Tongeren vandaag

Nieuws

70 jaar Markant

Vanavond werd de 70e verjaardag van Markant Tongeren gevierd in de feestzaal van het stadhuis.

 De muzikale omlijsting werd verzorgd door 'Floris and the Flames' uit Pelt. Deze 4-koppige band treedt op zonder zanger, maar dat wordt gecompenseerd door Floris Willem met zijn viool.

Gastvrouw Fabienne Van Heers mocht de viering leiden en de sprekers aankondigen

Fabienne Timmermans is al sinds 2011 voorzitter: "Mijn voorgangster is een straffe madam, dus had ik grote schoenen te vullen. Toen CMBV werd opgericht in 1954 moesten vrouwen nog aan de zijlijn staan. We moeten de erfenis van 70 jaar koesteren. We moeten ons opladen voor de toekomst. In 2001 zijn we Markant geworden. en luidt het engagement: ontdek - beleef -  geniet. We kunnen ons afvragen of een vrouwenvereniging  vandaag nog nodig is? Vrouwen en mannen zijn tegenwoordig nog altijd niet gelijk. Vrouwen verdienen minder en ze hebben het nog altijd moeilijk om door te stoten naar de top. En een vrouw met krachtig leiderschap is een bitch!"

Josette mocht de ontstaansgeschiedenis verder schetsen: "In 1954 is onze vereniging ontstaan naar het voorbeeld van die in Sint-Truiden. In 1956 telde de club al meer dan 150 leden. In die tijd moesten vrouwen dienen en zich opofferen. In 1963 was er een feestelijke Nieuwjaarsreceptie in de bovenzaal van het parochiaal centrum tegenover de basiliek. Er waren enkel flesjes cola en Spa met een rietje. Intussen trekken we naar aparte locaties. Het aantal uitstappen is afgenomen en de reizen zijn beperkt tot één per jaar". 

Carine: "Markant is een moment van ontspanning, het voelt als thuiskomen. We genieten van de wandelingen, lezingen, muzikale avonden, kooklessen, leesclub en samen reizen, een waaier aan activiteiten"

. An: "Laten we onze verschillen omarmen. We moeten onze netwerken verjongen. Vers bloed brengt nieuwe ideeën en energie. Wanneeer doen we wat we doen? Waarom zijn we hier? Markant is zinvol, zeker naar de toekomst toe". 

Burgemeester Patrick Dewael mocht afsluiten: "Ik ben nog nooit zo zenuwachtig geweest met een zaal homogeen dames. We schelen niet veel inleeftijd. Ik ben van 1955. 1954 was een bijzonder jaar: de UEFA werd opgericht; de eerste atoomduikboot werd te water gelaten en het Krim werd cadeau gedaan aan Oekraïne. Samenwerking heeft tot tientallen projecten geleid. Wij delen een passie voor culturele beleving. Ik spiegel ons aan Avignon, daar hebben ze elk jaar een cultuurfestival dat veel volk lokt. Cultuur is belangrijk voor een stad. In 2023 kwamen 86.000 mensen naar het GRM. Die blijven hier hangen en die consumeren hier. Als ik in het weekend door de stad wandel, wordt ik herkend door toeristen die me vertellen hoe mooi ze Tongeren vinden. Een kritische noot hoor ik van de Tongenaren. In een stad is er altijd nog werk. De stationsbuurt krijgt eindelijk een renouveau. Het duurt soms lang en ik ben ongeduldig". 

Deze vier Markante dames staan samen garant voor 49 jaar voorzitterschap! Betsy, Fabienne, Odette en Finneke

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame