Tongeren vandaag

Nieuws

Drie lezingen over misdaad

In het gerechtshof worden er drie lezingen gegeven over misdaad, telkens op maandagavond.
De mens is slecht, altijd geweest en dit zal altijd zo blijven zei Machiavelli. De wet, wat op zich een uiting van de zwakte van de mens en van de menselijke moraal is, zal dus steeds overtreden worden, meestal gematigd, soms extreem. Wanneer de mens zijn hand heft tegen zijn medemens dient de maatschappij op te treden. Dergelijke misdadigers dienen gevat te worden om de samenleving te beschermen. Maar ook verdachten hebben rechten. Moordenaars worden door een volksjury berecht. Een ingewikkelde procedure waar een groot onderzoek aan vooraf gaat. Onze drie sprekers zijn deskundigen en zullen van uit hun eigen ervaring spreken.

Maandag 2 maart – 20.00u - Prof. Dr. Werner Jacobs: ‘It's elementary my dear Watson’.

Werner Jacobs is als forensisch patholoog/wetsdokter verbonden aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en het Militair Hospitaal Koningin Astrid. In zijn 20-jarige loopbaan als wetsdokter onderzocht hij meer dan 5.000 verdachte en gewelddadige overlijdens. Hij was betrokken bij het onderzoek van enkele van de meest spraakmakende strafzaken van de afgelopen jaren (Hans Van Themsche, Kim De Gelder, Ronald Janssen, Jonathan Jacob, Poldermoorden, het euthanasieproces...) en getuigde in meer dan 300 assisenzaken. Hij was betrokken bij het forensisch onderzoek naar massagraven in ex-Joegoslavië en Rwanda. Hij schreef meer dan 50 wetenschappelijke artikels over pathologie en gerechtelijke geneeskunde, is medeauteur van het 'Handboek Forensisch Onderzoek' (Politeia) en schreef twee semi-fictie boeken over het werk en leven van de wetsdokter ('Dagboek van een wetsdokter' (Van Halewyck) en 'De doden praten’ (Manteau).

Maandag 9 maart – 20.00u - André Roosen: Crime Scene Investigation

André Roosen stapt na een 7-jarige carrière bij Tenneco Belgium (Monroe Sint Truiden) als respectievelijk Chrome Plating Engineer en Chemical Operations Leader over naar de toenmalige Gerechtelijke Politie bij het Parket, afdeling Laboratorium Technische en Wetenschappelijke Politie. Bij de politiehervorming werd deze dienst een directie binnen de Federale Politie en omgedoopt tot Federale Gerechtelijke Politie waar hij de titel van Hoofdinspecteur Bijzondere Specialisatie meekreeg. Voorts maakt hij deel uit van de pool Disaster Victim Identification die wordt ingezet bij ondermeer rampen met als doel slachtoffers te identificeren. In de hoedanigheid van 'Fingerprint Specialist' maakte hij deel uit van 'Operation Asian Earthquake' die op 1/1/2005 afreisde naar Thailand om er mee te helpen aan de identificatie van de slachtoffers van de tsunami. In 2010 werd hij geselecteerd voor een lesopdracht aan de Nationale Politieschool in Oeganda. Bij de aanslagen in Zaventem en Maelbeeck van 22 maart 2016 vervulde hij verschillende functies bij het Disaster Victim Identification en dit zowel in de Ante Mortem als Post Mortem keten. Momenteel is hij werkzaam bij Federale Gerechtelijke Politie Limburg en is docent aan de Politieschool te Brussel alsook gastdocent aan het PLOT (Provincie Limburg Opleiding en Training) in Genk.

Maandag 16 maart - 20.00u – Meester Philip Daeninck, strafpleiter: Voorlopige hechtenis: het onvindbaar evenwicht?

Philip Daeninck is advocaat en lid van de Commissie Strafrecht van de balie van Hasselt. Samen met zijn vennoot, meester Luc Delbrouck, biedt het advocatenkantoor Delbrouck & Daeninck juridische bijstand in alle materies. Als wetenschappelijk medewerker aan de KULeuven werkte hij aan een project ‘Herstelgerichte detentie’, was onderzoeker naar de toepassing van de voorlopige hechtenis aan het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie, is lid van de stuurgroep ‘Herstelbemiddeling Hasselt’, lid van de Commissie Strafrecht van de OVB, Teacher Supralat Salduz-opleiding en is voorzitter van het comité ‘Herstelfonds’. Meester Daeninck trad ondermeer op in de kasteelmoord.

De lezingen vinden telkens plaats om 20.00u in de zaal van het Gerechtshof, Vrijthof 2 - Inkom Gratis!

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame

Copyright © 2024 Tongeren Vandaag