Tongeren vandaag

Nieuws

Euro-kartoenale in foyer VELINX

Vanavond werd de Euro-kartoenale van het Willemsfonds geopend in de foyer van cc de VELINX. 

De Euro-kartoenale ontstond in 1978 bij Willemsfonds Kruishoutem t.g.v. hun 'Gouden ei-festival'. De volgende editie werd omgetoverd tot een wedstrijd voor Vlaamse cartoonisten. In 1981 werd de wedstrijd opengetrokken voor alle Europese landen. 

Dit jaar staat de Euro-kartoenale in het teken van 'Kansen en opportuniteiten'. "Kansen zien en grijpen is het licht herkennen in de duisternis en de medemens. Door kansen en opportuniteiten te zoeken en te vinden komt de mens steeds een stap dichter bij de 'Homo Deus'. In onszelf ligt de toekomst van de mens. Door de opportuniteit te zien, onderscheidt het genie zich van het modale", wist Dr. Rudi Stockmans (Willemsfonds Tongeren). 

Ook nu weer wordt er weer een gedichtenwedstrijd gekoppeld aan de kartoenale, met als titel: 'Er is altijd een weg'. De wedstrijd staat open voor alle leerlingen van het secundair onderwijs in Tongeren, Borgloon en Kortessem. Per klas wordt gevraagd een bezoek aan de tentoonstelling te brengen. Bij het bekijken van de cartoons bepalen de leerlingen welk cartoon hen het meest aanspreekt om er een gedicht over te schrijven. De uiterlijke datum voor de inzending is 31 januari 2022.

Lisa Deckers (MoMeNT) mocht de prijsuitreiking van de tweejaarlijkse openbare gedichtenwedstrijd van het Willemsfonds toelichten: "Het thema in 2020 was 'Vrij en Zinnig'. Er waren 109 inzendingen, waarvan 72 uit België, 36 uit Nederland een zelfs 1 uit Nairobi in Kenia. Een deskundige jury heeft daaruit 10 gedichten genomineerd. "Er werd rekening gehouden met deze 3 criteria: de persoonlijke benadering van het thema; de gelaagdheid in de tekst; de rijke beeldspraak. 

Elke Janssen (docente Pentagoon Academie) mocht de 10 gedichten voordragen

De 3 laureaten zijn:

3. Hannie Massuger (68) uit Nijmegen met 'Prijsduif', ze kreeg een cheque t.w.v. 125 euro, uitgereikt door Rolande Diriken, voorzitter van de Cultuurraad
2. Gwen Deprez (65) uit Middelkerke (Leffinge) met een naamloos gedicht, ze kreeg een cheque t.w.v. 250 euro, uitgereikt door An Christiaens,cultuurschepen
1. Marc Lonneville (64) uit Dendermonde met 'Resistent', hij kreeg een cheque t.w.v. 500 euro, uitgereikt door burgemeester Patrick Dewael

Burgemeester Patrick Dewael: "Eindelijk kunnen we opnieuw samenkomen in ons cultuurcentrum. De gevolgen van de lockdown zullen nog geruime tijd blijven nazinderen. Vanaf nu kunnen we opnieuw unieke momenten 'live' beleven in de VELINX! Het wordt een druk najaar in dit huis. 

Dankzij Willemsfonds Tongeren ontvingen we al meermaals de cartoonwedstrijd 'Euro-Kartoenale', annex een poëziewedstrijd. De cartoons en gedichten zorgen voor verstrooiing of reflectie. Ze zijn laagdrempelig, humoristisch, soms spitant of doodgewoon leuk. 
De stad Tongeren ademt cultuur. Zelfs tijdens de coronacrisis hebben we onze investeringen inzake cultuur uiteraard niet in vraag gesteld. Tongeren is een ambitieuze cultuurstad", besloot de burgemeester. 

Voorzitter Lutgart Voets mocht afronden: "Het Willemsfonds is een ontmoetingsplaats waar je geniet van cultuur in de ruimste zin van het woord en dat met een hart voor de Nederlandse taal en daar is ons evenement van vandaag weer een mooi voorbeeld van". 

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame