Tongeren vandaag

Nieuws

Dag van de nieuwe inwoners '24

Deze namiddag werden de nieuwe inwoners onthaald. Er zijn hiervoor 730 uitnodigingen verstuurd. Hiervan hebben 120 personen zich ingeschreven. 
Ze werden om 14u verwacht in het Toeristisch Kantoor en kregen, verdeeld in 6 groepen, een rondleiding door de stad met een gids

.Om 16u wachtte een receptie in de feestzaal van het stadhuis.

Nathalie Noens leidde de ontvangst: "Jullie hebben het historische Tongeren verkend en nu gaan we jullie officieel welkom heten door onze burgemeester Patrick Dewael"

"We hebben de goede gewoonte om nieuwe inwoners welkom te heten. We hebben heel goede gidsen en nu kunnen jullie  hier gezellig verder praten. Tongeren is de oudste stad van het land. Wij zeggen ook de eerste stad. De toekomst van Tongeren ligt voor een gedeelte in haar verleden. Mensen zijn geïnteresseerd in geschiedenis en hier gaan we terug tot in de tijd van de Romeinen. We zetten daar zwaar op in o.a. met het Gallo-Romeins Museum. De ligging van de stad is ook interessant: het is een perifeer, vlakbij Nederland en in de Euregio. We vallen buiten de ruit van Vlaanderen. Er is een goed contact met Luik, denk maar aan de luchthaven in Bierset en ook met Maastricht. Economisch zijn we goed gelegen met de autostrade E313. Vroeger was er te weinig werk, nu is er te weinig personeel voor de jobs. Het industrieterrein draait als een trein. Ook als administratief centrum staan we ons mannetje. We hebben hier een Rechtbank en een Hof van Assisen. Tongeren is altijd een gerechtelijke hoofdstad geweest. 
Ik wil nog even ingaan op een aantal kernpunten:
* Mobiliteit: Er wordt gezegd dat er te veel verkeer is. We zetten in op de voltooiing van de grote ring om de binnenring te ontlasten. Veilig fietsverkeer is belangrijk.
* Middenstand: De kleinhandel heeft betere tijden gekend. Met Hasselt, Maastricht en Luik in de omtrek hebben we een verstikkende concurrentie. We zetten in op meer zuurstof in de Maastrichterstraat: We kopen huizen op om doorgangen te creëren. We willen de handelskern verkleinen met meer gemengde functies. 
* Cultuur: Dat trekt enorm veel volk naar de stad. Cultuur rendeert in economisch termen. Kijk maar naar ons cultureel centrum, MoMeNT, B-Classic, ...zij maken van Tongeren een gezellige en levendige stad. 
* Natuur: Met de Kevie, de Beukenberg en Plinius hebben we veel groene plekken
* De fusie met Borgloon: hierdoor worden we de 4e stad van de Provincie. Een fusie ligt gevoelig, maar we zijn twee historische steden en samen staan we sterker, ook financieel";
De burgemeester sloot af met de voorstelling van zijn schepenen. Bijna vergat hij er eentje te vermelden. 

Voor de aanwezige nieuwkomers was er nog een verrassing: er werden 5 speldozen van de Tongerse Monopoly uitgeloot. Hiervoor werd er beroep gedaan op onschuldige kinderhanden.

 Bij het naar buiten gaan wachtte een goodiebag, per woonadres

gevuld met informatie, verrassingen en kortingsbonnen

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame