Tongeren vandaag

Nieuws

Climate Award voor Tilkin Powder Coatings

Vanavond werd de allereerste Tongerse Climate Award uitgereikt. De 6 genomineerden waren uitgenodigd in het auditorium van het GRM.

Sarina Simenon zorgde voor de presentatie. 

Milieuschepen Patrick Jans heette iedereen welkom; "Eindelijk kan het! Ruim anderhalf jaar na de vorige geplande editie. De laureaten worden vanavond gehuldigd voor prestaties die ze 2 jaar geleden hebben gerealiseerd. Voor een ondernemer is dat een eeuwigheid. We willen dat deze prijs bedrijven inspireert om samen met ons te investeren in duurzame oplossingen voor de toekomst. Naast burgers en verenigingen(via de Milieuprijs)  willen we ook bedrijven motiveren om hun steentje bij te dragen in onze gemeenschappelijke strijd tegen de opwarming van de aarde. We zullen dit samen moeten doen! Als stad proberen we op onze industrieterreinen een ommezwaai te realiseren. Zo zijn we bezig met een landschapsplan voor Tongeren-Oost (bermen en percelen meer biodivers maken); we zorgen voor een veilige fietsverbinding naar al onze industrieterreinen en hopelijk verschijnen binnenkort de eerste windmolens langs de Tongerse kant van de E313". 

De 6 genomineerden:
- Jacobs Logistics: verving al zijn wagens door nieuwe voertuigen die aan de 'Euronorm 6' voldoen
- Lambrechts Nicolaers: installeerde een eigen mini containerpark
- Mercedes Claes & Zonen: plaatste 6 laadpalen voor klanten en medewerkers 
- Raja: wil zijn medewerkers op de fiets krijgen en installeerde een perscontainer en een roll packer om hun afvalberg te verkleinen
- SKF Logistics: geven hun medewerkers de kans om een fiets te leasen
- Tilkin Powder Coatings: voorzagen hun nieuwbouw van zonnepanelen

Tongenaar Flipka (Vroonen) mocht de trofee ontwerpen: "Mijn werk is therapeutisch voor mezelf. Hoe meer kleur, hoe beter. Dit is mijn eerste trofee en in ben heel tevreden.

Ik heb gekozen voor een boomstronk in een metalen kader die ik heb laten roesten. er staat een Eburonenhelm op en ook opschriften in 't Teungers. Aan de winnaar om het te ontcijferen. 
Dit is een wisseltrofee, maar voor de winnaar heb ik ook nog een kleine trofee ontworpen". 

Roel Hendrickx (plant manager bij Soprema) gaf een toelichting over ' Corporate social responsability' of  aandacht voor maatschappelijk ondernemen

Tongenaar Michael Meers (MM Content) ging biij de 3 laureaten (Lambrechts Nicolaers -  SKF - Tilkin Powder Coatings) op bezoek om een videofilm te maken waarin getoond wordt hoe ze klimaatvriendelijk tewerk gaan. 

Maar de eerste Tongerse Climate Award gaat naar Tilkin Powder Coatings! Het familiebedrijf van vader, dochter Rosy en zoon Jo Tilkin dat in 1998 werd opgericht. Vandaag telt het 40 werknemers. 

Jo Tilkin gaf uitleg: "We zijn gespecialiseerd in stralen, metalliseren en poederlakken van metalen constructies. de dak van onze nieuwbouw werd uitgerust met 1.862 zonnepanelen. Ons machinepark werd energiezuiniger gemaakt. Hierdoor is onze jaarlijkse energiekost van 110.000 euro gehalveerd. We hergebruiken regenwater. We kunnen 60 dagen verder zonder dat het regent". 

Economieschepen Marc Hoogmartens mocht afronden: "Jullie inspireren ona allen voor de inspanningen die we de komende jaren zullen moeten opdrijven. Een duurzame economie is niet enkel een zaak van kostenverhogingen. het is ook een factor van besparingen en economische opportuniteiten. Deze award is een appèl aan alle bedrijven om op de ingeslagen weg verder te gaan. Ook volgend jaar zullenw e initiatieven van tongerse bedrijven met een positieve impact op klimaat, natuur, mobiliteit, energie en afvalbeheer opnieuw in de kijker zetten. Tot 1 juli 2022 kunnen kandidaturen ingediend worden".  

De twee andere finalisten werden beloond met een fles en hun videofilm.

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame