Tongeren vandaag

Nieuws

Een hommage aan barones Marie-Claire Leonard

Het Vermeylenfonds Tongeren bracht vanavond in cc de Velinx een hommage aan barones Marie-Claire Leonard (83). Zij is hiermee de 17de in de eregalerij. 


De presentatie was in handen van Diane Reggers

De laureate is een boegbeeld van het integratiewerk. In 1964 lag ze aan de basis van de Provinciale Onthaaldienst voor gastarbeiders, later herdoopt in het Provinciaal Integratiecentrum. 
In 2002 was ze pionier van het Lokaal Overleg Platform Tongeren Basisonderwijs. 
In 2015 werd deze 'moeder van de migranten' door koning Filip tot Barones verheven. 

De muzikale omlijsting was ook nu weer weggelegd voor het Harmonieorkest De Volksgalm o;l.v. Frenk Rouschop. Het Gender Mijnwerkerskoor moest forfait geven omwille van corona. Drie leden waren toch afgezakt naar cc de Velinx samen met hun pianist Willy Appermont . Ze overhandigden Marie-Claire een cd en boek Het leven van de koolputters. in de cités. 

Voorzitter Erwin Wagemans bracht een eerbetoon aan de overleden (bestuurs)leden: Robert Christaiens (erevoorzitter); Justin Fransen; Jean Poismans; Stefan Maes; Elfi Vermeylen ( familie van August Vermeylen) en Christian Everars. 
"Met de keuze van Marie-Claire als Markante Tongenaar' was iedereen meteen akkoord", vertelde Erwin. Jij zorgt tweemaal voor een primeur. Uw voorgangers komen allemaal uit de kunstwereld. Maatschappelijk-sociaal ben jij de eerste. En jij was al een Markante Sluizenaar. Van ons krijg je het hoogste cijfer als Markanta Tongenaar.
De laureate bleef zoals steeds bescheiden: "Ik heb mijn werk gedaan. In 1964 heb ik een opdracht gekregen. Ik heb een heel goed team rond mij gehad. Ik blijf een echte Sluizenaar", besloot Marie-Claire. 

De opbrengst van de avond (1.000 euro) werd geschonken aan de Parkinsonliga waar Marie-Claire bestuurslid van is. Ze werd tot 'Meter' gekroond. 

De Parkinson Liga Zuid-Limburg werd in 2018 door huisarts Dr. Lambié opgericht. Vandaag telt de vereniging 130 leden. Ze houden een maandelijkse bijeenkomst

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit) is ook nog langsgekomen om Marie-Claire te huldigen: "Ik kom deze Limburgse grande dame in de bloemen zetten. Na anderhalf jaar zijn we de pandemie beu, maar wegkijken is geen optie. Dit virus drijft ons tot het uiterste. Het virus is taai, maar wij zijn veel taaier. Uw geschiedenis en verdienste zijn meer bekend. Uw strijd deel ik. Het is een warme en menselijke geschiedenis. Onder de Limburgse grond was iedereen hetzelfde. Mijn vader was een mijnwerker en heeft ons vanuit Marokko naar Limburg gebracht. Jij voerde strijd voor verbinding en solidariteit. de wereld heeft meer Marie-Claires nodig!"

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame