Tongeren vandaag

Nieuws

59 Shop & Go plaatsen in Tongerse stadscentrum

Nieuwe parkeersensoren maken het mogelijk om vanaf midden oktober 30 minuten gratis –zonder ticket – te parkeren op 59 parkeerplaatsen in het centrum van Tongeren. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het aangepaste retributiereglement goed te keuren. Wie winkelt in Tongeren, willen we belonen!

“Om het winkelen in onze stad nog comfortabeler te maken hebben we ervoor gekozen om 59 Shop & Go plaatsen te voorzien in het stadscentrum: op Plein, Grote Markt, Maastrichterstraat en het laatste gedeelte van de Hemelingenstraat. U parkeert er gratis gedurende een half uurtje terwijl u uw boodschappen doet. Op de Shop & Go parkeerplaatsen kan er geparkeerd worden van maandag tot en met zaterdag tussen 9 en 18 uur. Na 18 uur kunnen al deze plaatsen uiteraard ook door de bewoners gebruikt worden. Op de overige betalende parkeerplaatsen in het centrum kan men ook nog steeds gebruikmaken van het gratis half uur. Hiervoor moet men wel een ticket nemen aan de parkeerautomaat en het ticket zichtbaar achter de voorruit plaatsen, of men kan ook een sms sturen of mobiel parkeren” aldus burgemeester wnd, An Christiaens.

Schepen van mobiliteit, Patrick Jans: “Wanneer u uw wagen op een Shop & go parkeerplaats parkeert hoeft u geen ticket te nemen of sms te sturen. De 59 Shop & Go plaatsen zullen aangeduid worden met het parkeerbord ‘P max. 30 min’ en een zwarte sensor in het midden van elk parkeervak. De controle gebeurt aan de hand van sensoren in het wegdek. Ze registreren de aanwezigheid van uw voertuig en versturen automatisch een signaal aan onze parkeerwachters wanneer het half uur verstreken is. Staat u er langer, dan loopt u het risico een retributie te moeten betalen van 25 euro. Doordat niemand langer dan een half uur mag parkeren op deze plaatsen, is er ook meer kans om een vrije parkeerplaats te vinden. Wat uiteraard interessant is voor een snelle boodschap.”

“De parkeersensoren in de grond op de Shop & Go plaatsen werden geïmplementeerd door de cvba S-Lim. Binnen deze vereniging werken gemeenten samen om slimme technologie te implementeren. Een real-time monitoring en analyse van de bezetting van individuele parkeerplaatsen in het stadscentrum met behulp van parkeersensoren biedt tal van voordelen. Zodragen ze bij aan het smart-city verhaal in onze stad. Onze parkeerwachters kunnen efficiënt ingezet worden. Ze vormen een bron van gegevens voor het maken van parkeeranalyses en ze dragen bij tot een hogere rotatie op parkeerplaatsen waardoor men sneller een parkeerplaats zal vinden. Ook voor onze handelaars is het een positief verhaal. Zo zullen de parkeerplaatsen in het centrum beter benut worden en brengen we de burger dichter bij de handelaar wat mogelijk ook extra inkomsten kan opleveren voor de handelaars in onze stad,” zegt schepen van economie en smart-city, Marc Hoogmartens.

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame