Tongeren vandaag

Nieuws

Erfgoeddag 2021

De 20ste editie van de Erfgoeddag is dit jaar uitgebreid tot het hele weekend.

Je kan 'gratis' een bezoek brengen aan de permanente tentoonstelling 'Van neanderthaler tot Gallo-Romein' in het GRM.

Daarnaast kan je ook gratis naar het Teseum: daar staat alles in het teken van 'Licht & Donker'. Het uitgestippelde parcours leidt de deelnemers naar de archeologische site onder de basiliek, de Schatkamer, de Kloostergang en tot slot ook de basiliek waar je heel wat voorwerpen kan bewonderen die in het verleden gebruikt werden om de duisternis te verjagen: o.a. godslampen, kandelaars, flambouwen en kaarsenhouders


Opgelet: wegens de coronamaatregelen moest je op voorhand een tijdslot reserveren en die zijn allemaal volzet:

Vanavond tussen 17u en 22u zijn 160 personen ingeschreven en zondag tussen 10u en 17u nog eens 145

De Themawandeling in het Teseum en de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek voor Erfgoeddag is een groot succes!
Dit weekend vindt er in het Teseum de 20ste editie van Erfgoeddag plaats. Het is dé feestdag van het culturele erfgoed. Het thema is 'De Nacht'. 2021 is een feestjaar, want Erfgoeddag blaast 20 kaarsjes uit.


Patrick Dewael, burgemeester: “In 2020 was het omwille van coronamaatregelen onmogelijk om Erfgoeddag te organiseren. Dit jaar is de erfgoed- en cultuursector creatief. Om de inspanningen in 2020 niet verloren te laten gaan, werd het thema ‘De Nacht’ dit jaar hernomen. Het Teseum pakte in het najaar van 2020 uit met het themaparcours Licht & Donker. De afgelopen weken kon je je inschrijven om de wandeling dit weekend nog een laatste keer te komen ontdekken.”

An Christiaens, schepen van cultuur, toerisme en jeugd: “Speciaal voor de feesteditie van Erfgoeddag openen het Teseum en de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek vanavond hun deuren. Tijdens valavond is deze erfgoedsite een magische plek. Bezoekers kunnen zich nog een laatste keer onderdompelen in het lichtspel van de glasramen, de begrafenisrituelen bij de Romeinen of de traditie van de brandende kaarsen. Het is een groot succes, want alle tijdsloten waren in een mum van tijd volzet.”
Gerard Stassen, schepen van erfgoed en financiën: “Erfgoeddag ziet er dit jaar anders uit. Maar ook in deze moeilijke tijd waarin weinig kan, is het een uitgelezen moment om ons erfgoed in de kijker te zetten. De activiteit in het Teseum is een mooi initiatief voor familiebubbels, singels en iedereen die op zoek is naar perspectief en ontspanning.”

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame