Tongeren vandaag

Nieuws

Boek 'Gidon van Glorie' voorgesteld

Vanavond werd het nieuwste boek 'Gidon van Glorie' van Josy Deckers voorgesteld in de feestzaal van het stadhuis. Het is een uitgave van het stadsarchief en het KLGOG.

Erfgoedschepen Gerard Stassen zorgde voor de verwelkoming: "Erfgoed omvat niet alleen grote historische gebeurtenissen of monumenten, maar ook de alledaagse aspecten van het leven zoals tradities, gewoonten, taal .maar ook sport . Als stad vinden we het belangrijk om ons sportverleden te bewaren, te documenteren en te promoten. Deze publicatie over onze Tongerse wielerhelden neemt u mee naar de fascinerende wereld van het wielrennen. In dit boek lezen we over de rennerscarrière van 8 Tongenaren en hoe zij die beleefden. 
Josy wilde een eerbetoon brengen aan de renners, de teams, de fans en iedereen die heeft bijgedragen aan de rijke geschiedenis van het wielrennen in onze stad"

.Alain Collette, voorzitter van het KLGOG: "Dit is het tweede boek dat we samen met Josy uitgeven. Hij is afkomstig van Nieuw-Tongeren, net als ik. Hij kreeg belangstelling voor het wielrennen door priester Cosemans. Josy voerde gesprekken met renners en hun familie en verzamelde teksten".. 

.Auteur Josy Deckers begroette de aanwezige wielergoden: We komen vanavond een aantal wielrenners begroeten o.a. Tony Houbrechts, Maurice Petry en Raymond Steegmans": 

Maastrichtenaar Robert Eycken schetste een overzicht van de publicaties van Josy: "Ik ben een verzamelaar van wielerboeken en ik heb een wielerwebsite. We kennen mekaar al 10 jaar via wielerbeurzen. We zijn allebei zot van de koers. Josy verzamelt al sinds 1962. In 1963 trok hij met zijn vader naar het WK in Ronse om te supporteren voor Rik Van Looy. Hij bezit foto's, truien en trofeeën van Safir-renners. Hij mocht zelfs in de volgwagen meerijden. In de jaren '90 is hij begonnen met te verzamelen over Tongerse wielrenners. Hij legde 8.000 km af  en ontdekte 504 Tongerse wielrenners en wielrensters. Hij schonk al 6.000 euro van de opbrengst van zijn boeken aan Ter Heide. Tegenwoordig houdt hij zich bezig met opzoekingen in het archief. Volgend jaar verschijnt zijn boek over 75 Safir-renners en in 2026 volgt deel 2 van Gidon van Glorie. 

Het boek is te verkrijgen in het Stadsarchief en de Tongerse boekhandels aan 45 euro.

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame