Tongeren vandaag

Nieuws

De MoMeNTmakers

Deze middag zijn op het Vrijthof de MoMeNTmakers voorgesteld. Hiermee wil MoMeNt een platvorm bieden voor pas afgestudeerde, toekomstige en gevestigde kunstenaars.
Via sociale media werd een Open Call (oproep) verstuurd. Dat leverde 75 kandidaturen op. Een jury selecteerde hieruit 8 MoMeNtmakers. Je kan hen vanaf vanavond ontdekken via de TIJDreizen: start om 19u aan de pop-up 'Tête à TIJD' (Piepelpoel).

* Lien Thys (26) uit Antwerpen voert een monoloog op over een vrouw van midden twintig, waarvan haar vrienden denken dat ze dood is... Ze probeert een zoektocht naar zichzelf te organiseren.

* Bastiaan van Aarle (31) uit Berchem: is op zoek naar de grenzen van fotografie en hoe hiermee te breken. Voor MoMeNT’19 zoekt hij een alternatieve methode om tijd weer te geven in fotografie. In restaurant bistro Brandt (Clarissenstraat 2)

* Luk van der Hallen (64) uit Maasmechelen:
In zijn concept is er een tafel met een lengte van 5 meter, een tafellaken en een kristallen bloemenvaas. D.m.v. een slinger kan de bezoeker het tafellaken langzaam naar een kant trekken, en zo de breekbare vaas van de tafel doen vallen. Echter door de opeenvolgende reductie moet de bezoeker ontelbare keren draaien om een kleine beweging te veroorzaken. Hier stelt zich de interessante vraag in hoeverre de bezoeker bereid is om zijn energie en tijd in te zetten om iets moois te vernietigen. Tegelijkertijd verwelken de bloemen. (Winkelpand Julianus)

* Nel Bonte (33) uit Roeselare: Gedurende haar Noorse residentie (juni 2018) heeft ze gewerkt rond de thema’s 'tijd' en de typische architectuur van de streek in Finland. Doorheen de dag verandert de stand van de zon waardoor er prachtige schaduwen ontstonden op de hutjes die ze tegenkwam. Om nog meer licht en schaduwpartijen te bekomen heeft ze de architecturale hutten in maquette vorm nagebouwd. Uit een 100-tal composities wil ze één ontwerp monumentaal uitwerken. Dit werk gaat dagelijks verhuizen en transformeren met behulp van passanten. (vanavond op Hospitaalplein)

* Corinne Heyrman (25) uit Eindhoven:
Voor de audiovoorstelling 'We zullen zien' gaat Corinne op een minitribune naar Tongeren kijken en nodigt ze verschillende mensen uit om mee te kijken, zoals een historicus, een helderziende, een beleidsmaker (An Christiaens), een blinde, een nieuwkomer en iemand die er geboren en getogen is. Deze gesprekken over kijken en gezien worden vormen de basis van de audiovoorstelling, te beluisteren op de minitribune op verschillende plekken in de stad. Ze schrijft de gesprekken op een lang papier (vanavond aan het Gallo-Romeins Museum)

* Benjamin Verhoeven (28) & Joris Schoenmaeckers (48), samen Flatland: ze deden tijdens de eerste editie al mee met hun maanlanding. Ditmaal willen ze een artistiek onderzoek doen naar een soort geluidentheater. In plaats van heel ver vooruit te gaan in de tijd hebben ze nu het omgekeerde gedaan en zijn ze aanbeland bij de lierdraaier. Het eindproduct wordt een korte voorstelling over een eenzame lierdraaier die dag in dag vanuit dezelfde routine via zijn draaiorgel een magische ontdekking doet.
* Emmy Wils (25) uit Overrepen, was er zelf niet bij: Voor MoMeNT’18 speelde ze samen met 5 medemuzikanten het ‘Vortex Temmorum’ van Gérard Grisey. Voor MoMeNT’19 wilt ze een pianoconcert geven zoals dat 150 jaar geleden gebeurde, in de tijd van Johannes Brahms, meest gebruikelijk was: een huiskamerconcert.


MoMeNT is ook zelf op zoek gegaan naar 3 projecten:
* Graaf mij: poëzie en archeologie

Drie woord- en taalkunstenaars, Gülcan Kahraman, Moya De Feyter en Jee Kast, werden uitgenodigd om actief deel te nemen aan een lopend archeologisch onderzoek in Tongeren en er in hun schrijven over te reflecteren. De dichters komen nadien nog een paar keer samen om hun werk bijeen te leggen. Auteur en grafisch vormgever Paul Verrept coacht hen daarbij. In een volgende fase gaat videokunstenaar Eric Engels aan het werk met de teksten van de drie auteurs.

Deze unieke samenwerking tussen archeologen, woordkunstenaars en videokunstenaar mondt uit in een ‘immersieve’ installatie. De bezoeker wordt getuigen van archeologische woordvondsten. De video-installatie over poëzie en archeologie is te zien van 9 tot en met 18 augustus in een winkelpand in het centrum van Tongeren. Een artistieke ‘echo’ van deze installatie kan je tegelijkertijd bekijken in het Gallo-Romeins Museum.

* Ten huize Theelen met Hedwig Snoeckx

Hedwig Snoeckx ging voor MoMeNT op zoek naar een 'actueel verleden' waarbij ze in de archieven dook van de familie Theelen. De zwart-wit foto’s brachten de inspiratie tot haar werk, een spel met schaduw, een 3-D installatie.

Vitrinebezoekers zien een MoMeNT-opname, een huiselijk tafereel in het salon van het gezin Nicolaas Theelen, de stichter van Het Belang van Limburg: Maastrichterstraat 55 (naast lingerie Silhouette)
* Old faces, new skin met Luc Daelemans


Luc Daelemans richt zijn lens op 12 excentrieke personen met tatoeages. De ‘gepimpte’ lichamen met waardevolle tatoeages zullen onvermijdelijk voor een verrassingseffect zorgen. De huizenhoge foto’s sieren vanaf donderdag 1 augustus de stad. Ze getuigen van verbeeldingskracht en een ontmoeting met verschillende lagen van identiteit. In 2019 zal men veel nieuwe en oude gezichten ontmoeten, met jonge en reeds getekende huid.
Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame