Tongeren vandaag

Nieuws

B-Classic BEROERT 4 dagen

B-Classic viert zijn tiende verjaardag. De ideale gelegenheid voor een gloednieuw initiatief. DeLimburgse poot van het Festival van Vlaanderen en cultuurcentrum De Velinx lanceren BEROERT. Een vierdaagse muzikale beleving die – juist, ja – wil beroeren. BEROERT zal jaarlijks afwisselend neerstrijken in Tongeren en Sint-Truiden. Het muziekfestival vormt een eerbetoon aan één decennium B-Classic, maar tegelijk ook een overgangsmoment naar nieuwe artistieke belevingen door nóg verregaandere combinaties van genres, eigenzinnige muzikanten en sferen. Liefhebbers blokkeren 6 tot en met 10 oktober maar beter in hun agenda.

Een pot-pourri, medley, mega-mix of sterrenparade? BEROERT in één woord trachten samen te vatten is het festival tekortdoen. Het uitgangspunt is hetzelfde als dat van B-Classic: pressure cooking. Topmuzikanten uit binnen- en buitenland gaan artistiek met elkaar in ontmoeting. Op het einde van elke dag gaan ze het podium op voor een buitengewoon concert. En hoewel het deels een terugblik is op tien jaar B-Classic, mag de bezoeker zich verwachten aan heel wat nieuwe dingen. Kris Jannis (BClassic): “We trekken meer en meer de kaart van creatie. Vroeger enigszins voorzichtig, maar nu gaan de remmen los. De klassieke insteek blijft uiteraard, maar schuilt soms in een klein hoekje. Met BEROERT gaan we meer dan ooit op zoek naar een nieuw geluid door verrassende samenwerkingen tussen muzikanten uit de klassieke muziek en andere muziekgenres.”

Thuis in Tongeren
Tongeren vormt al jaren de bakermat van veel evenementen van B-Classic. Maar ook via steden zoals Genk, Hasselt en Sint-Truiden zet de organisatie klassieke muziek op de Limburgse kaart. De keuze voor de oudste stad van het land voor de eerste editie van BEROERT is geen toeval. Tongeren en BClassic gaan intussen al vijftig jaar terug. Schepen van cultuur An Christiaens: “Met de legendarische Basilicaconcerten liggen ook de wortels van het Festival van Vlaanderen in onze stad. Dat zorgt voor een onuitwisbare link. Bovendien kennen we B-Classic natuurlijk ook van de Elfurenmis, een beproefd concept in De Velinx waarbij klassieke muziek de confrontatie opzoekt met een spreker óf preker. Zo zagen we B-Classic door de jaren heen groeien tot wat het vandaag is: een straffe, gerenommeerde en intussen gelauwerde concertproducent. We zijn dan ook maar wat blij met de nieuwe samenwerking en zetten voluit mee onze schouders onder BEROERT. Met heel veel trots en tegelijk een gezonde portie nieuwsgierigheid. Het programma ligt dan wel vast, maar je weet nooit helemaal wat je mag verwachten. Precies dat maakt het zo een boeiend kijk- en luisterspel.”

Diversiteit
BEROERT tast niet enkel op muzikaal vlak de grenzen af. De nieuwbakken muziekhappening maakt elk jaar een locatiesprongetje tussen Tongeren en Sint-Truiden. “Je kan dus gerust spreken van een echt Haspengouws festival”, vertelt Bob Permentier (B-Classic). “Ondanks de nabijheid van de twee steden is het publiek totaal verschillend. We houden ervan om die diversiteit op te zoeken. Dat is wat we uiteindelijk ook doen op het podium. Totaal uiteenlopende muzikanten komen samen in vaak onuitgegeven combinaties. Ze ontmoeten elkaar bij ons en repeteren ter plekke. En het zijn niet van de minsten. Stuk voor stuk klinkende namen garanderen een heel divers programma dat zowel de fans van puur klassiek als de liefhebbers van het jongere geweld zal bekoren.

Op donderdagavond trappen Benjamin Abel Meirhaeghe en Laurens Mariën de vierdaagse met een knal af. De countertenor en producer slaan de handen in elkaar voor een elektronisch concert dat laveert tussen een spektakel en een liefdesritueel. Om 20u30 in cc De Velinx

Op vrijdag duiken we in het verleden van B-Classic met het beste van het prille begin tot nu. Meer dan dertig topmuzikanten blikken terug op ons artistieke parcours, maar werpen ook een geanimeerde blik op de toekomst. Het wordt een onvergetelijk verjaardagsfeest met oude bekenden als Ekaterina Levental, Frank Peters, Philippe Thuriot, Rhonny Ventat, Maarten Lingier, Benjamin Glorieux en Dick van der Harst.” 

Ultieme concertervaring
Eén van de muzikale noten waar Kris Jannis naar uitkijkt? De ‘Canto Ostinato’ van Simeon ten Holt op zaterdag. “Dat is veel meer dan een muziekstuk. Het is een hypnotiserende ervaring. Het werk, dat gecomponeerd werd tussen 1973 en 1979, is Nederlands meest gevierde bijdrage aan de minimal music. Elke uitvoering is anders want de musici krijgen heel veel vrijheid in de omgang met de partituur. Zo mogen ze fragmenten naar believen omwisselen, weliswaar zonder noten toe te voegen. Dat leidt tot bijzondere resultaten, in dit geval een immersieve versie voor elektrische gitaar, orgel en vijf vocalisten. In Nederland is deze compositie al bijna een halve eeuw een hit, terwijl ze nog maar zelden uitgevoerd werd in België. Dat we dit straks in Tongeren kunnen beleven, is dus heel bijzonder. En eigenlijk een must-do voor elke open-minded muziekliefhebber. Namen als Bram Stadhouders, Ward Opsteyn, Luc Ponet, Charlotte Schoeters, Ekaterina Levental, Rianne Wilbers, Fanny Alofs en Benjamin Abel Meirhaeghe tillen de canto naar het allerhoogste niveau en zorgen voor een ultieme concertervaring.”

Trommels en sushi
Op zondag sluit BEROERT af met een heerlijke familiedag. Zonzo Compagnie verwelkomt groot en klein in roundABOUT, een ronde toverdoos waar een solist een klein publiek betovert met een mix van video en geluid. Kris Jannis: “Het is één wonderlijke reis door het Japanse geestenrijk. Slagwerkster Tsubasa Hori brengt het land van de rijzende zon in één klap naar de Velinx. Of beter: in heel veel klappen. De indrukwekkende trommels zorgen gegarandeerd voor een kippenvelmomentje. In combinatie met workshops, doe-activiteiten en veel lekkers is dit de gedroomde apotheose voor deze eerste editie van BEROERT. Vier dagen boordevol muziek en emotie. Wedden dat dit de gemoederen zal beroeren?”
https://www.beroert.be

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame