moriau. Dieter begon zijn sportieve carrière als jeugdvoetballer bij SK Wellen, samen met tweelingbroer Maarten. Daar viel hun geweldig loopvermogen op. Een tante contacteerde Karel Lismont met de vraag of hij de twee neefjes wilde begeleiden. Karel deed hen kiezen tussen voetballen en lopentrainingen. Ze kozen voor het laatste. Maarten moest 4 jaar geleden afhaken omwille van fysieke klachten. Dieter specialiseerde zich in de 3, 5 en 10 km. Daarnaast was hij ook succesvol in het veldloopcircuit. In 2020 won hij de Cross-cup. Dieter houdt van uitdagingen. Een echte marathon stond op zijn verlanglijstje. Die in Bern ging niet door omwille van slecht weer, maar op 18 april behaalde hij in Enschede met 2u10'22'v de limiet voor de Olympische Spelen in Tokyo.  Tussen de 111 starters finishte Dieter als 58e !" 

Sportschepen Patrick Jans mocht Dieter namens het stadsbestuur complimenteren: "Jouw olympische deelname heeft de ganse Tongerse gemeenschap trots gemaakt. De marathon is de hardste en meest onverbiddelijke discipline in de atletieksport. Dat je naast je drukke atletiekleven ook nog's een masterdiploma Handelswetenschappen in de wacht wist te slepen, maakt het nog indrukwekkender. Ik zou al een ticket voor Parijs 2024 durven bestellen. Er zullen zeker nog minuten van je persoonlijk record afvliegen". De schepen feliciteerde ook de ouders en vriendin Karlijn voor hun inspanningen: "Spijtig dat tweelingbroer Maarten door rugklachten de rol heeft moeten lossen. Het zou wat geweest zijn: twee Tongerse broers aan de internationale atletiektop!"

Dieter maakte van zijn speech gebruik om een aantal personen te bedanken: "Vooreerst Karlijn, want zij moet zich enorm schikken. Niet ergens gaan eten of een bezoek aan de kermis. Mijn ouders die me financieel gesteund hebben, mijn schoonouders. Het eten wordt steeds op min afgestemd: geen vettig spul. Broer Maarten en zus Jana, want zij blijven in me geloven. Karel Lismont, want hij heeft me goed begeleid en de basis gelegd. Mijn medische staf met masseur Patrick Castermans, Dr. Krieken en mijn kinesist. Mijn club ADD en mijn eigen loopteam dat tweemaal in de week samen traint, want atletiek is een individuele sport. Tot slot mijn baas boekhouder Luc en mijn sponsor Vandersanden (bakstenen)". Dieter kondigde ook een carrièreswitch aan: "Ik ga een militaire opleiding van drie maanden volgen en daarna ga ik aan de slag in Saffraanberg". 

Zijn sportieve plannen: "Het EK in Munchen (augustus 2022) waar we ook een teamprestatie willen neerzetten met 4 marathonlopers. Veldlopen is mijn grote liefde. Het BK cross winnen , na 2 tweede plaatsen. En dan natuurlijk de Olympische Spelen in Parijs...."

De laureaat kreeg naast de zware trofee ook nog een penning, een cheque (van PN Keukens) en een bon voor een saunabeurt (bij Sané)
Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame