Tongeren vandaag

Nieuws

EHBO cursus voor 6de-jaars leerlingen in Tongerse lagere scholen

Het ‘J-Team’ – kindergemeenteraad Tongeren- organiseert voor alle 6de-jaars leerlingen van de Tongerse lagere scholen een cursus 'Eerste Hulp bij Ongevallen'. Het J-Team gaat hiervoor naar de scholen toe.

Patrick Dewael, burgemeester: “Het is van groot belang dat kinderen van kleins af aan reeds voldoende achtergrond krijgen om levensreddend te kunnen handelen. Het zijn vaak de eerste minuten die het verschil maken tussen leven en dood. Ons land telt gemiddeld 10.000 slachtoffers per jaar ten gevolge van een hartstilstand. Vroegtijdig reanimeren en eventueel defibrilleren doet de overlevingskansen van slachtoffers fors stijgen. Levensreddende handelingen zijn nochtans eenvoudig, maar op dit moment krijgt slechts 20% van de slachtoffers cardiopulmonale reanimatie (CPR) door een omstander. Dit verklaart gedeeltelijk waarom minder dan één slachtoffer op tien een hartstilstand overleeft. Het organiseren van deze cursus door het J-Team is zeker een cursus die we aanmoedigen. ”
“Vroeg of laat komt elke jongere wel eens terecht in een noodsituatie. Het is dan uiterst belangrijk dat ze zo snel mogelijk hulp trachten te bieden. Door eerste hulp te verlenen stuur je zuurstof naar de hersenen en andere vitale organen van het slachtoffer, waarmee je extra tijd wint tot het spoedteam ter plaatse is. Hierdoor geef je het slachtoffer dus ook een veel grotere kans op volledig herstel. Maar ook bij brandwonden, schaafwonden, een verstuikte voet of neusbloeding, een beroerte… kan die eerste hulp van groot belang zijn. Tijdens de cursus leren de jongeren hoe ze een slachtoffer moeten benaderen en hoe ze het best handelen. We zijn ervan overtuigd dat jongeren die een basisopleiding kregen, sneller geneigd zijn om te reageren in een noodsituatie of een defibrillator op te starten,” zegt schepen van jeugd, An Christiaens.

Praktisch:
Op donderdag 23 mei gaan de eerste EHBO opleidingen in de scholen van start (GO basisschool Atheneeke , VBS Campus Sint-Jan en GBS De Boomhut - Mal). De overige Tongerse scholen komen volgend schooljaar aan de beurt.
Lesgevers van het J-Team: Françoise Wijnants, Yinte Reynders en Noah Janssens .

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame