Tongeren vandaag

Nieuws

Erfgoedwandeling in Koninksem

Erfgoedvereniging ‘Keunsem Vrugger’ organiseert een erfgoedwandeling met 30 Tongerse leerlingen van GBS Tumuli in Koninksem. De heemkundige kring gebruikt tijdens de wandeling een erfgoedapp 'Faro' om kinderen te leren over historisch erfgoed.
Archeologisch onderzoek op de site legde de voorbije maanden ruim 100 Romeinse graven bloot met heel wat eeuwenoude potjes, juwelen, make-up materiaal en olielampen.

Tijdens de wandeling van ongeveer drie kilometer passeren de leerlingen van de tweede en derde graad verschillende archeologische opgravingen die heel wat vondsten uit de Romeinse periode blootlegde. De mobiele informeert de leerlingen met behulp van foto’s, video’s of tekst over de historische vondsten en opgravingen op de site. Met deze app, die beschikbaar is voor smartphone, tablet of computer, zijn reeds vele andere wandelingen en musea virtueel te bezoeken in Vlaanderen.

“Vanaf 15 augustus kan de app ook gebruikt worden door andere wandelaars en dorpsbewoners die hen iets zal bijbrengen over de historisch, waardevolle opgravingen in de nieuwe woonbuurt. En voor de leerlingen is het een ideale manier om op een ludieke wijze in contact te komen met de geschiedenis van onze streek en ons erfgoed. Eerder konden de leerlingen al zelf voor archeoloog spelen tijdens een groot dagspel dat we organiseerden. En het hele schooljaar lang organiseerden we elke maand een leuk en informatief erfgoedmoment voor de leerlingen", wist Jos Van Campfort, voorzitter Keunsem Vrugger

De wandeling kadert in de geschiedenislessen van de school en wordt bovendien gesteund door de provincie Limburg. Zo zet het bestuur samen met de heemkundige kring haar schouders onder het project ‘Jong redt oud’ met als doel om jongeren warm te maken voor erfgoed. Ook ontwikkelaar Kolmont steunt de Koninksemse erfgoedvereniging met haar werking.

Eerder dit jaar kreeg de school dankzij ‘Keunsem Vrugger’ archeologe Annelies De Raymaeker over de vloer. Zij leidde het archeologisch onderzoek op de site van Kolmont en legde er gedurende een half jaar meer dan 100 Romeinse graven bloot. De archeologe nam tijdens haar bezoek een aantal stukjes historisch erfgoed mee die werden opgegraven zoals potjes, olielampjes, scherven en juwelen.

“Als school vinden we het belangrijk om te vertrekken vanuit de onmiddellijke leefwereld van de leerlingen. En met een rijke geschiedenis van de Romeinen en Oude Belgen die letterlijk in onze achtertuin ligt, konden we dat meteen omzetten in de praktijk. Dankzij ‘Keunsem Vrugger’ herbeleven ze de geschiedenis alsof ze er zelf bij waren. De Romeinse geschiedenis wordt op die manier niet alleen vanuit de boeken geleerd, maar ook echt beleefd, wat een enorme meerwaarde geeft aan het leerproces.” vertelde Rudi Brimioul, directeur GBS Tumuli

Start eerste bouwwerken

De wegeniswerken op de site zijn intussen afgerond waardoor de leerlingen op een veilige manier op de werf kunnen rondwandelen. Ontwikkelaar Kolmont is reeds gestart met de bouwwerken van de woningen en zal nog voor het bouwverlof de bouw van de eerste twee woningen afronden. Nadien bouwt Kolmont nog verder aan tien halfopen woningen in de nieuw woonbuurt. De overige 31 gronden worden verkocht als bouwgronden voor nieuwe woningen. Het is trouwens de allerlaatste grote verkaveling in Tongeren.“Met deze nieuwe verkaveling helpen we mee aan de uitbreiding van Koninksem,. De toekomstige bewoners van de site brengen alvast heel wat leven in de brouwerij. De nieuwe woonwijk zal uiteindelijk 43 wooneenheden tellen waarbij Kolmont de bouw van 12 woningen op zich neemt. De overige percelen op de site verkopen we als bouwgrond.”, wist Wim Smeets, projectontwikkelaar Kolmont

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame