Tongeren vandaag

Nieuws

Boekvoorstelling Monasterium

Binnenkort verschijnt een nieuwe publicatie omtrent het Tongerse monasterium. Het monasterium was het versterkte gebied dat van de tiende tot de dertiende eeuw rond de OLV-kerk was gelegen. In de publicatie wordt vertrokken in de negentiende eeuw met de zoektocht naar een Romeins castellum (versterking) welke zoektocht zou leiden tot het vinden van niet enkel de vierde-eeuwse Romeinse stadsmuur maar ook tot het vinden van verschillende middeleeuwse muren. Pas in het midden van de twintigste eeuw kwamen archeologen tot de conclusie dat deze muren een versterking rond de OLV-kerk vormden.

Tot op heden is er echter amper onderzoek naar die versterking gebeurd en allerminst naar de gebouwen die erin lagen – behalve dan natuurlijk de OLV-kerk die historisch en archeologisch grondig onderzocht is. Sinds het midden van de twintigste eeuw hebben echter niet enkel de belangrijke opgravingen in de basiliek plaatsgevonden maar vonden er doorheen de tijd diverse ingrepen plaats op het Stadhuisplein, het Vrijthof en de Grote Markt. Het samenbrengen van de resultaten van al deze opgravingen in combinatie met een grondig archiefonderzoek leidde tot enkele verrassende resultaten. De belangrijkste conclusie lijkt echter te zijn dat we mogen stellen dat er op het einde van de tiende eeuw een versterking werd gebouwd rond de OLV-kerk waarbinnen en waarrond de middeleeuwse stad tot leven kwam.

De publicatie, rijkelijk geïllustreerd met afbeeldingen en kaarten, werd geschreven door stadsarchivaris Steven Vandewal en wordt voorgesteld op woensdag 22 januari om 19u in de OLV-basiliek en zal die avond ook te koop zijn aan de prijs van 25 euro (186blz., A4, hardcover - nadien in de boekhandel aan 35 euro). Inschrijven voor de voorstelling kan via stadsarchief@stadtongeren.be of 012 80 00 92

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame

Copyright © 2024 Tongeren Vandaag