Tongeren vandaag

Nieuws

Dubbele expo academie in Velinx

Deze avond was er de vernissage van een dubbele expo van Pentagoon academie in cc de Velinx

De cursisten van het atelier “Experimentele Schilderkunst” van de Pentagoon Academies Tongeren exposeren in de tentoonstellingsruimte en Foyer en  daarnaast is er een solopresentatie te zien van Martin Jacobi schilderend aan dezelfde academie.

“ ONTMASKERD”

“Ontmaskerd” toont een verscheidenheid van visuele berichten uit de periode van de lockdown, die ons hele leven beheerste gedurende de eerste golven van de covid-pandemie vanaf 2020.

Tijdens de lockdown was onderwijs in de Academie normalerwijze niet toegestaan. Toch lieten de cursisten dit niet aan hun hart komen en zetten zij zich in, ieder volgens eigen mogelijkheden en in eigen geïmproviseerde atelierruimte om aan hun frustraties een beeld te verbinden. Sommigen deden dit al tekenend of schilderend, terwijl anderen zich uitleefden in complexe constructies of installaties. Het resultaat was telkens interessant en verbluffend..

“Het was de tijd van de lockdown en mondmaskers, we moesten digitaal de cursisten individueel begeleiden, maar toch heeft ieder zijn eigen ik laten zien”, vertelt Paul Drissen, docent en curator. “ Contact met de cursisten was ook op afstand heel goed mogelijk en zelfs soms intenser gezien de één op één situatie die mogelijk was. Het gemis aan fysieke bijeenkomsten en het belang van de groepsdynamiek was pas in de tweede, beperkte, lockdown duidelijk.

Het thema: “Huiselijkheid” was gek genoeg al voor de corona tijd besloten in september 2020 maar kreeg door de hele situatie een dubbelzinnige uitleg en een onvermoede draai die ook de aard van de werken beïnvloedde. Het normaal als positief of hooguit licht-ironisch uit te leggen thema kreeg een wat beklemmende , claustrofobische bijsmaak wat hier en daar goed is terug te zien in de werken”.

Ook exposant Michele Meesen sluit zich hierbij aan: “Reeds voor het uitbreken van de Covid-crisis voelden we dat er iets in de lucht hing: we wilden terug naar een vastere grond. Alles was onzeker: het beeld als observant of geobserveerde? Een crisis als gelijkmaker of juist nog meer polarisatie? Wie zal het zeggen? Flitsmomenten uit de recente gebeurtenissen gaven me inspiratie

om na te gaan hoe ‘gelijk’ de impact is van de crisis voor wie haar treft”.

Bij een bezoek aan de tentoonstelling is het dragen van een mondmasker verplicht. Voor de vernissage heeft u een Covid Safe Ticket nodig.

Martin Jacobi in T-Room

In de T-Room van de Velinx een expo van Martin Jacobi al jaren schilderend in het Atelier Schilderkunst Grafische Focus van Ilse Schouten aan Academie Tongeren.

Ilse Schouten zegt het zo: ’Martins werk is schijnbaar geschilderd in een vereenvoudigde, naïeve beeldtaal en stijl maar complex van opbouw.

Met bevreemdende dieren en droomachtige personages.Dit alles gecombineerd met een ijzersterk gevoel voor (heldere) kleur.

Solide vormen met een humoristische twist. Het werk is fantasievol en feestelijk, een lust voor het oog waar het schilderplezier van afspat.’

Martin Jacobi (63) begon 10 jaar te schilderen. Hij volgt al 7 jaar cursus aan de academie

De tentoonstellingen gaan door van 3 t/m 22 december, toegankelijk tijdens de openingsuren van De Velinx.

De toegang is gratis.

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame

Copyright © 2024 Tongeren Vandaag