Tongeren vandaag

Nieuws

Bakkers verzamelen in Tongeren

De Koninklijke brood- banketbakkersbond van Tongeren organiseert vandaag het 61ste Nationaal Feest van de Bakkersbond.  Tegelijkertijd vieren ze hun 95-jarig bestaan.
Marie-José Aerden heeft een heel programma uitgewerkt om de 130 deelnemers een aangename dag te bezorgen. 

Onthaal met ontbijt in Museum Kafee

Vertrek in stoet naar de Basiliek. De vlaggendragers op kop. 
  
In de basiliek mochten de kleuters van ' t Evermaruske de deken assisteren.

Na de mis wachtte een doedelzakspeler de gasten op. Die begeleidde hen tot aan Ambiorix waar een groepsfoto werd gemaakt. 

 Vervolgens trokken ze in stoet naar feestzaal 'Infirmerie' voor de academische zitting en een lunch. 
Voorzitter Jan Kerkhofs (Tongerse Bakkersbond) promootte de Oudste stad: "Ambiorix wist al dat het hier goed vertoeven was en toen had hij nog niet eens van onze steenuilpralines, caëderkükskes of Tongerse Moppen geproefd". 

Voorzitter Eddy Van Damme (Bakkers Vlaanderen): "Deze locatie is perfect. De mis was heel mooi en het ontbijt perfect". Volgens hem is ambachtelijk brood nog steeds beter dan dat uit de supermarkt. "Het broodverbruik daalt in 't algemeen doordat het ontbijt dreigt te verdwijnen".  

Co-president Albert Denoncin (Franstalige Bakkersbond) ziet de toekosmt niet erg rooskleurig tegemoet: "Tegenwoordig kan je overal brood kopen: In nachtwinkels, tankstations en bij de dagbladhandel. Er wordt ook gezocht naar vervangproducten voor de landbouwproducten. Gaan we nog lang overleven?"

Schepen Guy Schiepers (Cultuur en Middenstand) voerde promo voor Het GRM, Teseum en de museumkelder onder de basiliek: "Hiervoor reizen mensen af naar Griekenland en Rome". Hij vertelde ook wat de stad doen voor de Middenstand: "De Ambi.pas telt al 23.000 gebruikers. We geven een starterspremie en een renovatiepremie. Als bakkers moeten jullie streven naar het ambachtelijke".  

Op de parking (B-terrein) stond de 'BOULPAT', een immense oplegger van de Franstalige federatie die wordt ingezet om bakkers bij te scholen of op te leiden. Kostprijs 800.000 euro. De trailer is ingericht als een complete bakkerij. 

foto's: Nico François

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame