Tongeren vandaag

Nieuws

Algemene vergadering Sportraad '24

Deze voormiddag was er de algemene vergadering van de stedelijke Sportraad in de feestzaal van het Stadhuis

Voorzitter Rudi Francart zorgde voor het welkomstwoord. Hij blikte terug op de Kampioenenhulde en deed een oproep naar alle sportclubs om bijzondere prestaties van hun clubleden kenbaar te maken aan de Sportraad. "Onze volgende algemene vergadering zal plaatsvinden in een nieuwe, grotere stad. Hoe het vanaf medio 2025 verder moet, is nog koffiedik kijken. We pleiten voor een overlegstructuur te behouden die de sport met kennis van zaken nabij kan volgen en het nieuwe bestuur kan bijstaan en adviseren. Er staan nog belangrijke dossiers in de steigers en we hopen dat deze ook op relatief korte termijn gerealiseerd worden".

 Sportschepen Patrick Jans schetste een stand van zaken aan het einde van deze legislatuur: "We trachten telkens op minstens 1 plek in Tongeren een optimale infrastructuur aan te bieden voor jongeren in zoveel mogelijk verschillende sporttakken. In het najaar werd de skeelerpiste geopend. Er zal nu ook een gepijlde skeelerroute van 15 km vertrekken en aankomen in het Pliniuspark. De bewegwijzering is voor de volgende weken. De bouwplannen van kleedkamers op De Motten werden i.s.m. de atletiekclub onder een vergrootglas gehouden en aangepast. In mei voorzien we een vergunnings- en een aanbestedingsprocedure. Als dit gunstig verloopt, hopen we eind dit jaar of begin volgend jaar van start te kunnen gaan. In een volgende fase wordt de atletiekpiste aangepakt; toplaag en de binnengoot. De Viio-sporthal kwam dit sportseizoen onder naschools beheer. Eind juni zal de Pibo-sporthal in vereffening gaan en het is de bedoeling dat de Stad ook hier het naschools beheer zal waarnemen. De Eburonenhal zal volgend voorjaar definitief de deuren sluiten. Het ontwerp voor nieuwe kleedkamers, cafetaria en vergaderruimten voor het Kleinveldje ligt klaar. Het hoofdterrein van KVV 's Herenelderen en van Unico (Rutten) krijgen deze zomer ledverlichting. De meimaand is traditioneel een goedgevulde sportmaand: 1 mei de Tungrirun, 20 mei (Pinkstermaandag) de aankomst van de Ronde van Limburg (op Sporza te volgen) en eind die week vindt de Sportbeurs voor het basisonderwijs plaats op Sportoase". 

Erkenning van 3 nieuwe sportclubs: 
- Hockeyclub Tongeren
- AmbiCheer
- hondensport K9 Onder Ons (op terrein van Eendracht Henis)

Gastspreker Fernando Olivia,( topcoach van o.a. Noor Vidts, atlete meerkamp en Kim Meylemans, skeletoni) kwam vertellen over 'Durven winnen'. De 54-jarige is afkomstig uit Argentinië waar hij voetballer was. Op 15-jarige leeftijd liep hij een knieblessure op en schakelde hij over op atletiek. Hij behaalde een bachelor-diploma Kiné en nadien ook lichamelijke opeliding. In 1989 volgde een opleiding Bewegingswetenschappen. In 1998 leerde hij zijn Belgische vrouw kennen en verhuisde hij naar België. Hij focust voornamelijk op het mentale: "Als coach moet je de grijze materie tussen de oren beïnvloeden. Een coach is niet eigenaar van het talent. Hij moet er mee samenwerken. Een atleet moet kunnen omgaan met druk en emoties". 
Hij heeft intussen al 15 WK's meegedaan: "Ik heb telkens de helft van mijn plannen in de vuilbak moeten gooien. Je hebt niet altijd alles in handen. Ik begeleid mensen die betrokken zijn met atletiek, ik begeleid geen atleten. De essentie van de sport is souplesse". 

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame