Tongeren vandaag

Nieuws

Aftrap 1000 Klassiekers met de beiaard

Tussen Kerst en Nieuwjaar pakt VRT Radio 2 -naar jaarlijkse gewoonte- uit met de top 1000 onder de naam “de 1000 Klassiekers”. Deze hitlijst is samengesteld op basis van een stemming onder de radio 2 luisteraars. Vorig jaar brachten 225.000 luisteraars hun stem uit. Met drie miljoen luisteraars blijft deze eindejaarstop 1000 de best beluisterde eindejaarslijst van Vlaanderen.

De stemronde voor de eindejaarstop van 2020 start vandaag 28 november. Het startschot van deze stemronde zal dit jaar op een originele manier worden gegeven. Op diverse plaatsen in Vlaanderen zullen beiaardiers het nummer 1 van vorig jaar– Bohemian Rhapsody van Queen – spelen op de beiaard.

Ook in Tongeren zal stadsbeiaardier Mathieu Lenaers deze wereldhit op de beiaard spelen.
Wij nodigen u uit om vandaag om 13u.30 te komen luisteren en genieten – corona-proof uiteraard – van deze bijzondere versie van Bohemian Rhapsody.

In 1976 heeft Mathieu Lenaerts (66) de eerste keer de beiaard bespeeld. Hij volgde een 5-jarige opleiding in Mechelen. Sinds 1980 is hij de stadsbeiaardier. De leraar is met pensioen maar hij hoopt nog 10 jaar deze passie voort te zetten: "Mijn collega Vanstreels in Hasselt heeft het ook 50 jaar volgehouden", weet Mathieu die wel telkens 180 trappen moet beklimmen vooraleer hij kan spelen: "Ik zal mijn conditie moeten onderhouden en op mijn gewicht letten. Cultuurschepen An Christiaens ziet het wel zitten, als ik maar op tijd verwittig zodat ze een opvolger kunnen zoeken".

"Door de corona waren er plannen om de beiaardiers op non-actief te zetten, maar dankzij Jan Jaspers mag ik toch voortdoen".
Mathieu heeft een contract voor 65 bespelingen per jaar: elke donderdag tijdens de markt, kermis en alle feestdagen.

Mathieu heeft Bohemian Rhapsody thuis op de piano geoefend. De partituur is een arrangement van zijn collega Twan Bearda. "Ik ben één van de eerste beiaardiers met arrangementen van popmuziek. Ik speel liedjes van de Beatles, Elvis,... Je kan elke muziek spelen op de beiaard behalve avant-garde. Een beiaard klinkt altijd een beetje vals. Die van Tongeren was indertijd slecht gestemd. Door 2 klokken te vervangen is dat verholpen". Mathieu bespeelde ook al in Nederland, Frankrijk en Duitsland een beiaard. Zijn grote droom is Amerika

Een beiaard telt 49 klokken, waarvan 4 octaven met elk 12 stuks.

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame