Tongeren vandaag

Nieuws

Erfgoeddag 2024

Vandaag is het weer Erfgoeddag
Dit jaar staat alles in het teken van 'THUIS'. Erfgoeddag is een organisatie van FARO, Vlaams steunpunt voor de cultureel-erfgoedsector.

In het Teseum

OPENHUIS in het Teseum
Museumkwartier 2 - 10 tot 17 uur

Op Erfgoeddag wordt het Teseum jouw echte ‘THUIS’. Verken een kamer vol schatten, loop tussen de overblijfselen van onze voorouders en ontdek alle hoeken van het belfort, het huis van de klokken. De basiliek voelt voor velen als thuiskomen, een plek waar je herinneringen maakt met vrienden en familie. Met 450 reservaties is het hier volzet!
Meer info en tickets: www.teseum.be

Rondleiding kloostergang
Museumkwartier 2 - 13.30 tot 15 uur en 15.30 tot 17 uur

Stadsgids Luc Christiaens neemt je mee door de kloostergang van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek. Ontdek de meer dan 65 grafmonumenten en leer over de grafcultuur uit de late middeleeuwen. Leer over de symboliek op grafplaten en ontdek de betekenis ervan in een prachtige omgeving.
Inschrijven via info@teseum.be

Huis Theelen

Maastrichterstraat 8 - 10 tot 17 uur

Ontdek het ‘THUISgevoel’ bij Huis Theelen. Geniet van prachtige Tongerse familiefoto’s tijdens een doorlopende expo. Ontdek heerlijke familierecepten en kom een receptenboekje afhalen. Laat je meeslepen door bijzondere verhalen of kom je eigen verhaal delen.
Er wordt een film vertoond van een bruiloft in Riksingen in de jaren '50. 

In het klooster 't Convent

Sint-Jansstraat 11 - 14 tot 18 uur

Restauratie in het thuisatelier van de Pentagoon Academie

Wat doet een restaurator, welke soort werken kan je er laten restaureren en hoe gaat dat allemaal in zijn werk? Kom zeker langs in het thuisatelier van de Pentagoon Academie. Restauratoren van schilderijen, papier en alle andere dragers staan je graag te woord om je vragen te beantwoorden.

Info via www.pentagoon.be

In het Gallo-Romeins Museum

Rondleiding ‘THUIS in het verre verleden’
Kielenstraat 15 – elk halfuur, eerste rondleiding start om 13 uur, laatste om 16.30 uur – duur: 60 min – doelgroep: (jong)volwassenen

Een professionele gids neemt je mee op huizenjacht doorheen de permanente tentoonstelling. Je krijgt een antwoord op tal van vragen. Waar sloegen jagers-verzamelaars hun tenten op? Waarom leefden de eerste landbouwers onder één dak met hun vee? Hoe zag een luxueuze Romeinse villa eruit?

Inschrijven via galloromeinsmuseum.be/erfgoeddag.

Ontdekkingstocht en workshop ‘(T)HUISjes knutselen’
Kielenstraat 15 – 10 tot 18 uur – duur: 30 min – doelgroep: families met kinderen 7-12 jaar

Eerst breng je samen met je kinderen een blitzbezoek aan de permanente tentoonstelling. Daarna knutselen jullie je favoriete (t)huisje uit het verre verleden helemaal zelf in elkaar. Inschrijven is niet vereist. Wil je zeker zijn van je plek? Reserveer dan een ticket voor de permanente tentoonstelling via galloromeinsmuseum.be

Op het Stadhuisplein staat de oldtimer van de Tongerse brandweer opgesteld. De Bedford is 51 jaar. 
Studio Brent
heeft er een tentje opgesteld en zorgt voor muziek.

 Jos Roofthooft komt langs om voorbijgangers te laten vertellen over hoe het leven vroeger was. Hij kreeg gisteren de Cultuurprijs in Bilzen. 

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame