Tongeren vandaag

Nieuws

Acties Rikolto

Tijdens dit weekend van 11, 12 en 13 januari zijn er ook in Tongeren weer verkoopacties voor Rikolto - dat is de nieuwe naam van Vredeseilanden. Met de slogan “eten roert de planeet” brengen ze de boodschap dat ons eten niet alleen de oorzaak is van heel wat grote problemen in de wereld, maar vooral ook de oplossing. Eten roert de planeet

KSA St.-Jan en VIIO Tongeren zetten zich weer in voor een betere wereld! 

“Wat en hoe we eten bepaalt echt heel veel”, vertelt Krijn Henrotte, naast gemeenteraadslid is hij ook al jaren de stuwende kracht voor Rikolto (Vredeseilanden) in onze stad.  “De impact van ons voedselsysteem op onze gezondheid, het klimaat en de economie is gigantisch. Boeren die niet meer van hun stiel kunnen leven, voedselschaarste en prijsschommelingen, ontbossing en waterschaarste… Het heeft allemaal te maken met wat er op ons bord ligt.”

Een betere wereld begint bij ons eten

Kan het anders? “Ja,” zegt Krijn, “als boeren werk maken van duurzame productie, als supermarkten mee zorgen voor eerlijker handel, als consumenten goede intenties ook in de winkel waarmaken, als scholen gezonde en duurzame voeding in de klas en in de refter brengen… Op al die terreinen werkt Rikolto aan concrete oplossingen met boeren, bedrijfsleiders, wetenschappers en politici over de hele wereld – ook in België.”

Nieuw: houten lepel

Naast sleutelhangers en balpennen, kan je bij de vrijwilligers van Rikolto voor het eerst een houten lepel kopen. “Die komt elke dag van pas in de keuken en herinnert je eraan dat je mee de planeet roert. We zijn allemaal een deel van de oplossing, want een betere wereld begint bij ons eten.”

Je kan de jongens en meisjes van KSA St.-Jan zaterdag de hele dag vinden aan de Carrefour (Luikersteenweg).  Daarnaast is er ook een verkoop op vrijdagavond en zaterdag eveneens aan de Colruyt (leerlingen VIIO Tongeren).

Afsluiten doen we, zoals steeds op zondag 13 januari van 12u tot 14u30 tijdens de (h)Eerlijke maaltijd in St.-Jan.  Inschrijven kan via vredeseilandentongeren@gmail.com of GSM 0472/32.34.82 (Ruben Lowet).

Vredeseilanden is nu Rikolto

Voor veel mensen zal het wellicht nog wennen zijn aan de nieuwe naam van Vredeseilanden: Rikolto. "Rikolto betekent ‘oogst’ in het Esperanto", zegt Krijn. "Het zegt beter wat de organisatie doet: boeren ondersteunen om betere oogsten te hebben en nieuwe ideeën oogsten om via ons voedsel de grote uitdagingen van vandaag aan te pakken." De naamsverandering kwam er ook omdat Rikolto evolueerde van een puur Belgische naar een internationale organisatie, die ook echt bestuurd wordt door mensen van over de hele wereld. Vredeseiland kan je in de meeste andere talen niet uitspreken, Rikolto bekt dus veel gemakkelijker.”

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame