Tongeren vandaag

Nieuws

De zwarte zwaan is terug!

Deze voormiddag werd de zwarte zwaan terug vrijgelaten in stadspark De Motten. Het dier werd in 2017 weggevoerd omwille van het openleggen van de Jeker.

Vandaag heeft hij er zelfs een partner bijgekregen. Daarnaast werd er ook nog een krooneend teruggebracht.
De dieren hebben al die tijd in het Natuurcentrum in Opglabbeek vertoefd.

Jarenlang was de ingebuisde Jeker aan de Lakenmakerstoren in het Begijnhof een biotoop voor de zwarte zwaan en enkele siereendjes. In 2017 startten de herinrichtingswerken op de Motten. De Jeker werd terug opengelegd. De zwarte zwaan werd tijdelijk overgebracht naar het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek.

Burgemeester wnd., An Christiaens: “De zwarte zwaan was een symbool geworden van de stad Tongeren en is wellicht terug te vinden in vele fotoalbums. Toeristen probeerden vlakbij te geraken om een foto te nemen. Ook grootouders met kinderen, toevallige passanten, buurtbewoners vonden de zwaan als het ware een attractie.”

Patrick Jans, schepen van milieu: “Bij de start van de werken van de openlegging van de Jeker moest er een nieuwe tijdelijke thuis voor deze dieren gezocht worden. Het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek ving de dieren op gedurende 2,5 jaar. De zwarte zwaan zal ook opnieuw een partner krijgen. Wij zijn verheugd dat we deze dieren een nieuwe thuis kunnen bieden op de vijver aan de Velinx. We zullen de dieren in hun nieuwe biotoop nauwlettend in de gaten houden.”

“De technische dienst zal instaan voor de verzorging van de dieren. Hopelijk zullen de dieren zich gauw thuis voelen in hun nieuwe omgeving. We vragen aan de wandelaars en de hondeneigenaars om de dieren niet te verstoren,” besluit schepen van openbare werken Guy Schiepers.Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame