Tongeren vandaag

Nieuws

Commissie 20/10/21

Tijdens de commissie van vanavond werd het project 'Cabrio' over de opvang van dak - en thuislozen toegelicht door Eric Vreven en Koen Vandendyck (ocmw)

"Een dakloze leeft op straat, in een tentje of een kraakpand. Een thuisloze heeft geen vaste woonst en zwerft rond
Het project is in 2016 opgestart in Noord-Limburg, later in Pelt en Sint-Truiden. Sinds maart ook in Tongeren en Bilzen. Een telling in oktober resulteerde in 21 'gasten'. 
Er was terug nood aan een straathoekwerker. Wij gaan naar de mensen toe om hen beter te kunnen bereiken en begrijpen. We verwachten hen niet op onze bureau. Het zijn meestal personen met een beperkt netwerk. Gasten waarvoor de klassieke benadering geen oplossing biedt. 
We proberen contact te krijgen met hen. We geven hen ondersteuning op verschillende leefdomeinen. De crisisopvang in Hasselt werkt niet altijd voor hen. We werken samen met het CAW, de lokale politie, de sociale huisvestingmaatschappijen,... 
We stappen naar hen toe op straat, in een café of een instelling. We kunnen geen druk zetten. Wanneer ze geen hulp wensen, proberen we het opnieuw. 
Onze straathoekwerker heeft sinds april al 183 contacten gehad. Via 'Cabrio' worden 17 gasten opgevolgd. 
Het gaat meestal over mannen met een verslaving of psychiatrische problemen. Tot nu toe hebben we al 5 personen een huisvesting kunnen bezorgen en 5 personen hebben we van een uit huiszetting kunnen redden. We blijven inzetten op contact met buitenslapers. Het project 'Cabrio' loopt nog tot eind februari 2022"

Schepen Johnny Vrancken lichtte zijn agendapunten toe
- verkoop bouwgrond in Beemdstraat: op de plek waar een waterzuiveringsstation stond werd in 2013 een verkaveling van 4 loten gerealiseerd. Lot 4 werd voor 80.000 verkocht. Nu is er een bod van 80.000 euro voor lot 3. De kavel werd geschat op 90.000 euro.
- Tongerse Tennisclub 71 krijgt een lening voor de aanleg van 3 padelpleinen. De 140.000 euro moet over 7 jaar terug afgelost worden. Ze moeten 5.000 euro per kwartaal betlen
- conformiteitsattest: wordt verplicht voor woningen ouder dan 55 jaar: Dat zijn er 8.000 in Tongeren en voor woningen voor seizoenarbeiders. De woningen moeten voldoen aan kwaliteits- en veiligheidsnormen. Er wordt ook vastgelegd hoeveel personen er in een huis mogen wonen
- afbakening van het werkingsgebied voor de vorming van de toekomstige woonmaatschappij: in Limburg zijn er 19 verschillende actief. De Raad van Bestuur zal 15 leden tellen. 

Schepen Marc Hoogmartens heeft 1 agendapunt:
Het huishoudelijk reglement van de stedelijke land- en tuinbouwraad

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame