Tongeren vandaag

Nieuws

Bistro Bacchus geopend

In het voormalige Museum kafee van het GRM is vandaag Bistro Bacchus officieel geopend. Je kan er proeven van Limburgse streekproducten met een Romeinse toets.
Bacchus verwijst naar de Romeinse god van de wijn en de boomvruchten.

Voor de samenstelling van de gerechten werd beroep gedaan op food archeoloog Jeroen Van Vaerenbergh uit Kruibeke : “Ze hebben mij gevonden door het GRM. We hebben gekozen voor Romeins getinte gerechten, geen reenactment bereidingen.

* maaltijdsoep, ‘puls’: met graan en bonen, gedroogde ham en seizoensgroenten, geeft je veel energie. Het is een soep om sterk van te staan.

* Romeinse croque monsieur of ‘placinta’: Romeins offerbrood of feestbroodje met koriander, laurier, honing, aangevuld met Tongerse slaatje met waterkers en walnoten, die werden geïmporteerd door de Romeinen. Het is een typisch Romeinse koek ‘streetfood) bereiding, je vind het vandaag op elke straathoek in Roemenië. Het is te vergelijken met een worstenbroodje van de Panos

* gehaktballetjes in zoetzure saus met ingrediënten niet van hier: geglobaliseerde Romeinse keuken, dit was bedoeld voor de elitaire bevolking, of een feestgerecht voor de lokale bevolking
balletjes van varkensvlees met gestoofde prei, mosterdzaad en pijnboompitten. Het is geïnspireerd op een recept van Apirius uit het begin van onze tijdrekening; meestal bedoeld voor de topklasse in Rome, minder dan 1% van de bevolking

* Romeins dessertbordje: wijn als aperitief en degustief, met honing, laurier , saffraan en zwarte peper. Meloenbolletjes met zwarte peper en munt. Een honingkoekje met stroop en korianderzaad.

Jeroen is verder niet verbonden aan Bistro Bacchus. Hij komt wel langs voor specifieke diners

An Christiaens: “We hebben gekozen voor een totaalbeleving; we bieden de bezoekers een leuke plek aan om te vertoeven, voor en na hun bezoek aan het GRM. Ze kunnen genieten van streekproducten met een Romeinse insteek, geen doordeweekse kost. We zijn heel blij met het voorstel van Lunchgarden en met het uiteindelijk resultaat van Bistro Bacchus. Er is wel wat over gewikt en gewogen maar de naam die samen is gekozen door een team en het GRM en Lunchgarden is eigenlijk –achteraf is dat natuurlijk altijd makkelijk gezegd- evident.Bacchus was de Romeinse god van de wijnbouw.In de Romeinse tijd werd Bacchus geasssocieerd met banketten, drinkgelagen en festiviteiten: lekker eten en drinken dus.

Bacchus was ook de beschermgod van de boomgaarden, in Haspengouw een belangrijke economische activiteit en een toeristische attractie.

Een paar maanden geleden hebben we hier in het GRM een nieuw topstuk voor onze permanente collectie mogen voorstellen: het is een Romeinse wandschildering met voorstelling van Bachhus die in 2006, bij de bouw van het huidige museum werd opgegraven op deze locatie. Enfin, de naam is een perfecte match voor een bistro van het GRM.

We zijn ook heel tevreden dat Lunchgarden ons voorstel oppikte om samen te werken met foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh.

Hij ontwikkelde een aantal gerechten gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, op basis van vondsten en recepten uit de Romeinse tijd. Zo wordt er extra beleving gecreëerd, uniek voor deze plek.

De verwachting bij een museumbezoek is steeds meer een van een totaalbeleving. En daar hoort een degelijk een kwaliteitsvolle eetgelegenheid natuurlijk bij.OP 19 oktober opent onze volgende tijdelijke tentoontstellign ‘Dacia Felix – het Roemrijke verleden van Roemenië’ en natuurlijk zullen er dus ook enkele Roemeense gerechten en wijnen geserveerd worden. Ook kinderen zijn heel welkom in het GRM en ook daarin zal Bistro Bacchus op inspelen door een kidscorner te voorzien met gezelschapsspelletjes uit de Romeinse tijd.

Maar natuurlijk is deze bistro er niet alleen voor de museumbezoekers. Iedereen kan hier terecht ook zonder een bezoek aan het GRM en we hopen zeker dat Bistro Bacchus zal uitgroeien tot een vaste waarde in Tongeren.Ik heb het zelf al een paar keer uitgetest en ik kan het alleen maar aan iedereen aanbevelen!


Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame