Tongeren vandaag

Nieuws

Dag van de Nieuwe Inwoners 2022

Deze voormiddag werden alle inwoners die het afgelopen jaar in Tongeren kwamen wonen, verwelkomd in de foyer van cc De Velinx t.g.v. De dag van de Nieuwe Inwoner. 

Er waren 950 gezinnen uitgenodigd. Hiervan hebben 209 personen zich ingeschreven. Uiteindelijk zijn slechts 150 nieuwe Tongenaren komen opdagen...

Ze werden onthaald door het stadsbestuur. Burgemeester Patrick Dewael en schepen Gerard Stassen moesten forfait geven. 

De dag ging van start met een ontbijtbuffet, verzorgd door Retro Velinx.

Eerste schepen An Christiaens mocht speechen: "Welkom in Tongeren. De voorbije 2 jaar strooide corona roet in het eten, maar dit jaar kunnen we de Dag voor nieuwe inwoners met veel plezier weer organiseren. Jullie wonen in de mooiste stad van het land, wij noemen ze met trots de eerste stad. Ik ga jullie informeren over de visie, de eyecatchers en de plannen van onze stad. 
* Wonen
Tongeren is een fijne stad om in te wonen, geen grootstad, maar een stad op mensenmaat die wel altijd een centrumrol heeft gespeeld. We willen Tongeren als woonstad nog versterken. Het centrum kan een mix van wonen en winkelen bieden. 
* Groen
We zorgen voor meer groen. een voorbeeld hiervan is de tuin aan het Praetorium. Verder in de Maastrichterstraat komt er een stadstuin. ook de binnentuin van wzc De Motten werd heringericht. We willen deze ternd voortzetten want groen in de stad brengt leven in de stad en het is goed voor het klimaat. In het vernieuwde stadspark De Motten zorgt het stadsbos tijdens de warme zomermaanden voor schaduw en verkoeling. .

We zorgen hier goed voor mekaar, er zijn in Tongeren heel wat nieuwe en betaalbare woningen. Onze kinderen kunnen naar goede scholen gaan.

De jeugd heeft nu ook zijn eigen ontspanningsplek met een eigen jeugdhuis in Hal P in het Pliniuspark. Hal P is een jongerencentrum met een naschoolse kinderopvang, faciliteiten voor de speelpleinwerking, een repetitieruimte en fuifzaal. Het mag duidelijk zijn dat hier de Tongerse jeugd de baas is. Skaters kunnen hun hart bovenhalen op het nieuw aangelegde skaterpark op De Motten.

We investeren ook in uw veiligheid. Het netwerk van slimme camera’s werd de afgelopen jaren fors uitgebreid, we houden alcoholcontroles en zorgen voor meer blauw op straat. Zo maken we van Tongeren een veilige stad om in te wonen

* Mobiliteit

De groei en de ontwikkeling van onze stad is enkel mogelijk als mensen vlot kunnen bewegen van en naar Tongeren.

  • We blijven sterk inzetten op de zogenaamde zwakke weggebruiker. Vooral op de fietser.
  • We moeten er ons wel bewust van zijn dat veilig fietsen maar zal kunnen als het drukke en zware verkeer van onze ring, van onze gemeentelijke wegen, weg is.
  • Maar ik zie dat de Vlaamse overheid voluit meedenkt en meewerkt. De tweede fase van de noordoostelijke omleidingsweg (het gedeelte dat rond Vesalius gaat en aansluit op de Maastrichtersteenweg) is in uitvoering.
  • Ook de werken aan de Zuidoostelijke omleidingsweg starten dit najaar. Het zwaar verkeer weren we op die manier uit het centrum.

Tongeren, culturele stad

  • Tongeren leeft. Meer dan ooit.
  • De vijfde editie van ons cultuurfestival ‘MoMeNT’ was opnieuw een voltreffer. Het aanbod was indrukwekkend, jong talent, muziek, theater en kunst. Een combinatie die past in een stad als Tongeren.
  • En daarom blijven we als stad inzetten op cultuur.
  • Recent opende onze vernieuwde bibliotheek haar deuren. Het blijft de kernopdracht van onze bibliotheek om literaire werken uit te lenen. Het is onze ambitie om de bib d.m.v. diverse initiatieven stelselmatig uit te bouwen tot een gezellige (publieke) woonkamer waar elke Tongenaar of bezoeker graag vertoeft en tot rust komt.
  • Het Tongers stadhuis is bijna klaar. Zowel de binnen- als buitenkant ondergingen een grondige renovatie. Meest opvallend is allicht de rode kaleilaag die op de gevel werd aangebracht. Die sluit aan bij het historische uitzicht van het gebouw. Vanaf juni kan er ook opnieuw gehuwd worden op deze prachtige locatie in het hart van het centrum.
  • We zijn trots op onze culturele troeven. Het Gallo-Romeins Museum en het Teseum zijn topmusea.
  • Binnenkort stellen we ook de gerestaureerde toren van de basiliek open voor publiek met een prachtig uitzicht over onze mooie stad.
  • Eind dit jaar loopt in het Gallo-Romeins Museum de expo ‘kleur’. Het doel van de expo? Ons stereotypisch idee bijstellen dat standbeelden in de oudheid wit waren. Het museum toont u tientallen gekleurde reconstructies van Griekse en Romeinse beelden. Vandaag zijn ze nog te bewonderen in het Metropolitan Museum of Art in New York. Daarna reizen ze door naar Tongeren.
  • Dit jaar worden de Kroningsfeesten voor de negentiende maal georganiseerd in Tongeren. Het hoogtepunt, met meer dan 3.000 deelnemers, zal plaatsvinden in de week van 2 tot en met 9 juli 2023, met vier processies en evenveel avondspelen. Zeker iets om naar uit te kijken!

Tongeren, evenementenstad

  • Naast een culturele stad zijn we ook een gastvrije stad.
  • Elke maand is er de koopzondag. Die koppelen we vaak aan kleine of grote evenementen.
  • U kent zeker ook onze antiekmarkt op zondagochtend? Wat u wellicht niet weet is dat deze markt de grootste en de beste in zijn soort is in de Benelux. Bezoekers komen van heinde en ver. Onze antiekfolder wordt in (6) talen vertaald, zelfs in het Chinees en Japans.
  • De Tongerse horeca is niet van de minste. Met 3 sterrenrestaurants en talrijke brasseries, bistro’s en cafés hebben we alles in huis om gasten te ontvangen.

Tongeren, klantgerichte dienstverlening

  • De voorbije jaren werden belangrijke stappen gezet naar een betere dienstverlening. Vanaf nu kunt u terecht bij de snelbalies in het Praetorium. Hier kunnen we u snel en efficiënt helpen. Wist u trouwens dat u heel wat documenten online kunt aanvragen via het thuisloket op onze website.
  • Met de lancering van een eigen stadsapp vorig jaar zette de stad Tongeren opnieuw een belangrijke stap in haar digitale dienstverlening.
  • Een klantgerichte dienstverlening is en blijft een belangrijk aandachtspunt.

Tongeren, natuur(lijk)!

  • Ook de natuur heeft zijn plek in Tongeren.
  • De Kevie, het Pliniuspark en De Motten zijn plekken waar jong en oud tot rust kunnen komen.
  • De komende jaren investeren we in de uitbouw van De Kevie met als kers op de taart de bouw van een bezoekerscentrum.
  • Het openleggen van de Jeker leek ooit een verre droom. Maar in amper drie jaar tijd hebben we dit project op de sporen gezet. Water in de stad zorgt voor leven. Het geeft onze stad een nieuwe dynamiek.

Tongeren, gezonde stad

  • Gezondheid en welzijn zijn vandaag - meer dan ooit - een bekommernis van iedereen. Preventieve gezondheidsprogramma’s brengen we samen op één centrale plek in het centrum van de stad. Eén op vijf Limburgers is vandaag tewerkgesteld in de gezondheidszorg. Dat maakt van zorg één van de belangrijke economische speerpunten. Het gezondheidshuis in Julianus (voormalig vaccinatiecentrum) wordt ‘the place to be’ voor iedereen die gezond is en het wil blijven, of voor wie gezonder wil leven.

Fusie Tongeren, Borgloon

  • Een jaar geleden namen de gemeenteraden van Tongeren en Borgloon de beslissing om te fuseren. Beide besturen zijn ervan overtuigd dat ze op die manier beter gewapend zijn voor de toekomst. De eerste quick wins zijn al een feit, zo werken de bibliotheken en de toeristische diensten al nauw samen. De eerste themacafés (dienstverlening en economie) zijn gepasseerd. Hier gingen we in gesprek met de Tongenaren en Lonenaren. In maart staan er nog twee themacafés op het programma. Op 16 maart gaan we in op de dorpen en op 22 maart leggen we ons toe op toerisme, cultuur en landschappen. Inschrijven kan via de fusiewebsite.


Vervolgens konden de aanwezigen deelnemen aan één van volgende begeleide activiteiten: een stadswandeling, een natuurwandeling in De Kevie, een bezoek aan het Gallo-Romeins Museum of een bezoek aan de archeologische site en de schatkamer van het Teseum.

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame